Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Różyca trzody chlewnej – zagrożenie, objawy i leczenie

Różyca trzody chlewnej jest bakteryjną chorobą ogólnoustrojową charakteryzującą się pojawieniem się na skórze romboidalnych zmian, a w formie przewlekłej zapaleniem stawów.

Ta częsta choroba jest wywoływana przez bakterię Erysipelothrix rhusiopathiae (włoskowiec różycy), obecną w większości ferm. Szacuje się, że ta choroba świń nawet 20% zdrowych świń jest jej nosicielami w migdałkach. Bakteria jest eliminowana ze śliną i odchodami, więc poziom skażenia środowiska jest stały ale niski. Może być ona znaleziona u wielu innych gatunków, włączając w to ptactwo (zwłaszcza indyki) i owce. Poza organizmem świni może przeżyć kilka tygodni, głównie w podłożu, gdzie w ściółce znajduje się piasek. Zakażone odchody są najprawdopodobniej głównym źródłem infekcji, głównie u tuczników.

Choroba nie jest zbyt powszechna u świń między 8 a 12 tygodniem ze względu na obecność przeciwciał matczynych przyswojonych wraz z siarą. Bardziej podatne na chorobę są tuczniki i nie szczepione lochy i knury.

Włoskowiec atakuje układ krwionośny różnymi drogami, włączając w to uszkodzenia skóry i ścianę układu pokarmowego, prowadząc do septicemii. Okres inkubacji wynosi od 24 do 48 godzin. Choroba ma charakter sporadyczny i częściej występuje w ciepłą pogodę (lato).  Włoskowiec różycy bardzo dobrze przeżywa w środowisku, a w ściółce bądź na wybiegach ma się doskonale. Potrafi przetrwać naprawdę bardzo długo. Ważna jest higiena, prawidłowe czyszczenie, mycie i dezynfekcja pomieszczeń, w których przebywają świnie. Jest to szalenie ważne m.in. dlatego, że choroba ta występuje we wszystkich grupach wiekowych świń, a nie – jak to się przyjęło uważać – wyłącznie u tuczników.

Różyca trzody chlewnej – objawy

Knury

  • Wysoka gorączka;
  • Nasienie jest podatne na zakażenie w każdym etapie jego wytwarzania, przez 5 do 6 tygodni.

Lochy

Choroba nieostra i ostra

  • Śmierć, zakażenie uogólnione.
  • Wysoka gorączka.
  • Zwierzęta mogą wyglądać normalnie.
  • Ronienia.
  • Zmumifikowane prosięta.
  • Charakterystyczne zmiany skórne, wyniesione ponad powierzchnie na 10 do 50 mm, o romboidalnym kształcie, występujące na całym ciele. Mogą mieć kolor od różowego do czarnego.
  • Świnie nie chcą wstawać, mają sztywność kończyn, co wskazuje na zapalenie stawów.
  • Częsta jest nagła śmierć spowodowana ostrą septicemią lub niewydolnością serca.

Choroba podostra

  • Spadek apetytu.
  • Problemy rozrodcze.
  • Charakterystyczne zmiany skórne.
  • Wahania temperatury.
  • Choroba może mieć przebieg łagodny i przejść niezauważona.
  •  Niektóre prosięta po infekcji podostrej zamierają w macicy i zostają zmumifikowane.

Choroba, postać przewlekła

  • Może, ale nie musi występować po chorobie podostrej.
  • Atakuje stawy, powodując kulawiznę lub przewlekłe zapalenie stawów, ich opuchliznę, co może być przyczyną konfiskat w ubojni.
  • Mogą zostać zaatakowane zastawki serca, co prowadzi do zwiększenia jego wielkości, a ostatecznie jego niewydolności.

Prosięta ssące

  • u prosiąt rzadko występuje

Tuczniki

Choroba ostra:

  • Nagła śmierć.
  • Wysoka gorączka.
  • Charakterystyczne zmiany skórne, o romboidalnym kształcie, występujące na całym ciele. Mogą mieć kolor od różowego do czarnego.

Choroba podostra:

  • Najczęstsza postać choroby.
  • Mogą pojawić się zmiany skórne, ale świnie mimo gorączki nie zachowują się jakby były chore.
  • Może dotknąć stawów powodując opuchlizny i kulawizny. 

Choroba przewlekła

Chronic disease

  • Opuchnięte stawy.
  • Kulawizna.

Przyczyny/Czynniki sprzyjające różycy trzody chlewnej

  • Przemieszczanie prosiąt.
  • Wilgotne, gorące lato.
  • Żywienie na mokro, głównie przy stosowaniu produktów pochodzenia mlecznego. Mogą być one istotnym źródłem zakażenia, ponieważ włoskowiec może się w nich namnażać.
  • Obiekty, które nie stosuje systemu całe puste- całe pełne i nie są dezynfekowane.
  • Skażona może być również systemy dostarczające wodę do picia.
  • Ściółka ze słomy.
  • Świnie mają dostęp do zanieczyszczonej gleby.

Diagnostyka różycy trzody chlewnej

  • Objawy kliniczne, zwłaszcza romboidalne zmiany skórne.
  • Posiew.
  • PCR.
  • Badania serologiczne wskazują jedynie na ekspozycję na włoskowca, a nie chorobę.

Kontrola/Zapobieganie różycy trzody chlewnej

  • Patogen jest bardzo wrażliwy na penicylinę.
  • W indywidualnych przypadkach wybuchów choroby u tuczników kojce powinny być opróżnione i zdezynfekowane między partiami świń.
  • W przypadku ciągłych ognisk choroby na tuczu konieczne może być zaszczepienie zwierząt w wieku 8 tygodni i ponownie podać szczepionkę między 10 a 12 tygodniem życia. Zwykle świnie nie są szczepione przed 8 tygodniem ze względu na fakt, że wysokie miano przeciwciał matczynych może redukować odpowiedź poszczepienną.
  • Szczepienie loszek remontowych.
  • Szczepienie stada podstawowego (też knurów) co pół roku.

Jak Agro Smart Lab może pomóc?

Powiązane  produkty.

Poniżej znajdziesz podobne produkty Agro Smart Lab nawiązujące do tematu "Różyca trzody chlewnej – zagrożenie, objawy i leczenie". Być może rozwiążą one Twój problem.

Bio ActiW Vet Professional Trzoda

Bio ActiW Vet Professional Trzoda Profesjonalny środek bakterio-wiruso-grzybobójczy stosowany w hodowli trzody chlewnej.

Spis treści