Salmonelloza trzody chlewnej jest ważną chorobą bakteryjną trzody chlewnej ze względu na zdolność do wywołania zatrucia pokarmowego u ludzi. Klinicznie salmonelloza objawia się jako biegunka, choroba ogólnoustrojowa lub zapalenie płuc. Salmonella jest szeroko rozpowszechniona u ludzi i zwierząt. Spośród wielu serotypów Salmonelli (a jest ich ponad 2400), i te ważniejsze wywołują chorobę u świń pałeczki: Salmonella Choleraesuis i Salmonella Typhimurium. S. Choleraesuis jest specyficznym serotypem przystosowanym do świń i może powodować poważne schorzenia u loch (gorączka, apatia, posocznica, zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowych, zapalenie stawów i biegunka), ale zwykle nie jest groźny dla ludzi. Najczęściej występującym serotypem u świń jest Salmonella Typhimurium, czasami związana z biegunką u młodych świń i jest powszechnym źródłem przypadków salmonellozy u ludzi. Świnie mogą być subklinicznymi nosicielami S. Choleraesuis przez dłuższy czas, ponieważ bakteria może przetrwać w węzłach chłonnych krezkowych, zlokalizowanych w jelitach. Wiele z tych nosicieli nie wydala bakterii w kale, chyba że znajdą się w stresujących warunkach. Niektóre świnie mogą wydalać bakterie w kale w sposób ciągły lub okresowy. Choroba zależy od szczepu i dawki, co oznacza, że istnieje potrzeba stosunkowo dużej liczby bakterii do wywoływania objawów klinicznych.
Salmonelloza może wystąpić u świń w każdym wieku, ale najczęściej dotyka świń przeznaczonych na tucz od 8 tygodnia życia. Salmonella obecna w przewodzie pokarmowym świń może zanieczyścić tuszę podczas uboju, co stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
Objawy salmonellozy
Lochy
- Wysoka gorączka.
- Apatia
- Spadek apetytu.
- Zasinienie uszu, ryja i ogona (septicemia).
- Zapalenie płuc.
- Kaszel.
- Objawy nerwowe (rzadko).
- Cuchnąca wodnista biegunka, może być z domieszką krwi i śluzu.
- W ostrej fazie choroby może dojść do upadku.
Prosięta ssące
- Ze względu na odporność matczyną pozyskaną wraz z siarą, choroba u prosiąt ssących występuje bardzo rzadko.
Prosięta odsadzone i tuczniki
- Takie same objawy jak u loch.
Przyczyny/Czynniki sprzyjające salmonellozie
- Złe warunki higieniczne.
- Stłoczenie zwierząt.
- Stres związany z przemieszczaniem i mieszaniem zwierząt.
- Brak zasady całe pomieszczenie puste- całe pomieszczenie pełne.
- Zanieczyszczone obuwie i ubranie.
- Transmisja mechaniczna przez kał i przenoszenie materiału zakaźnego.
- Owady, muchy.
- Pasza zanieczyszczona przez ptactwo, myszy i szczury.
- Zanieczyszczenie składników paszy (zwłaszcza tłuszcz zwierzęcy).
Diagnostyka salmonellozy
- Objawy kliniczne (mogą być podobne do pomoru klasycznego i innych septicemii).
- Sekcja (Obrzęk śródmiąższowy, zastój krwi w wątrobie, śledzionie i węzłach chłonnych w obrębie jamy brzusznej).
- Posiew (narządy, kał krew).
- PCR.
- Serologia..
- Ważne jest serotypowanie izolatu
Kontrola/Zapobieganie salmonellozy
- Zwiększenie higieny poprzez dokładniejsze mycie i dezynfekcję (choroba zależy od dawki patogenu)
- Całe puste- całe pełne.
- Kupno zwierząt (również remontowych z ferm ujemnych).
- Szczepionki mogą być bardzo skuteczne (i dają częściową ochronę krzyżową między S. Choleraesuis i Typhimurium)
- Antybiotyki kontrolują przebieg choroby ale nie eliminują patogenu.
- Nie stosować tłuszczów zwierzęcych w paszy.
Kontrola gryzoni.