Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Alternarioza cebuli

Alternarioza cebuli to choroba grzybowa, która atakuje cebulę i inne rośliny z rodzaju Allium.  Występuje wtórnie na liściach i pędach kwiatowych.

Dane podstawowe

Nazwa

  • POLSKA
    Alternarioza cebuli
  • ANGIELSKA
    Purple blotch of onion
  • ŁACINA
    Alternaria porri (Ellis) Cif., Alternaria alternata (Fr.) Keissl.

Systematyka

  • RZĄD
    Pleosporales
  • RODZINA
    Pleosporaceae
  • GATUNEK
    Lewia spp.

Opis

Alternarioza cebuli to choroba grzybowa, która atakuje cebulę i inne rośliny z rodzaju Allium.  Występuje wtórnie na liściach i pędach kwiatowych osłabionych przez inne patogeny, np. mączniaka rzekomego czy szarą pleśń. Choroba rozwija się głównie w drugiej połowie lata, szczególnie w ciepłych i wilgotnych warunkach. Patogen może powodować poważne straty plonów poprzez przedwczesne zamieranie liści, załamywanie się pędów kwiatowych oraz pogorszenie jakości przechowywanej cebuli. Alternarioza stanowi zagrożenie przede wszystkim dla cebuli uprawianej na nasiona oraz do spożycia, obniżając jej wartość handlową.

Sprawca

Alternaria porri to grzyb patogeniczny, który atakuje rośliny cebulowe. Jego źródłem infekcji są porażone resztki roślinne pozostające w glebie, a także cebule zainfekowane w poprzednich sezonach. Patogen rozprzestrzenia się poprzez zarodniki konidialne, które przenoszone są przez wiatr, deszcz, systemy nawadniania oraz narzędzia rolnicze. W sprzyjających warunkach może się rozwijać bardzo szybko, co prowadzi do gwałtownego nasilenia objawów chorobowych.

Warunki rozwoju

Grzyb rozwija się w szerokim zakresie temperatur (od 6°C do 32°C), jednak optymalne warunki do infekcji to temperatura 21-23°C i wilgotność powietrza na poziomie 90%. Rozprzestrzenianiu choroby sprzyjają wilgotne, deszczowe dni oraz zabiegi nawadniające i opryski środkami ochrony roślin. Długotrwałe zwilżenie liści sprzyja infekcji. Największe nasilenie występuje w okresie letnim. Wysoka wilgotność powoduje masowe uwalnianie zarodników, które mogą infekować sąsiednie rośliny, co przyspiesza postęp choroby.

 

Objawy chorobowe

Pierwsze objawy alternariozy pojawiają się zwykle latem, od fazy wzrostu cebuli aż do zbiorów. Choroba powoduje charakterystyczne brązowo-fioletowe plamy na liściach, które stopniowo ciemnieją i pokrywają się aksamitnym nalotem grzybni oraz trzonków konidialnych z zarodnikami. W miarę rozwoju choroby liście zaczynają zasychać i zamierać, co wpływa na ograniczenie fotosyntezy i osłabienie rośliny. Na plantacjach nasiennych alternarioza powoduje załamywanie się pędów kwiatowych, co obniża plon nasion. W przypadku cebuli przeznaczonej do przechowywania dochodzi do pękania łusek okrywowych, które pokrywają się ciemnymi plamami. To prowadzi do znacznej utraty wartości handlowej cebuli oraz jej zdolności do długiego przechowywania.

Metody ograniczania i zwalczania chorób roślin - podział preparatów

1. Chemiczne środki ochrony roślin

To zarejestrowane produkty do ochrony roślin, charakteryzujące się okresem karencji oraz możliwością pozostawiania pozostałości substancji aktywnych. Najczęściej są to fungicydy, głównie skuteczne wobec patogenów grzybowych. Zasadniczo nie działają na bakterie i wirusy.

Podział ze względu na sposób działania:

  • Środki kontaktowe (powierzchniowe) – pokrywają powierzchnię roślin, nie wnikając do wnętrza. Działają tylko tam, gdzie zostały naniesione, przez co są narażone na spłukiwanie i degradację. Ich skuteczność zwiększa się poprzez stosowanie adiuwantów.
  • Środki wgłębne (translaminarne) – częściowo wnikają w tkanki rośliny, zwykle przez aparaty szparkowe, lecz działają tylko w miejscu aplikacji.
  • Środki systemiczne – przenikają do wnętrza rośliny i są transportowane wraz z sokami, co pozwala na ochronę także części, które nie były bezpośrednio opryskane. Mogą być stosowane dolistnie lub przez system korzeniowy (z fertygacją). Często mają wydłużony okres karencji.

2. Biopestycydy (biologiczne środki ochrony roślin)
To preparaty często dopuszczone do produkcji ekologicznej, zwykle o bardzo krótkim lub zerowym okresie karencji i bez pozostałości, zawierają:
– mikroorganizmy (szczepy bakterii, grzybów, drożdży),
– ekstrakty roślinne,
– naturalne olejki,
– związki mineralne (jak wodorowęglan potasu).

Ze względu na sposób działania w grupie biopestycydów wyróżniono preparaty:
– kontaktowe – mikroorganizmy tworzą barierę mikrobiologiczną, konkurują z patogenami (tzw. efekt „zajętego krzesła”) lub wytwarzają metabolity zwalczające patogeny. Ich działanie jest zależne od czynników zewnętrznych (UV, deszcz).
– wgłębne (translaminarne) – dotyczy nielicznych naturalnych preparatów, które przenikają płytko w tkanki.
– systemiczne – bardzo rzadkie wśród biopestycydów, mogą występować tylko przy określonych formulacjach, głównie dostarczanych przez system korzeniowy.

3. Biostymulatory
Choć biostymulatory nie są środkami ochrony roślin, mogą pośrednio ograniczać rozwój chorób, wzmacniając odporność roślin na stresy biotyczne (patogeny) i abiotyczne (warunki środowiskowe).

Wśród biostymulatorów wyróżniono dwa rodzaje:

  • Mikrobiologiczne – działają kontaktowo, poprzez zasiedlanie powierzchni roślin i konkurencję z patogenami.
  • Niemikrobiologiczne – mogą działać kontaktowo, wgłębnie i systemicznie (najczęściej przy aplikacji przez system korzeniowy, np. fertygację). Do tej grupy należy zaliczyć Agro ECA Protect.

4. Nawozy o działaniu wspierającym zdrowotność
Niektóre nawozy wykazują działanie ograniczające choroby, choć formalnie nie są ŚOR. Przykładem są:

  • nawozy miedziowe i srebrne (działanie kontaktowe i odkażające),
  • wodorowęglan potasu, sodu (działanie powierzchniowe, zmieniające pH na niekorzystne dla patogenów).

Działają: kontaktowo, czasem wgłębne, systemiczne głównie przy aplikacji do gleby.

5. Preparaty mikrobiologiczne zarejestrowane jako nawozy
Podobnie jak biopestycydy mikrobiologiczne, działają wyłącznie kontaktowo, kolonizując powierzchnie roślin i tworząc barierę biologiczną przeciw patogenom (tzw. efekt „zajętego krzesła” lub wytwarzają metabolity/enzymy).

Metody ograniczania i zwalczania chorób roślin w zależności od fazy rozwojowej patogena

Skuteczna ochrona roślin przed chorobami opiera się na dostosowaniu strategii działania do fazy rozwoju patogena. Wyróżniamy trzy główne metody stosowania preparatów ograniczających i zwalczających choroby.

1. Metoda zapobiegawcza (profilaktyczna)
Polega na cyklicznym stosowaniu preparatów ochronnych jeszcze przed kontaktem patogena z rośliną oraz przed rozpoczęciem infekcji.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin (ŚOR) – głównie fungicydy zapobiegawcze, które inaktywują inokulum patogena, uniemożliwiając kiełkowanie zarodników oraz penetrację tkanek roślinnych. Skuteczność zależy od odporności substancji aktywnej na zmywanie oraz zdolności przemieszczania się do nowych przyrostów rośliny.
  • Preparaty mikrobiologiczne (biopestycydy, biostymulatory mikrobiologiczne, nawozy mikrobiologiczne) – działają przez zasiedlanie powierzchni rośliny lub strefy korzeniowej, tworząc barierę mikrobiologiczną oraz wytwarzając metabolity i enzymy hamujące rozwój patogenów.
  • Nawozy nieorganiczne o działaniu wspierającym zdrowotność – jak nawozy miedziowe lub potasowe, wykazujące działanie ograniczające rozwój patogenów poprzez bezpośredni kontakt i zmianę warunków środowiskowych na niekorzystne dla rozwoju chorób.

2. Metoda interwencyjna
Polega na zastosowaniu preparatów bezpośrednio po rozpoczęciu infekcji, ale przed pojawieniem się widocznych objawów chorobowych. Staje się coraz powszechniejsza dzięki precyzyjnym systemom monitoringu infekcji, takich jak Farm Smart, który umożliwia wykonanie zabiegu we właściwym momencie, zanim pojawią się objawy chorobowe na roślinie.
Korzyści wynikające ze stosowania ochrony na podstawie systemu Farm Smart:
– redukcja liczby zabiegów nawet o 30% w porównaniu do metody profilaktycznej.
– najwyższa skuteczność preparatów o działaniu kontaktowym wobec młodych stadiów rozwojowych patogenów.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin – fungicydy kontaktowe o działaniu grzybobójczym lub bakteriobójczym, skuteczne w początkowej fazie infekcji.
  • Biopestycydy – np. preparaty zawierające substancje wysuszające lub hamujące rozwój strzępek grzybni.
  • Biostymulatory niemikrobiologiczne oraz nawozy nieorganiczne – zawierające składniki aktywne o właściwościach ograniczających rozwój patogenów jak krzem, potas, miedź.

Uwaga: Skuteczność interwencyjna ogranicza się do okresu 48–96 godzin od infekcji. Po tym czasie patogeny przenikają do wnętrza rośliny, gdzie środki kontaktowe tracą efektywność.

3. Metoda wyniszczająca (działanie antysporulacyjne)
Stosowana po wystąpieniu widocznych objawów choroby. Celem jest zahamowanie dalszego rozwoju patogena oraz ograniczenie jego rozprzestrzeniania.
Warunek skuteczności – preparaty muszą mieć działanie wgłębne lub systemiczne, aby dotrzeć do patogena rozwijającego się wewnątrz tkanek roślinnych.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin – fungicydy systemiczne lub wgłębne (translaminarne), działające wewnątrz rośliny, w miejscach uszkodzeń i infekcji.
  • Biopestycydy – nieliczne preparaty o udokumentowanym działaniu wgłębnym.
  • Biostymulatory niemikrobiologiczne oraz nawozy nieorganiczne – zawierające substancje aktywne o działaniu ograniczającym rozwój chorób, które mogą przenikać do wnętrza rośliny poprzez system korzeniowy lub tkanki.

Spis treści