Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Zgnilizna szyjki cebuli

Zgnilizna szyjki cebuli to groźna choroba grzybowa atakująca cebulę, ale również czosnek oraz por. Choroba rozwija się zarówno w…

Dane podstawowe

Nazwa

  • POLSKA
    Zgnilizna szyjki cebuli
  • ANGIELSKA
    Neck rot of onion
  • ŁACINA
    Botrytis aclada Fresen., Botrytis allii Munn, Botryotinia squamosa Vienn.-Bourg.

Systematyka

  • RZĄD
    Helotiales
  • RODZINA
    Sclerotiniaceae
  • GATUNEK
    Botrytis aclada, B. allii , Botryotinia squamosa

Opis

Zgnilizna szyjki cebuli to groźna choroba grzybowa atakująca cebulę, ale również czosnek oraz por. Choroba rozwija się zarówno w trakcie wegetacji, jak i po zbiorach, prowadząc do masowych strat podczas przechowywania cebul. W wyniku infekcji dochodzi do gnicia tkanek w okolicach szyjki cebuli oraz rozwoju charakterystycznego szarego nalotu grzybni. W warunkach sprzyjających patogenowi, choroba może powodować znaczne straty w plonie, a także obniżać jakość nasion i materiału sadzeniowego.

Sprawca

Botrytis spp. to grzyby należące do rodziny Sclerotiniaceae, które mogą przetrwać w glebie i na resztkach roślinnych w postaci sklerocjów.

Pierwotnym źródłem zakażenia są sklerocja (formy przetrwalnikowe) pozostające w glebie, zakażone nasiona, porażony materiał wysadkowy (dymka, cebula przeznaczona do sadzenia) oraz resztki pożniwne. W okresie wilgotnej i chłodnej pogody, zarodniki konidialne są przenoszone przez wiatr, deszcz oraz owady na zdrowe rośliny. Choroba może rozwijać się utajenie – pierwsze objawy widoczne są dopiero po zbiorach, w trakcie przechowywania cebuli.

Warunki rozwoju

Patogen najlepiej rozwija się w warunkach: temperatura 15–25°C, przy optimum około 20°C, wysokiej wilgotności powietrza (>90%). Infekcji sprzyjają także częste opady deszczu. Choroba pojawia się pod koniec okresu wegetacji cebuli, zwłaszcza od momentu załamywania się szczypioru do zbioru, a także podczas przechowywania cebul. Warunki, które szczególnie sprzyjają rozwojowi choroby to: uprawa w monokulturze, przedłużony okres wegetacji do września oraz mechaniczne uszkodzenia cebul, co sprzyja wnikaniu patogenu.

Objawy chorobowe

Faza wegetacyjna:

  • Pierwsze objawy mogą pojawiać się już w fazie siewek, gdy na resztkach okrywy nasiennej widoczne jest drobne, szare zarodnikowanie.
  • W miarę rozwoju cebuli, liście żółkną i zamierają, przypominając uszkodzenia spowodowane przez nicienie lub śmietkę cebulankę.

Faza przedzbiorcza:

  • Od momentu załamywania się szczypioru może następować infekcja tkanek cebuli w okolicach szyjki.
  • Tkanka w górnej części cebuli ciemnieje i zaczyna gnić.

Faza przechowywania:

  • Najgroźniejsze objawy pojawiają się w przechowalniach.
  • Cebule gniją od szyjki, a na powierzchni łusek rozwija się gęsty, szary nalot grzybni, w którym znajdują się czarne sklerocja (mikrosklerocja).
  • Choroba rozprzestrzenia się szybko, prowadząc do masowych strat.
  • Cebule stają się miękkie, wydzielają nieprzyjemny zapach i nie nadają się do sprzedaży ani konsumpcji.

Metody ograniczania i zwalczania chorób roślin - podział preparatów

1. Chemiczne środki ochrony roślin

To zarejestrowane produkty do ochrony roślin, charakteryzujące się okresem karencji oraz możliwością pozostawiania pozostałości substancji aktywnych. Najczęściej są to fungicydy, głównie skuteczne wobec patogenów grzybowych. Zasadniczo nie działają na bakterie i wirusy.

Podział ze względu na sposób działania:

  • Środki kontaktowe (powierzchniowe) – pokrywają powierzchnię roślin, nie wnikając do wnętrza. Działają tylko tam, gdzie zostały naniesione, przez co są narażone na spłukiwanie i degradację. Ich skuteczność zwiększa się poprzez stosowanie adiuwantów.
  • Środki wgłębne (translaminarne) – częściowo wnikają w tkanki rośliny, zwykle przez aparaty szparkowe, lecz działają tylko w miejscu aplikacji.
  • Środki systemiczne – przenikają do wnętrza rośliny i są transportowane wraz z sokami, co pozwala na ochronę także części, które nie były bezpośrednio opryskane. Mogą być stosowane dolistnie lub przez system korzeniowy (z fertygacją). Często mają wydłużony okres karencji.

2. Biopestycydy (biologiczne środki ochrony roślin)
To preparaty często dopuszczone do produkcji ekologicznej, zwykle o bardzo krótkim lub zerowym okresie karencji i bez pozostałości, zawierają:
– mikroorganizmy (szczepy bakterii, grzybów, drożdży),
– ekstrakty roślinne,
– naturalne olejki,
– związki mineralne (jak wodorowęglan potasu).

Ze względu na sposób działania w grupie biopestycydów wyróżniono preparaty:
– kontaktowe – mikroorganizmy tworzą barierę mikrobiologiczną, konkurują z patogenami (tzw. efekt „zajętego krzesła”) lub wytwarzają metabolity zwalczające patogeny. Ich działanie jest zależne od czynników zewnętrznych (UV, deszcz).
– wgłębne (translaminarne) – dotyczy nielicznych naturalnych preparatów, które przenikają płytko w tkanki.
– systemiczne – bardzo rzadkie wśród biopestycydów, mogą występować tylko przy określonych formulacjach, głównie dostarczanych przez system korzeniowy.

3. Biostymulatory
Choć biostymulatory nie są środkami ochrony roślin, mogą pośrednio ograniczać rozwój chorób, wzmacniając odporność roślin na stresy biotyczne (patogeny) i abiotyczne (warunki środowiskowe).

Wśród biostymulatorów wyróżniono dwa rodzaje:

  • Mikrobiologiczne – działają kontaktowo, poprzez zasiedlanie powierzchni roślin i konkurencję z patogenami.
  • Niemikrobiologiczne – mogą działać kontaktowo, wgłębnie i systemicznie (najczęściej przy aplikacji przez system korzeniowy, np. fertygację). Do tej grupy należy zaliczyć Agro ECA Protect.

4. Nawozy o działaniu wspierającym zdrowotność
Niektóre nawozy wykazują działanie ograniczające choroby, choć formalnie nie są ŚOR. Przykładem są:

  • nawozy miedziowe i srebrne (działanie kontaktowe i odkażające),
  • wodorowęglan potasu, sodu (działanie powierzchniowe, zmieniające pH na niekorzystne dla patogenów).

Działają: kontaktowo, czasem wgłębne, systemiczne głównie przy aplikacji do gleby.

5. Preparaty mikrobiologiczne zarejestrowane jako nawozy
Podobnie jak biopestycydy mikrobiologiczne, działają wyłącznie kontaktowo, kolonizując powierzchnie roślin i tworząc barierę biologiczną przeciw patogenom (tzw. efekt „zajętego krzesła” lub wytwarzają metabolity/enzymy).

Metody ograniczania i zwalczania chorób roślin w zależności od fazy rozwojowej patogena

Skuteczna ochrona roślin przed chorobami opiera się na dostosowaniu strategii działania do fazy rozwoju patogena. Wyróżniamy trzy główne metody stosowania preparatów ograniczających i zwalczających choroby.

1. Metoda zapobiegawcza (profilaktyczna)
Polega na cyklicznym stosowaniu preparatów ochronnych jeszcze przed kontaktem patogena z rośliną oraz przed rozpoczęciem infekcji.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin (ŚOR) – głównie fungicydy zapobiegawcze, które inaktywują inokulum patogena, uniemożliwiając kiełkowanie zarodników oraz penetrację tkanek roślinnych. Skuteczność zależy od odporności substancji aktywnej na zmywanie oraz zdolności przemieszczania się do nowych przyrostów rośliny.
  • Preparaty mikrobiologiczne (biopestycydy, biostymulatory mikrobiologiczne, nawozy mikrobiologiczne) – działają przez zasiedlanie powierzchni rośliny lub strefy korzeniowej, tworząc barierę mikrobiologiczną oraz wytwarzając metabolity i enzymy hamujące rozwój patogenów.
  • Nawozy nieorganiczne o działaniu wspierającym zdrowotność – jak nawozy miedziowe lub potasowe, wykazujące działanie ograniczające rozwój patogenów poprzez bezpośredni kontakt i zmianę warunków środowiskowych na niekorzystne dla rozwoju chorób.

2. Metoda interwencyjna
Polega na zastosowaniu preparatów bezpośrednio po rozpoczęciu infekcji, ale przed pojawieniem się widocznych objawów chorobowych. Staje się coraz powszechniejsza dzięki precyzyjnym systemom monitoringu infekcji, takich jak Farm Smart, który umożliwia wykonanie zabiegu we właściwym momencie, zanim pojawią się objawy chorobowe na roślinie.
Korzyści wynikające ze stosowania ochrony na podstawie systemu Farm Smart:
– redukcja liczby zabiegów nawet o 30% w porównaniu do metody profilaktycznej.
– najwyższa skuteczność preparatów o działaniu kontaktowym wobec młodych stadiów rozwojowych patogenów.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin – fungicydy kontaktowe o działaniu grzybobójczym lub bakteriobójczym, skuteczne w początkowej fazie infekcji.
  • Biopestycydy – np. preparaty zawierające substancje wysuszające lub hamujące rozwój strzępek grzybni.
  • Biostymulatory niemikrobiologiczne oraz nawozy nieorganiczne – zawierające składniki aktywne o właściwościach ograniczających rozwój patogenów jak krzem, potas, miedź.

Uwaga: Skuteczność interwencyjna ogranicza się do okresu 48–96 godzin od infekcji. Po tym czasie patogeny przenikają do wnętrza rośliny, gdzie środki kontaktowe tracą efektywność.

3. Metoda wyniszczająca (działanie antysporulacyjne)
Stosowana po wystąpieniu widocznych objawów choroby. Celem jest zahamowanie dalszego rozwoju patogena oraz ograniczenie jego rozprzestrzeniania.
Warunek skuteczności – preparaty muszą mieć działanie wgłębne lub systemiczne, aby dotrzeć do patogena rozwijającego się wewnątrz tkanek roślinnych.

Stosowane środki:

  • Chemiczne środki ochrony roślin – fungicydy systemiczne lub wgłębne (translaminarne), działające wewnątrz rośliny, w miejscach uszkodzeń i infekcji.
  • Biopestycydy – nieliczne preparaty o udokumentowanym działaniu wgłębnym.
  • Biostymulatory niemikrobiologiczne oraz nawozy nieorganiczne – zawierające substancje aktywne o działaniu ograniczającym rozwój chorób, które mogą przenikać do wnętrza rośliny poprzez system korzeniowy lub tkanki.

Spis treści