Dane projektu "Zdrowa żywność".
Projekty EU
Tutaj znajdziesz opis projektu Zdrowa żywność.
Nazwa programu
Zdrowa żywność
Tytuł operacji
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Działanie 16 „Współpraca”. Projekt realizowany jest w konsorcjum o nazwie: GRUPA OPERACYJNA: ZDROWA ŻYWNOŚĆ którą tworzą: BIO ACTIW sp. z o.o. oraz Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Wykorzystanie wody elektrolizowanej w produkcji roślinnej i zwierzęcej jako środka innowacyjnego, bezpiecznego i ograniczającego stosowanie szkodliwych związków chemicznych, pestycydów i antybiotyków w rolnictwie.
Celem Operacji jest opracowanie technologii:
- Ochrony roślin przed chorobami przy użyciu wody elektrolizowanej zarówno jako oprysk (działanie kontaktowe) oraz podawanie wraz z systemem nawadniającym (działanie systemiczne
- Poprawy bezpieczeństwa oraz jakości owoców i warzyw w procesie pozbiorczym dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej wody w zwalczaniu chorobotwórczych dla ludzi bakterii, wirusów i grzybów oraz w zwalczaniu patogenów powodujących psucie się owoców i warzyw podczas przechowywania jak i mycia surowców
- Podniesienia zdrowotności zwierząt hodowlanych i ograniczenia stosowania antybiotyków dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej w ograniczaniu chorób przewodu pokarmowego, dezynfekcji wymion krów, poprawy warunków zdrowotnych bytowania zwierząt poprzez bezpieczną dezynfekcję pomieszczeń,
- Dezynfekcji jaj wylęgowych za pomocą elektrolizowanej wody, w celu wyeliminowania formaldehydu.
Woda elektrolizowana zwana Elektrochemicznie Aktywowana Woda (ECA) jest dopuszczona do ekologicznej produkcji w USA i Japonii. Powstaje w wyniku elektrolizy soli i wody. Substancją aktywną wody elektrolizowanej jest kwas podchlorawy (HOCl), który jest wytwarzany naturalnie przez białe ciałka krwi w organizmie zwierząt i ludzi . jest on ważnym składnikiem systemu odpornościowego ludzi i zwierząt. Kwas podchlorawy jest wytwarzany tylko z naturalnych substancji i jest w 100% biodegradowalny.
Agro Smart Lab jest wyłącznym dystrybutorem urządzeń firmy Kirkmayer do produkcji elektrolizowanej wody na miejscu w gospodarstwie oraz wyłącznym dystrybutorem produktów na bazie elektrolizowanej wody wytwarzanych przez firmę BIO ACTIW
Całkowity budżet operacji
1185194.11 PLN
Kwota pomocy
997753.00 PLN
Numer umowy o przyznaniu pomocy
00002.DDD.6509.00003.2019.06
Źródła finansowania operacji
Zaliczka i wkład własny, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz krajowe środki publiczne
Project data "Zdrowa żywność".
EU Projects - English version
You will find the description for the project Zdrowa żywność here.
Program name
Healthy Food
Operation Title
Rural Development Program for 2014–2020, Measure 16 “Cooperation”. The project is implemented in a consortium named: OPERATIONAL GROUP: HEALTHY FOOD, which consists of: BIO ACTIW Ltd. and the Agricultural University of Krakow.
The use of electrolyzed water in plant and animal production as an innovative, safe means of limiting the use of harmful chemical compounds, pesticides, and antibiotics in agriculture.
The objective of the Operation is to develop technology for:
- Plant protection against diseases using electrolyzed water both as a spray (contact action) and through the irrigation system (systemic action).
- Improving the safety and quality of fruits and vegetables in the post-harvest process by utilizing electrolyzed water to combat pathogenic bacteria, viruses, and fungi harmful to humans, as well as pathogens that cause spoilage of fruits and vegetables during storage and washing of raw materials.
- Enhancing the health of farm animals and reducing the use of antibiotics by employing electrolyzed water to mitigate gastrointestinal diseases, disinfect cow udders, and improve the sanitary conditions of animal housing through safe disinfection of facilities.
- Disinfecting hatching eggs using electrolyzed water to eliminate formaldehyde.
Electrolyzed water, referred to as Electrochemically Activated Water (ECA), is approved for organic production in the USA and Japan. It is produced through the electrolysis of salt and water. The active substance in electrolyzed water is hypochlorous acid (HOCl), which is naturally produced by white blood cells in the bodies of animals and humans. It is an essential component of the immune system in both humans and animals. Hypochlorous acid is generated solely from natural substances and is 100% biodegradable.
Agro Smart Lab is the exclusive distributor of Kirkmayer devices for on-site production of electrolyzed water on farms, as well as the exclusive distributor of electrolyzed water-based products manufactured by BIO ACTIW.
Total operational budget
1185194.11 PLN
Amount of Assistance
997755 PLN
Aid agreement number
00002.DDD.6509.00003.2019.06
Sources of financing for operations
Advance payment and own contribution, European Agricultural Fund for Rural Development, and national public funds.
Dokumenty do projektu Zdrowa żywność.
Projekty UE
Znajdziesz tutaj dokumenty do projektu Zdrowa żywność.
Technologie wykorzystania elektrolizowanej wody – podniesienie zdrowotności zwierząt, ograniczenie stosowania antybiotyków oraz formaldehydu
Technologie wykorzystania elektrolizowanej wody w rolnictwie
R.15 Wpływ wody elektrolizowanej – Bio ActiW Vet Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojownicy
R.14 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Professional w dezynfekcji wylęgowych jaj kurzych i kaczych
R.13 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w hodowli drobiu
R.12 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w dezynfekcji wymion
R.11 Wyniki badań dotyczące braku toksyczności wody elektrolizowanej – Bio ActiW Vet Professional na zarodki jaj
R.10 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w odchowie cieląt
R.39 Badania terenowe dezynfekcja ziemniaków mytych poprzez zamgławianie – Agro Eca
R.38 Wyniki testów polowych marchewka
R.37 Badania terenowe dezynfekcja borówki amerykańskiej poprzez zamgławianie – Agro Eca

R.36 Wyniki testów polowych pietruszka uprawiana metodą konwencjonalną
R.35 Wyniki testów polowych rzepak
R.34 Wyniki testów polowych pszenica ozima
R.33 Wyniki testów polowych kukurydza
R.32 Wyniki testów polowych uprawa papryki w tunelu metodą konwencjonalną
R.31 Wyniki testów polowych pomidor gruntowy uprawiany metodą ekologiczną

R.30 Wyniki testów polowych ogórek gruntowy uprawiany metodą ekologiczną
R.29 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą konwencjonalną
R.28 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą ekologiczną
R.27 Wyniki testów polowych kapusta późna
R.26 Wyniki testów polowych kapusta późna I uprawiana metodą konwencjonalną
R.25 Wyniki testów polowych kalafior uprawa letnia metoda konwencjonalna
R.24 Wyniki testów polowych kapusta późna II uprawiana metodą konwencjonalną
R.23 Wyniki testów polowych kalafior wczesny uprawiany metodą konwencjonalną
R.22 Wyniki testów polowych kapusta wczesna uprawiana metodą konwencjonalną
R.21 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą konwencjonalną
R.20 Badania terenowe czosnek ozimy uprawiany metodą konwencjonalną
R.19 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane metodą ekologiczną
R.18 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane w rynnach w tunelu
R.17 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane metodą konwencjonalną
R.16 Wyniki testów polowych upraw rozsady kapustnych
R.9 Redukcja pestycydów i mykotoksyn poprzez zamgławianie Agro Eca
R.8 Doświadczenia magazynowe – Agro Eca w ochronie ziarna w czasie magazynowania
R.7 Doświadczenia polowe – Agro Eca w zapobieganiu chorobom grzybowym pszenicy, kukurydzy i soi
R.6 Doświadczenia wazonowe – Agro Eca w zapobieganiu chorobom grzybowym pszenicy, kukurydzy i soi
R.5 Doświadczenia szalkowe – Agro Eca w zaprawianiu materiału siewnego pszenicy, kukurydzy i soi
R.4 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie warzyw polowych
R.3 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie warzyw pod osłonami
R.2 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie roślin sadowniczych oraz zabiegach po zbiorczych owoców