Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Zdrowa żywność

Dane projektu "Zdrowa żywność".

Projekty EU

Tutaj znajdziesz opis projektu Zdrowa żywność.

Nazwa programu

Zdrowa żywność

Tytuł operacji

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Działanie 16 „Współpraca”. Projekt realizowany jest w konsorcjum o nazwie: GRUPA OPERACYJNA: ZDROWA ŻYWNOŚĆ którą tworzą: BIO ACTIW sp. z o.o. oraz Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie

Wykorzystanie wody elektrolizowanej  w produkcji roślinnej i zwierzęcej jako środka innowacyjnego, bezpiecznego i ograniczającego stosowanie szkodliwych związków chemicznych, pestycydów i antybiotyków w rolnictwie.

Celem Operacji jest opracowanie technologii:

  • Ochrony roślin przed chorobami przy użyciu wody elektrolizowanej zarówno jako oprysk (działanie kontaktowe) oraz podawanie wraz z systemem nawadniającym (działanie systemiczne
  • Poprawy bezpieczeństwa oraz jakości owoców i warzyw w procesie pozbiorczym dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej wody w zwalczaniu chorobotwórczych dla ludzi bakterii, wirusów i grzybów oraz w zwalczaniu patogenów powodujących psucie się owoców i warzyw podczas przechowywania jak i mycia surowców
  • Podniesienia zdrowotności zwierząt hodowlanych i ograniczenia stosowania antybiotyków dzięki zastosowaniu wody elektrolizowanej w ograniczaniu chorób przewodu pokarmowego, dezynfekcji wymion krów, poprawy warunków zdrowotnych bytowania zwierząt poprzez bezpieczną dezynfekcję pomieszczeń,
  • Dezynfekcji jaj wylęgowych za pomocą elektrolizowanej wody, w celu wyeliminowania formaldehydu.

Woda elektrolizowana zwana Elektrochemicznie Aktywowana Woda (ECA) jest dopuszczona do ekologicznej produkcji w USA i Japonii. Powstaje w wyniku elektrolizy soli i wody. Substancją aktywną wody elektrolizowanej jest kwas podchlorawy (HOCl), który jest wytwarzany naturalnie przez białe ciałka krwi w organizmie zwierząt i ludzi . jest on ważnym składnikiem systemu odpornościowego ludzi i zwierząt. Kwas podchlorawy jest wytwarzany tylko z naturalnych substancji i jest w 100% biodegradowalny.

Agro Smart Lab jest wyłącznym dystrybutorem urządzeń firmy Kirkmayer do produkcji elektrolizowanej wody na miejscu w gospodarstwie oraz wyłącznym dystrybutorem produktów na bazie elektrolizowanej wody wytwarzanych przez firmę BIO ACTIW

Całkowity budżet operacji

1185194.11 PLN

Kwota pomocy

997753.00 PLN

Numer umowy o przyznaniu pomocy 

00002.DDD.6509.00003.2019.06

Źródła finansowania operacji

Zaliczka i wkład własny, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz krajowe środki publiczne

Project data "Zdrowa żywność".

EU Projects - English version

You will find the description for the project Zdrowa żywność here.

Program name

Healthy Food

Operation Title

Rural Development Program for 2014–2020, Measure 16 “Cooperation”. The project is implemented in a consortium named: OPERATIONAL GROUP: HEALTHY FOOD, which consists of: BIO ACTIW Ltd. and the Agricultural University of Krakow.

The use of electrolyzed water in plant and animal production as an innovative, safe means of limiting the use of harmful chemical compounds, pesticides, and antibiotics in agriculture.

The objective of the Operation is to develop technology for:

  • Plant protection against diseases using electrolyzed water both as a spray (contact action) and through the irrigation system (systemic action).
  • Improving the safety and quality of fruits and vegetables in the post-harvest process by utilizing electrolyzed water to combat pathogenic bacteria, viruses, and fungi harmful to humans, as well as pathogens that cause spoilage of fruits and vegetables during storage and washing of raw materials.
  • Enhancing the health of farm animals and reducing the use of antibiotics by employing electrolyzed water to mitigate gastrointestinal diseases, disinfect cow udders, and improve the sanitary conditions of animal housing through safe disinfection of facilities.
  • Disinfecting hatching eggs using electrolyzed water to eliminate formaldehyde.

Electrolyzed water, referred to as Electrochemically Activated Water (ECA), is approved for organic production in the USA and Japan. It is produced through the electrolysis of salt and water. The active substance in electrolyzed water is hypochlorous acid (HOCl), which is naturally produced by white blood cells in the bodies of animals and humans. It is an essential component of the immune system in both humans and animals. Hypochlorous acid is generated solely from natural substances and is 100% biodegradable.

Agro Smart Lab is the exclusive distributor of Kirkmayer devices for on-site production of electrolyzed water on farms, as well as the exclusive distributor of electrolyzed water-based products manufactured by BIO ACTIW.

Total operational budget

1185194.11 PLN

Amount of Assistance

997755 PLN

Aid agreement number

00002.DDD.6509.00003.2019.06

Sources of financing for operations

Advance payment and own contribution, European Agricultural Fund for Rural Development, and national public funds.

Dokumenty do projektu Zdrowa żywność.

Projekty UE

Znajdziesz tutaj dokumenty do projektu Zdrowa żywność.

Technologie wykorzystania elektrolizowanej wody – podniesienie zdrowotności zwierząt, ograniczenie stosowania antybiotyków oraz formaldehydu

Pobierz

Technologie wykorzystania elektrolizowanej wody w rolnictwie

Pobierz

R.15 Wpływ wody elektrolizowanej – Bio ActiW Vet Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojownicy

Pobierz

R.14 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Professional w dezynfekcji wylęgowych jaj kurzych i kaczych

Pobierz

R.13 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w hodowli drobiu

Pobierz

R.12 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w dezynfekcji wymion

Pobierz

R.11 Wyniki badań dotyczące braku toksyczności wody elektrolizowanej – Bio ActiW Vet Professional na zarodki jaj

Pobierz

R.10 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Bio ActiW Vet Professional w odchowie cieląt

Pobierz

R.39 Badania terenowe dezynfekcja ziemniaków mytych poprzez zamgławianie – Agro Eca

Pobierz

R.38 Wyniki testów polowych marchewka

Pobierz

R.37 Badania terenowe dezynfekcja borówki amerykańskiej poprzez zamgławianie – Agro Eca

Pobierz

R.36 Wyniki testów polowych pietruszka uprawiana metodą konwencjonalną

Pobierz

R.35 Wyniki testów polowych rzepak

Pobierz

R.34 Wyniki testów polowych pszenica ozima

Pobierz

R.33 Wyniki testów polowych kukurydza

Pobierz

R.32 Wyniki testów polowych uprawa papryki w tunelu metodą konwencjonalną

Pobierz

R.31 Wyniki testów polowych pomidor gruntowy uprawiany metodą ekologiczną

Pobierz

R.30 Wyniki testów polowych ogórek gruntowy uprawiany metodą ekologiczną

Pobierz

R.29 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą konwencjonalną

Pobierz

R.28 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą ekologiczną

Pobierz

R.27 Wyniki testów polowych kapusta późna

Pobierz

R.26 Wyniki testów polowych kapusta późna I uprawiana metodą konwencjonalną

Pobierz

R.25 Wyniki testów polowych kalafior uprawa letnia metoda konwencjonalna

Pobierz

R.24 Wyniki testów polowych kapusta późna II uprawiana metodą konwencjonalną

Pobierz

R.23 Wyniki testów polowych kalafior wczesny uprawiany metodą konwencjonalną

Pobierz

R.22 Wyniki testów polowych kapusta wczesna uprawiana metodą konwencjonalną

Pobierz

R.21 Wyniki testów polowych burak ćwikłowy uprawiany metodą konwencjonalną

Pobierz

R.20 Badania terenowe czosnek ozimy uprawiany metodą konwencjonalną

Pobierz

R.19 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane metodą ekologiczną

Pobierz

R.18 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane w rynnach w tunelu

Pobierz

R.17 Wyniki testów polowych truskawki uprawiane metodą konwencjonalną

Pobierz

R.16 Wyniki testów polowych upraw rozsady kapustnych

Pobierz

R.9 Redukcja pestycydów i mykotoksyn poprzez zamgławianie Agro Eca

Pobierz

R.8 Doświadczenia magazynowe – Agro Eca w ochronie ziarna w czasie magazynowania

Pobierz

R.7 Doświadczenia polowe – Agro Eca w zapobieganiu chorobom grzybowym pszenicy, kukurydzy i soi

Pobierz

R.6 Doświadczenia wazonowe – Agro Eca w zapobieganiu chorobom grzybowym pszenicy, kukurydzy i soi

Pobierz

R.5 Doświadczenia szalkowe – Agro Eca w zaprawianiu materiału siewnego pszenicy, kukurydzy i soi

Pobierz

R.4 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie warzyw polowych

Pobierz

R.3 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie warzyw pod osłonami

Pobierz

R.2 Zastosowanie elektrolizowanej wody – Agro Eca w ochronie roślin sadowniczych oraz zabiegach po zbiorczych owoców

Pobierz

R.1 Poprawa zdrowotności nasion warzyw oraz zdolności kiełkowania dzięki zastosowaniu elektrolizowanej wody – Agro Eca

Pobierz

Spis treści