Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Badanie gleb pod nawożenie

Znajdziesz tutaj 6 pakietów badań przeznaczonych dla producentów ustalających nawożenie pod swoje uprawy

Badanie gleb pod nawożenie

Opis usługi

Badanie gleb pod nawożenie

Pakiet 1:

Podstawowy – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si

Pakiet 2:

Rozszerzony- pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo) + zapasowe formy P i K

Pakiet 3:

Zaawansowany – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo)  + zapasowe formy P i K + próchnica glebowa

Pakiet 4

Ogrodniczy – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Cl + Si + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu)

Pakiet 5

Kompleksowy:  pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Cl + Si + 2x mikroelementy (B, Mo, 2x (Fe, Mn, Zn, Cu)) + zapasy P i K + próchnica glebowa

Pakiet 6

Próchnica glebowa – próchnica (węgiel organiczny (C-org) + próchnica glebowa + informacja o ilości azotu udostępnionego roślinom w trakcie sezonu)

 

  • Badanie fizykochemiczne gleb ma kluczowe znaczenie w uprawie roślin, ponieważ umożliwia określenie szeregu parametrów, które wpływają na jakość i ilości plonu
  • Analiza pozwala na ocenę żyzności gleby, na którą składa się m.in. odczyn gleby, zasobność w składniki odżywcze (makro – i mikroelementy) takie jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez, siarka, bor, żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, czy zawartość próchnicy glebowej
  • Dzięki badaniom możliwe jest zidentyfikowanie problemów i zagrożeń do których należą zbyt wysokie zasolenie, za wysoka zawartość chlorków oraz sodu, nieodpowiednie pH, czy zbyt wysoka lub za niska zawartość pierwiastków istotnych z punktu widzenia odżywiania roślin.
  • Wyniki badań służą do sporządzania precyzyjnych rekomendacji i planów nawozowych. Pozwala to na zoptymalizowanie i ograniczenie kosztów nawożenia przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich plonów.
  • Na podstawie badań gleby można poprawić jakość plonów. Dzięki korektom w nawożeniu i utrzymanie odpowiednich poziomów składników odżywczych poprawia się smak, trwałość i wartość odżywczą roślin.
  • Badanie gleby umożliwia wybór odpowiedniej uprawy i dostosowywanie ich do możliwości jakie oferuje dane stanowisko
  • Badania pozwalają zdiagnozować problem z uprawami związanymi z chorobami fizjologicznymi wynikającymi z niedoborów makro – i mikroelementów
  • Wyniki analiz mogą być wykorzystywane w różnych programach rolniczych jak Integrowana Produkcja

Badanie gleb pod nawożenie

Dla kogo przeznaczona jest usługa?

Badania skierowane zarówno do indywidualnych gospodarstw jak i firm zajmujących się produkcją roślin. Wyniki badań mogą być wykorzystane przez agronomów i doradców zajmujących się kontrolą i zarządzaniem uprawami.

Pakiety badawcze dostosowane są do analiz gleb pod uprawy polowe, pod osłonami i w tunelach.

 

Pakiet 1: Podstawowy – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si

Skrócony: Pakiet 1 – pH, EC, N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si
(pH i EC w H2O, N-NO3, N-NH4, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si (met. ogrodnicza – uniwersalna))

Pakiet określa podstawowe parametry gleby takie jak odczyn (pH), przewodność (EC) zawartości pierwiastków w formach łatwo dostępnych dla roślin: azotu mineralnego (N-NO3, N-NH4), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S)) oraz sodu (Na) i krzemu (Si). Zastosowana w badaniu metoda ogrodnicza – uniwersalna umożliwia ocenę zasobności gleby w analizowany pierwiastek dla szerokiej grupy roślin:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek, ziemniak
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Pakiet polecany jest dla:

  • Producentów, dla których najważniejsze jest nawożenie makroelementami – N, P, K, Ca, Mg, S
  • Zainteresowanych rekomendacjami bazującymi na podstawowym zakresie badań
  • Osób, które potrzebują badań gleb na stanowiskach zgłoszonych do programów rolniczych typu Integrowana Produkcja (warzywa, oleiste, strączkowe, ozdobne i zbożowe oprócz kukurydzy), Młody Rolnik, gdyż zakres badań obejmuje wymagane parametry.
  • Badań gleb pod uprawy niewrażliwe na niedobory mikroelementów
  • Producentów wybierających najtańszy pakiet badać.

Pakiet nie jest polecany do:

  • Roślin, które podatne są na problemy związane z niedoborami mikroelementów
  • Upraw bardziej wymagających, gdzie potrzebne jest szersze spojrzenie na parametry gleby
  • Gleb o wysokim odczynie pH > 7.4, w których występują warunki powodujące uwstecznianie fosforu (zmniejszanie jego dostępności dla roślin)

 

Pakiet 2: Rozszerzony- pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo) + zapasowe formy P i K

Skrócony: Pakiet 2- pH, EC, N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si, B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo + zapasy P, K

(pH i EC w H2O, N-NO3, N-NH4, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si, B (met. ogrodnicza – uniwersalna) + Fe, Mn, Zn, Cu, Mo (met. Rinkisa) + zapasy P i K (met. ASL))

Pakiet najczęściej wybierany przez Klientów Agro Smart Lab ze względu na bardzo korzystną cenę w zamian za ilość analizowanych parametrów. Rozszerzone badanie gleb obejmuje analizę podstawowych parametrów fizykochemicznych gleby takich jak odczyn (pH), przewodność (EC) i zawartość pierwiastków w formach łatwo dostępnych dla roślin: azotu mineralnego (N-NO3, N-NH4), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S)) oraz sodu (Na), krzemu (Si) i boru (B). oraz analizę zawartości potencjalnie dostępnych form- żelaza (Fe), manganu (Mn), cynku (Zn), miedzi (Cu), molibdenu (Mo). Poszerzone jest o analizę zapasowych form fosforu (P) i potasu (K). Zastosowane w badaniach metody dobrano tak, aby mogły być wykorzystane do oceny  gleb pod kątem zasobności składników dla wielu gatunków roślin, w tym upraw:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek, ziemniak
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Pakiet polecany jest dla:

  • Producentów chcących wykonać poszerzone badania. Oprócz makroelementów interesuje ich zasobność mikroelementów – B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo
  • Gatunków i odmian o średnim i długim okresie wegetacji.
  • Producentów warzyw, którzy uprawiają wymagające gatunki roślin i potrzebują rozszerzony zakres badań, który umożliwia dokładniejsze określenie potrzeb nawozowych
  • Zainteresowanych rekomendacjami nawozowych bazującymi na rozszerzonym zakresie badań
  • Upraw zbożowych, oleistych, strączkowych, sadowniczych i winorośli, wśród, których rośliny charakteryzują się większymi zdolnościami do uruchamiania zapasowych form P i K dzięki czemu możliwe jest precyzyjniejsze określenie faktycznych potrzeb na te pierwiastki
  • Producentów chcących zaoszczędzić na nawozach analizując zasoby fosforu i potasu, które mogą stanowić dodatkowe źródło tych pierwiastków dla roślin
  • Gleb, w których pojawiają się warunki do uwsteczniania fosforu (za wysokie i za niski odczyn gleby) Badanie zapasowych i łatwo dostępnych form fosforu umożliwia zoptymalizowanie nawożenia tym pierwiastkiem
  • Producentów chcących zweryfikować możliwość zastosowania preparatów mikrobiologicznych uwalniających fosfor z zapasów mineralnych
  • Producentów uprawiających kukurydzę na stanowiskach zgłoszonych do Integrowanej Produkcji (wymóg badania mikroelementów)

Pakiet nie jest polecany:

  • Do oceny zasobności gleb w mikroelementy jeżeli gleba została wymieszana z podłożem lub substratem ogrodniczym, korą, ścinkami z drzew, które nie uległy rozkładowi

 

Pakiet 3: Zaawansowany – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo)  + zapasowe formy P i K + próchnica glebowa

Skrócony: Pakiet 3 – pH, EC, N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si, B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo + zapasy P, K + próchnica
(pH i EC w H2O, N-NO3, N-NH4, P, K, Ca, Mg, S, Na, Si, B (met. ogrodnicza – uniwersalna) + Fe, Mn, Zn, Cu, Mo (met. Rinkisa) + zapasy P i K (met. ASL) + próchnica (wraz z informacją o ilości uwolnionego azotu w sezonie))

Zaawansowana analiza gleb składa się z określenia odczynu (pH), przewodności (EC) i obejmuje zawartość pierwiastków w formach łatwo dostępnych dla roślin: azotu mineralnego (N-NO3, N-NH4), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S)) oraz sodu (Na), krzemu (Si) i boru (B). oraz analizę zawartości potencjalnie dostępnych form- żelaza (Fe), manganu (Mn), cynku (Zn), miedzi (Cu), molibdenu (Mo). Poszerzone jest o analizę zapasowych form fosforu (P) i potasu (K) oraz badanie zawartości próchnicy, na podstawie, której ocenia się ilość udostępnionego azotu w trakcie trwania sezonu. Zastosowane w badaniach metody dobrano tak, aby mogły być wykorzystane do oceny  gleb pod kątem zasobności składników dla wielu gatunków roślin, tym upraw:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek, ziemniak
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Pakiet polecany jest dla:

  • Badań gleb pod uprawy o długim okresie wegetacji, ozime (zboża, czosnek) i wieloletnie
  • Rolników chcących zaoszczędzić na nawozach pozyskując informację o zapasach fosforu i potasu oraz ilości azotu jaką dostarczy próchnica w trakcie sezonu
  • Zainteresowanych rekomendacjami nawozowych bazującymi na zaawansowanym zakresie badań
  • Producentom, którym zależy na pozyskaniu informacji o ilości uwolnionego azotu z próchnicy w trakcie sezonu wegetacyjnego
  • Sadowników zgłaszających stanowisko, na którym uprawiane będą drzewa owocowe do Integrowanej Produkcji , gdyż pakiet obejmuje wszystkie wymagane parametry
  • Producentów chcących wykonać badanie próchnicy glebowej

Pakiet nie jest polecany:

  • Do oceny zasobności gleb w mikroelementy jeżeli gleba zostałą wymieszana z podłożem lub substratem ogrodniczym (organiczne, mineralne), korą, ścinkami z drzew, które nie uległy rozkładowi
  • Do oceny zawartości próchnicy i ilości uwolnionego azotu dla gleb, które zostały wymieszane z nierozłożoną materią organiczną (torf, kokos, kora, ścinki z drzew)

 

Pakiet 4 – Ogrodniczy – pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + Cl + mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu)

Skrócony: Pakiet 4 – pH, EC, N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Cl, Si, B, Fe, Mn, Zn, Cu

(pH i EC w H2O, N-NO3, N-NH4, P, K, Ca, Mg, S, Na, Cl, Si, B (met. ogrodnicza – uniwersalna) + Fe, Mn, Zn, Cu (met. ogrodnicza – Nowosielskiego))

Pakiet ogrodniczy składa się z określenia odczynu (pH), przewodność (EC), zawartości pierwiastków w formach łatwo dostępnych dla roślin: azotu mineralnego (N-NO3, N-NH4), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S)) oraz sodu (Na) i krzemu (Si), chlorków (Cl) oraz boru (B), a także dostępnych form żelaza (Fe), manganu (Mn), cynku (Zn) i miedzi (Cu). Ze względu na zastosowane metody wykorzystywane do analiz, pakiet sprawdzi się w uprawie:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie

Pakiet polecany jest dla:

  • Upraw warzywnych wczesnych o krótkim okresie wegetacji
  • Analiz gleb pod zapotrzebowanie na składniki odżywcze roślin o słabym systemie korzeniowym
  • Producentów przyzwyczajonych do badania makro- i mikroelementów wyłącznie metodą ogrodniczą
  • Osób chcących uzyskać wyniki badań zawartości pierwiastków w miligramach na litr gleby (mg/dm3)
  • Badań interwencyjnych aby sprawdzić zasobność gleb w przyswajalne składniki odżywcze w razie wystąpień problemów z uprawą
  • Producentów uprawiających rośliny na podłożu składającym się głównie z gleby wymieszanej z podłożem lub substratem ogrodniczym (torf, kokos)  albo innym materiałem organicznym typu kora zręby.
  • Upraw polowych, w tunelach i pod osłonami gdzie stosowana jest fertygacja i konieczne jest monitorowanie zawartość łatwo dostępnych i dostępnych form makro- i mikroelementów w glebach.
  • Upraw bardzo wrażliwych na występowanie chlorków, które oznaczane są w glebie w ramach pakietu

 

Pakiet 5 – Kompleksowy:  pH + EC + makroelementy (N, P, K, Ca, Mg, S) + Na + Si + Cl + 2x mikroelementy (B, Mo, 2x (Fe, Mn, Zn, Cu)) + zapasy P i K + próchnica glebowa

Skrócony: Pakiet 5 – pH, EC, N, P, K, Ca, Mg, S, Na, Cl, Si, B, Mo 2x(Fe, Mn, Zn, Cu) + zapasy P, K + próchnica
(pH i EC w H2O, N-NO3, N-NH4, P, K, Ca, Mg, S, Na, Cl, Si, B (met. ogrodnicza – uniwersalna) + Fe, Mn, Zn, Cu (met. ogrodnicza – Nowosielskiego) + Fe, Mn, Zn, Cu, Mo (met. Rinkisa) + zapasy P i K (met. ASL) + próchnica (wraz z informacją o ilości uwolnionego azotu w sezonie))

Pakiet kompleksowych badań fizykochemicznych gleb składa się z określenia odczynu (pH), zasolenia (EC) i zawartości makroelementów w formach łatwo dostępnych dla roślin: azotu mineralnego (N-NO3, N-NH4), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S)) oraz sodu (Na) i krzemu (Si), boru (B),  dostępnego żelaza (Fe), manganu (Mn), cynku (Zn), miedzi (Cu), oraz potencjalnie dostępnych form żelaza (Fe), manganu (Mn), cynku (Zn), miedzi (Cu), molibdenu (Mo). W skład badaniach wchodzi analiza zapasowych form fosforu (P) i potasu (K) oraz badanie zawartości próchnicy, na podstawie, której ocenia się ilość udostępnionego azotu w trakcie trwania sezonu.  Zastosowane w badaniach metody dobrano tak, aby mogły być wykorzystane do oceny  gleb pod kątem zasobności składników dla wielu gatunków roślin, tym upraw:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek, ziemniak
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Pakiet polecany jest dla:

  • Najbardziej wymagających Klientów, którzy pragną kompleksowo zbadać zawartość pierwiastków istotnych z punktu odżywiania roślin
  • Upraw warzyw, w szczególności o długim okresie wegetacji, posiadających największe wymagania pokarmowe (pomidory, papryki, ogórki, dynia)
  • Upraw szczególnie wrażliwych na niedobory mikroelementów. Badanie B i Mo oraz analiza Fe, Mn, Zn, Cu dwiema metodami pozwala kompleksowo spojrzeć na zasobność gleb w te pierwiastki.
  • Rolników rozpoczynających pierwszy raz uprawę roślin na glebie, która poddana jest analizom. Badania pozwala pozyskać dużą ilość informacji co przekłada się na lepsze dopasowanie zabiegów agrotechnicznych i nawozowych
  • Producentów chcących sprawdzić czy zasadne jest stosowanie preparatów do uruchamiania mikroelementów (organicznych, mikrobiologicznych. Jeżeli w glebie stwierdzono niskie zawartośći dostępnych form Fe, Mn, Zn, Cu i prawidłowe lub wysokie zawartości ich form potencjalnie dostępnych to znaczy, że stosowanie tego typu preparatów ma największy sens. W przypadku prawidłowych zawartości mikroelementów w obu formach stosowanie preparatów zwiększających dostępność mikroelementów nie jest konieczna.
  • Gleb, na których stwierdzono niedobory mikroelementów.
  • Na glebach o odczynie zasadowych (pH > 7.4), gdzie dostępność Fe, Mn, Zn spada i mogą występować problemy z niedoborami, zwłaszcza we wczesnych fazach wegetacji.

Pakiet nie jest polecany:

  • Do oceny zawartości próchnicy i ilości uwolnionego azotu dla gleb, które zostały wymieszane z nierozłożoną materią organiczną (torf, kokos, kora, ścinki z drzew)

 

Pakiet 6 – Próchnica glebowa

(węgiel organiczny (C-org) + próchnica glebowa + informacja o ilości azotu udostępnionego roślinom w trakcie sezonu)

Badanie często łączone jest z Pakietem 1 – Podstawowym, gdyż Pakiet 1 + 6  spełnia wymagania zakresu badań dla Integrowanej Produkcji upraw sadowniczych, w tym drzew owocowych. Pakiet 6 może być łączony z Pakietem 1 i  Pakietem 4. Pakiet 6 umożliwia określenie w glebie zawartości węgla organicznego i próchnicy glebowej. Na podstawie wyniku określa się szacunkowe ilości azotu jaki zostanie udostępniony roślinom w trakcie sezonu wegetacyjnego. Badanie może być wykonane na każdej glebie niezależnie o uprawy, nadaje się do:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Pakiet polecany jest dla:

  • Producentów chcących sprawdzić zawartość próchnicy glebowej

Pakiet nie jest polecany do:

  • Do ceny zawartości próchnicy i ilości uwolnionego azotu dla gleb, które zostały wymieszane z nierozłożoną materią organiczną (torf, kokos, kora, ścinki z drzew itp)

Rekomendacje nawozowe

Posiadamy liczby graniczne dla dużej grupy roślin. Wartości graniczne to prawidłowy przedział zawartości danego pierwiastka jaki należy utrzymać, aby uzyskać najlepsze plony. Liczby umożliwiają określenie zasobności gleb co pozwala na wyliczenie odpowiedniej dawki nawozu jaką należy wprowadzić, aby podnieść poziom zawartości. Wśród roślin do których sporządzamy rekomendacje znajdują się uprawy:

  • Warzyw – marchew, pietruszka, burak, seler, kapusta, kalarepa, szpinak, czosnek, groch, szparagi, chrzan, rabarbar, cebula, brokuł, kalafior, papryka, pomidor, sałata, dynia, cukinia, bakłażan, por, ogórek
  • Jagodowych – truskawka, malina, porzeczka, borówka amerykańska, jeżyna, jagoda kamczacka
  • Sadowniczych – jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie
  • Zbóż- kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto,
  • Oleistych – rzepak, słonecznik
  • Strączkowych – bób, fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, wyka, łubin
  • Roślin ozdobnych – róża, bratki, chryzantemy, traw, krzewów
  • Winorośli

Rekomendacje wykonujemy w oparciu o wyniki badań gleb. Im szerszy zakres badań tym bardziej dokładne i lepiej dopasowane rekomendacje obejmujące większą ilość parametrów. Zapotrzebowanie na nawozy przeliczamy na dawkę najpopularniejszych nawozów dostępnych na rynku, dzięki czemu zazwyczaj nie występują problemy z zakupem wskazanych nawozów. Nasze rekomendacje są zgodne z wytycznymi dobrych praktyk rolniczych wraz z poszanowaniem środowiska. Zależy nam, aby nasz Klient uzyskał zadowalający plon przy optymalnej ilości nawozów dostosowanych do potrzeb i zasobności gleb.

Rekomendacje nawozowe polecamy dla:

  • Producentów nie korzystających z profesjonalnego doradztwa
  • Osób, które nie potrafią wyliczać dawek nawozowych w oparciu o wyniki badań gleb
  • Rolników, którzy chcą zweryfikować swój plan nawozowy
  • Producentów szukających oszczędności na nawozach
  • Osób rozpoczynających pierwszy raz uprawę danego gatunku rośliny

Nie zalecamy korzystać z rekomendacji nawozowych jeżeli

  • Współpracujesz z profesjonalnym doradzcą, który przygotowuje szczegółowy plan nawozowy

Badanie gleb pod nawożenie

Jak ta usługa Ci pomoże?

Nieprawidłowy odczyn gleby
Badanie pozwala określić pH gleby, na której będzie prowadzona uprawa. Odczyn jest jednym z najważniejszych parametrów fizykochemicznych gleb, wpływa na dostępność pierwiastków oraz ogranicza lub zwięszka akumulowanie szkodliwych metali takich jak kadm i ołów. Oddziaływuje na procesy fizykochemiczne i skład mikrobiologiczny. Odczyn gleby realnie wpływa na plon i jeżeli jest nieprawidłowy, to może powodować obniżenie jakości i ilości plonu. Przy zbyt niskim, kwaśnym odczynie (pH w H2O <6.0) dochodzi do zwiększonego wypłukiwania wapnia i magnezu, toksyczny dla roślin zaczyna być glin. Za wysoki, zasadowy odczyn (pH w H2O >7.4) powoduje ograniczenie dostępności fosforu, żelaza, cynku czy manganu co może wiązać się z występowaniem niedoborów tych pierwiastków. Pod względem parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych najlepiej utrzymywać pH zbliżone do 7.0. Dla większości roślin optymalne pH gleby waha się miedzy 6.0, a 7.4. Na podstawie badań gleb można określić potrzebną dawkę wapna jakie należy wnieść, aby podnieść odczyn. W przypadku zbyt wysokiego odczynu badania umożliwiają ocenę czy istnieje możliwość obniżenie odczynu, ponieważ gleby powstałe na skale wapiennej lub innych skałach o charakterze alkalicznym to trwałe obniżenie odczynu jest niemal niemożliwe.

 

Brak wiedzy o zasobności gleby w niezbędne roślinom składniki pokarmowe

Rośliny posiadają różne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy. Gleby różnią się natomiast zasobnością w te pierwiastki. Brak informacji o zawartości składników pokarmowych może prowadzić do niewłaściwego nawożenia i nieodpowiedniego zaopatrzenia roślin w niezbędne dla nich pierwiastki co prowadzić będzie do uzyskania niezadowalającego plonu

 

Ryzyko zbyt wysokiego zasolenia gleb

Nierozważne nawożenie może prowadzić do wniesienia zbyt wysokiej ilości pierwiastków co spowoduje wzrost zasolenia gleby, które może uszkodzić rośliny. Taka sytuacja grozić może obniżeniem jakości plonu poprzez występowania stresu osmotycznego – sytuacji, w której zbyt duża ilość pierwiastków w roztworze glebowym uniemożliwia pobieranie wody przez roślinę.. Badając przewodność elektryczną (EC) gleby możliwe jest określenia stopnia jej zasolenia co pozwala ocenić czy pojawia się ryzyko wystąpienia problemów związanych ze zbyt dużą ilością pierwiasktów. Im wyższe EC tym wyższe zasolenie. Przyjmuje się, że wartość EC poniżej 1.5 mS/cm nie stanowi zagrożenia dla większości roślin. Powyżej tego poziomu konieczne jest ograniczenie dawek nawozów mineralnych, aby nie doprowadzić do wystąpoenia stresu osmotycznego, który uniemożliwia pobieranie wody. Na zasolenie gleb użytkowanych rolniczo wpływ mogą mieć wszystkie pierwiastki wnoszone wraz z nawozami, jednak największy mają te występują w formie anionów – azot azotanowy, chlorki, siarka siarczanowa. Ze względu na charakter glebowego kompleksu sorpcyjnego – w polskich warunkach  posiada on głównie charakter ujemny – przyciąga kationy (dodatnio naładowane cząstki), a odpycha ujemnie naładowane cząstki (aniony) przez co pozostają one w roztworze glebowym. Kationy są sorbowane z roztworu i magazynowane w kompleksie przez co ogranicza się ich wpływ na zasolenie. Jednym z wyjątków jest sód, który znacznie wpływa na poziom zasolenia.

 

Niedobory makroelementów – N, P, K, Ca, Mg, S

Makroelementy takie jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarką są kluczowe dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin, wpływając na procesy takie jak fotosynteza, budowa tkanek czy rozwój korzeni. Roślina potrzebuje tych N, P, K, Ca, Mg, S w dużych ilościach stąd też ich nazwa – MAKROelementy. Niedobory tych składników w glebie prowadzą do spadku plonów, obniżenia jakości produktów oraz zwiększenia podatności roślin na choroby

  • Azot (N), odpowiada za intensywny wzrost roślin i rozwój zielonych części. Niedobór skutkuje bladozielonymi liśćmi i zahamowaniem wzrostu.
  • Fosfor (P) jest kluczowy dla ukorzeniania się roślin i procesów energetycznych. Niedobór objawia się fioletowym zabarwieniem liści i słabym rozwojem korzeni.
  • Potas (K) wspiera gospodarkę wodną roślin, odporność na suszę i choroby. Niedobór prowadzi do żółknięcia brzegów liści i słabszej odporności.
  • Wapń (Ca) jest niezbędny dla budowy ścian komórkowych. Jego brak powoduje zniekształcenia liści i problemy z owocowaniem.
  • Magnez (Mg) to główny składnik chlorofilu. Niedobór skutkuje żółknięciem między nerwami liści (chloroza).
  • Siarka (S)  jest ważna dla syntezy białek i enzymów. Niedobór objawia się żółknięciem młodych liści, podobnym do niedoboru azotu.

Pakiety analizują zawartość N, P, K, Ca, Mg i S w glebie w formach łatwo dostępnych dla roślin. To pozwala na dokładne określenie, których składników brakuje i w jakich ilościach.

 

Niedobory mikroelementów – B, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo

Niedobór takich pierwiastków jak bor, żelazo, mangan, cynk, miedź czy molibden może powodować wiele negatywnych skutków. Mikroelementy odgrywają kluczową rolę w procesach metabolicznych roślin, takich jak fotosynteza czy oddychanie. Wpływają na prawidłowe pobieranie pozostałych pierwiastków z gleb, wpływają na wygląd, kondycję i zdrowotność roślin. Określenie zawartości mikroelementów pozwoli stwierdzić czy ich zasobność jest wystarczająca, aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki do rozwoju. Utrzymywanie wysokich zawartości pierwiastków takich jak cynk, żelazo czy mangan i miedź pozwala uzyskiwać plony mniej zanieczyszczone toksycznymi pierwiastkami takimi jak kadm, ołów czy nikiel.

  • Bor (B) wspiera transport cukrów i wzrost organów generatywnych. Jego niedobór prowadzi do słabego zapylenia, deformacji owoców i problemów z podziałem komórek.
  • Żelazo (Fe) jest kluczowe dla fotosyntezy i oddychania. Niedobór objawia się chlorozą między nerwami młodych liści, szczególnie na glebach zasadowych (wysokie pH).
  • Mangan (Mn) bierze udział w fotosyntezie i aktywacji enzymów. Jego brak powoduje chlorozy na starszych liściach i spadek produkcji białek.
  • Cynk (Zn) jest niezbędny do syntezy hormonów wzrostu i regulacji enzymów. Niedobór objawia się karłowatością roślin, drobnymi liśćmi i opóźnionym dojrzewaniem. Wpływa na odporność roślin przed chorobami i w największym stopniu ogranicza pobieranie kadmu przez korzenie.
  • Miedź (Cu) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania enzymów odpowiedzialnych za metabolizm węglowodanów, fotosyntezę i ochronę przed stresem oksydacyjnym.
  • Molibden (Mo) Uczestniczy w redukcji azotanów i wiązaniu azotu przez bakterie. Niedobór objawia się chlorozą podobną do niedoboru azotu, szczególnie na glebach kwaśnych.
    Pakiet, rozszerzony, zaawansowany, ogrodniczy i kompleksowy uwzględniają oznaczenie mikroelementów co pozwala ocenić zasobność gleb w te pierwiastki dzięki czemu można zidentyfikować niedobory.

Niska zawartość próchnicy i ograniczona żyzność gleby

Niska zawartość próchnicy ogranicza zdolność gleby do zatrzymywania wody i składników odżywczych, co obniża jej żyzność. Prowadzi to do słabszego wzrostu roślin, większej podatności na erozję i zmniejszenie plonów. Badania gleby pozwalają określić zawartość próchnicy, umożliwiając podjęcie działań poprawiających jej poziom, takich jak stosowanie zaorywanie poplonów i przedplonów, wnoszenie materii organicznej wraz z nawozami zielonymi czy odpowiednie nawożenie ograniczające mineralizację materii organicznej.

 

Nadmierne nawożenie

Nadmierne stosowanie nawozów jest częstym problemem w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Wynika ono z braku precyzyjnej wiedzy o zawartości składników odżywczych w glebie, co prowadzi do wprowadzania zbyt wysokiej ilości pierwiastków co prowadzi do:

  • Marnowania zasobów finansowych na zakup i aplikację składników, które nie są potrzebne.
  • Degradacji gleb i pogorszeniu ich właściwości fizykochemicznych i mikrobiologicznych
  • Problemów z przyswajaniem pierwiastków, gdyż wysoka koncentracja jednego pierwiastka (np. potasu) może blokować pobieranie innych (np. magnezu) co prowadzi do niedoborów, a w konsekwencji osłabia rośliny

 

Nadmierne wapnowanie

to częsty problem, gdy wapno jest cyklicznie wprowadzane do gleby w celu podwyższenia pH, ale bez uprzedniej kontroli za pomocą badań gleby. Taka praktyka prowadzi do marnowania czasu i pieniędzy, ponieważ gleba może nie wymagać wapnowania lub zastosowane dawki mogą być niewłaściwe. Nadmiar wapna nie tylko nie przynosi korzyści, ale może także powodować problemy, takie jak zasadowość gleby (zbyt wysokie pH), która ogranicza dostępność składników odżywczych, takich jak fosfor, żelazo, mangan czy cynk. Może również pogarszać warunki dla pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

Badania gleby pozwalają precyzyjnie określić potrzebę wapnowania, dostosować jego dawkę i rodzaj do specyficznych wymagań gleby oraz uniknąć negatywnych skutków nadmiernego stosowania wapna. Dzięki temu poprawia się efektywność zabiegów i utrzymuje równowagę składników odżywczych w glebie, co wspiera jej długoterminową żyzność.

 

Brak wiedzy na temat zapasowych form składników odżywczych

Zapasowe formy składników odżywczych, takie jak fosfor (P) i potas (K), są często niedostatecznie uwzględniane w planowaniu nawożenia. Choć te formy nie są natychmiast dostępne dla roślin, mogą być stopniowo uwalniane w trakcie sezonu wegetacyjnego. Brak wiedzy na ich temat prowadzi do nadmiernego nawożenia, niepotrzebnych kosztów i marnowania zasobów.

 

Brak umiejętności odczytywania wyników badań gleb z niezrozumiałych sprawozdań

Sprawozdania z badań kojarzą się z dokumentami, które ciężko zrozumieć. Znajdują się tam pewne określenia takie jak nazwy związków chemicznych, które są badane oraz podane są wyniki, które bez umiejętności ich interpretacji nie mają większego znaczenia. Wyniki badań uzyskane w Agro Smart Lab są czytelne i zrozumiałe dla większości naszych Klientów. Dzięki specjalnemu systemowi, który pozwala oceniać zasobność gleb na podstawie wyników i liczb granicznych do każdego badanego parametru podajemy klasę zasobności – bardzo niską, niską, średnią, prawidłową, za wysoką, nadmierną. Oznaczone są one kolorami, które sugerują czy zawartość danego parametru jest na odpowiednim poziomie. Dzięki temu nie musisz specjalizować się w interpretacji wyników, wystarczy, że zerkniesz na sprawozdanie i odczytasz klasę zasobności, która wskaże czy konieczne jest nawożenie danym składnikiem czy wręcz przeciwnie, nie ma takiej potrzeby.

 

Brak umiejętności wyliczania dawek nawozowych na podstawie badań gleby

Możliwość wyboru zaleceń nawozowych rozwiązuje problem braku zdolności do ułożenia planu nawozowego na podstawie badań gleb. Nie każdy potrafi prawidłowo wyliczać jaką dawkę nawozu ma zaaplikować. Agro Smart Lab wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Klientów i oferuje usługę rekomendacji nawozowych, która za niewielką cenę pozwala określić konkretne dawki nawozów jakie należy wnieść aby cieszyć się dobrymi plonami.

 

Problemy z planowaniem nawożenia

Planowanie nawożenia jest kluczowym elementem zarządzania uprawami, ale bez precyzyjnych danych o glebie i jej zasobności w składniki odżywcze producenci roślin często wprowadzają nieoptymalne dawki nawozowe (za wysokie lub za niskie). Ponadto nie dostosowują nawozów do warunków glebowych i powodują występowanie strat w postaci uwsteczniania się pierwiastków lub ich szybszego wypłukiwania.

 

Nadmierna ilość chlorków i sodu w glebie

Nadmiar sodu i chlorków w glebie prowadzi do wielu problemów w trakcie uprawy. Przede wszystkim powoduje wzrost zasolenia gleby. Sód i chlorki mogą dostać się do gleby wraz z nawozami lub mogąc być wynikiem wietrzenia minerałów obecnych w glebie. Regularne monitorowanie zawartość chlorków jest bardzo istotne zwłaszcza w takich uprawach, które są wrażliwe na chlor, a należą do nich m.in. sałata, papryka, ogórek, drzewa i krzewy owocowe (jabłon, grusza, agrest, porzeczka, malina), truskawki. Zagrożone zbyt wysoką zawartością chloru i sodu są uprawy pod osłonami i w tunelach. W uprawach polowych pierwiastki te są naturalnie wypłukiwane przez deszcz. W zamkniętych warunkach upraw tunelowych i pod osłonami wypłykiwanie pierwiastków jest bardzo ograniczone. Zarówno chlor jak sód są w niewielkim stopniu pobierane przez rośliny więc odkładają się w glebie. Monitorowanie zawartości tych pierwiastków jest kluczem do ograniczania ryzyka wystąpienia objawów nadmiernej ilości sodu czy chloru w roślinach i glebie.

 

Choroby odglebowe

Powodowane są przez infekcje patogenów (grzybów, bakterii, wirusów) obecnych w glebie. Patogeny atakują korzenie, szyjkę korzeniową i dolne części roślin. Zbyt wysokie lub zbyt niskie zawartości składników odżywczych w glebie może znacząco wpływać na rozwój tych chorób, osłabiając rośliny lub stwarzając korzystne warunki dla patogenów.

Do czego prowadzą braki składników pokarmowych w glebie:

  • Niedobór azotu prowadzi do osłabienia wzrostu roślin, zmniejszenia masy korzeniowej i ograniczenia zdolności do regeneracji uszkodzeń spowodowanych przez patogeny.
  • Brak fosforu ogranicza rozwój systemu korzeniowego, co zmniejsza zdolność roślin do pobierania pierwiastków i wody co prowadzi do osłabienia roślin i większej podatności na infekcje.
  • Niedobór potasu obniża odporność na stresy biotyczne (choroby) i abiotyczne (np. suszę), co zwiększa podatność na infekcje
  • Niedobór wapnia charakterystyczny dla gleb o niskim pH przyczynia się do występowania i rozwoju kiły kapusty
  • Niedobory mikroelementów (np. Zn, Cu, Mn) prowadzą do osłabienia enzymów odpowiedzialnych za naturalne mechanizmy obronne.

Do czego prowadzi nadmiar składników pokarmowych w glebie:

Nadmierna zawartość azotu w glebie wpływa na rozwój szeregu patogenów chorobotwórczych takich jak Fusarium spp., Pythium spp., Rhizoctonia solani, Phytophthora spp., Verticillium spp., Alternaria spp., Clavibacter michiganensis, Xantomonas spp.

Badanie gleb pod nawożenie

Korzyści z usługi

Optymalizacja nawożenia

Badanie gleby umożliwia dokładne dopasowanie dawek i rodzajów nawozów do rzeczywistych potrzeb gleby oraz uprawianych roślin. Dzięki temu można uniknąć zarówno nadmiaru składników odżywczych, który prowadzi do zasolenia i strat finansowych, jak i niedoborów, które ograniczają wzrost i plonowanie. Precyzyjne nawożenie pozwala także zmniejszyć wpływ na środowisko, minimalizując wymywanie azotanów i fosforanów do wód gruntowych.

Precyzyjna diagnoza
Analizy gleby dostarczają kompleksowych informacji o jej właściwościach, takich jak pH, zasolenie, zawartość makro- i mikroelementów, próchnicy czy zapasowych form składników odżywczych. Dzięki temu można dokładnie zidentyfikować problemy, takie jak niedobory czy nadmiary składników, zakwaszenie, zasolenie i podjąć odpowiednie działania korygujące.

Oszczędność pieniędzy

Dzięki badaniom gleby można precyzyjnie dostosować rodzaj i dawkę nawozów, eliminując zbędne koszty związane z nadmiernym nawożeniem lub stosowaniem nieodpowiednich produktów. Unikanie strat składników odżywczych przez wymywanie czy gromadzenie w nadmiarze pozwala zmniejszyć wydatki na nawozy i poprawić opłacalność upraw. Zamiast stosować nawozy „na oko” lub w standardowych dawkach, rolnicy mogą dopasować dawki do rzeczywistych potrzeb gleby i roślin. Rozszerzone badania gleby dostarczają dodatkowych informacji m.in. o zapasowych formach czy ilości azotu uwolnionego z próchnicy. Biorąc te informacje pod uwagę w trakcie określania faktycznych potrzeb roślin pomniejszonych o potenjał gleby można zaoszczędzić spore ilości pieniędzy na nawozach otrzymując podobne plony, a czasami nieraz lepsze niż przy zastosowaniu standardowych dawek nawozów.

Oszczędność czasu

Regularne badania gleby pozwalają na szybkie i trafne podejmowanie decyzji dotyczących nawożenia, wapnowania czy innych zabiegów agrotechnicznych. Eliminują konieczność czasochłonnego eksperymentowania „na oko” i redukują ryzyko błędów, które mogłyby wpłynąć na konieczność dodatkowych prac. Analiza gleb pozwala na wyeliminowanie zbędnych zabiegów, w przypadku gdy zasobność danego składnika (fosfor, potas) lub parametr (pH) jest na właściwym poziomie i nie wymaga korekty za pomocą zabiegów agrotechnicznych

Lepszy plon
Zdrowe i dobrze odżywione rośliny rosną szybciej, są bardziej odporne na choroby i stres środowiskowy (przymrozki, zbyt wysoka temperatura, zbyt duże ilości wody, susze). Badania gleby pomagają utrzymać optymalne warunki dla wzrostu roślin, Lepsze odżywienie roślin skutkuje zdrowszymi roślinami dzięki czemu plony są lepsze pod względem jakości i są dostosowane do wymogów (dłuższy czas przechowania, lepsze właściwości smakowe, wyższy brix, lepsza barwa, wyższa twardość, soczystość, rozmiar.

Większy plon
Dostosowanie nawożenia do rzeczywistych potrzeb gleby i roślin maksymalizuje wydajność upraw. Regularne badania pozwalają zapobiegać niedoborom składników odżywczych, które mogą ograniczać rozwój roślin, co przekłada się na wzrost ilościowy plonów. Badania gleby pomagają maksymalizować potencjał plonowania poprzez odpowiednie zarządzanie składnikami odżywczymi i właściwościami fizykochemicznymi gleby. W rezultacie rośliny mają dostęp do wszystkich potrzebnych składników odżywczych w optymalnych ilościach. Gleba jest w stanie utrzymać lepsze warunki dla rozwoju korzeni i wzrostu roślin. Zmniejsza się liczba nieproduktywnych rejonów na polach, ponieważ analiza gleby pozwala zidentyfikować i poprawić problematyczne miejsca. W konsekwencji pozwala tu uzyskać większy plon z hektara.

Wygoda

Wyniki badań gleby dostarczają gotowych informacji o stanie gleby i rekomendacji dotyczących nawożenia, co upraszcza proces zarządzania uprawami. Korzystając z wyników badań, można łatwo zaplanować działania, takie jak dobór nawozów, terminy ich stosowania czy monitorowanie stanu gleby w przyszłości.

Badanie gleb pod nawożenie

Czym wyróżnia się ta usługa?

  • Możliwość analizy zapasowych form fosforu i potasu
  • Wyniki badań proste w interpretacji dzięki dodaniu poziomów zasobności, które wskazują czy badany parametr jest na prawidłowym poziomie
  • Zrozumiałe rekomendacje nawozowe oparte o najpopularniejsze nawozy dostępne w każdej hurtowni nawozowej
  • Możliwość wykonania rozszerzonych badań mikroelementów, w którym badane są dwie formy dostępności tych pierwiastków
  • Szybkie terminy realizacji badań, średni czas oczekiwania na wyniki wynosi 7-10 dni roboczych. W niektórych przypadkach możliwe jest otrzymanie wyników już po 2 dniach od daty dostarczenia próbek.
  • Formularz poboru próbek składa się wyłącznie z jednej strony, wypełnienie go nie wiąże się z obciążeniem czasowym
  • Możliwość wysyłki próbek przez kuriera i paczkomatem
  • Możliwość zlecenia badania przez Internet
  • Możliwość dostarczenia próbek na miejsce 24/7

Badanie gleb pod nawożenie

Zakres usługi

Badanie gleb pod nawożenie

Norma jaką przyjmujemy

  • Informacje dostępne w pliku „Metodyka badań gleb pod nawożenie”
  • pobierz plik z metodykami stosowanymi w poszczególnych pakietach z sekcji na dole tej strony

Badanie gleb pod nawożenie

Pobranie próbki

  1. Z jakiej powierzchni pobrać 1 próbkę laboratoryjną?
    • 1 próbka laboratoryjna (ogólna) przypada na jedno stanowisko, które powinno mieć maksymalnie 4 ha
    • Im mniejsza powierzchnia tym dokładniejsze badanie
    • Badane stanowisko powinno charakteryzować się takimi samymi warunkami glebowymi, podobnym ukształtowaniem terenu, podobną historię przeprowadzonych zabiegów agrotechnicznych,
    • Jeżeli na stanowisku występuje duża zmienność należy pobrać osobne próbki laboratoryjne aby uzyskać wyniki odnoszące się do danego fragmentu stanowiska
  1. Ile próbek pobrać z jednego stanowiska?
    • Na każde stanowisko (ok. 1-4 ha uprawy) przypada 10-20 próbek pojedynczych, które wchodzą w skład 1 próbki laboratoryjnej (ogólnej)
    • 1 próbka pojedyncza pobierana jest z jednego punktu znajdującego się na stanowisku
    • Miejsca poboru pojedynczych próbek najlepiej zaznaczyć na mapie, aby w przyszłości pobierać próbki z tych samych lokalizacji co pozwala wiarygodniej monitorować zmiany parametrów fizykochemicznych gleb.
  1. W jaki sposób przemieszać się po stanowisku i pobierać próbki pojedyncze?
  2. Do czego pobierać próbki?
    • W trakcie pobierania, próbki pojedyncze można umieszczać w opakowaniach z tworzywa sztucznego (reklamówka, worek strunowy) lub w wiadrze
    • Próbki laboratoryjne umieszcza się w opakowaniach lub pojemnikach z tworzywa sztucznego
    • Nie pobieramy próbek do szklanych naczyń lub papierowych kopert/opakowań (zwłaszcza jeżeli gleba jest mokra)
  1. Za pomocą jakich narzędzi i z jakiej głębokości pobrać próbki?
    • Próbki pojedyncze pobiera się laską glebową z wierzchniej warstwy gleby, zazwyczaj do głębokości 20-30 cm
    • W przypadku pobierania próbki łopatą/ szpadlem
    1. Wbić łopatę na pełną głębokość szpadla (zazwyczaj ok 25cm)
    2. Odkroić pionowy płat gleby o grubości od 3 do 5 cm.
    3. Wyciąć środkowy fragment o szerokości od 3 do 5 cm i wysokości ok 25 cm.
    4. Przygotowany w ten sposób materiał stanowi jedną próbkę laboratoryjną

Wszystkie próbki pojedyncze pobrane z badanego stanowiska koniecznie należy  wymieszać w worku lub wiadrze, tak aby próbka laboratoryjna jak najlepiej reprezentowała analizowany obszar/

Badanie gleb pod nawożenie

Co jest potrzebne do pobrania próbki?

  • Laska glebowa lub łopata
  • Worek strunowy lub reklamówką (jednorazówka) lub pojemnik na żywność
  • Formularz poboru próbek roztworów wodnych (do pobrania na stronie)
  • Niezmywalny flamaster/ pisak lub kartka, taśma i ołówek
  • Opcjonalnie: wiadro na pojedyncze próbki gleb

 

Wszystkie materiały wykorzystywane do pakowania próbek powinny być czyste. Próbki najlepiej pobierać z zachowaniem środków ochronnych takich jak rękawiczki jednorazowe

  1. Ile powinna ważyć próbka
  • Sumaryczna waga próbki laboratoryjnej powinna wynosić ok 1 kg,
  • Dopuszcza się cięższe próbki jeżeli specyfika gleb wymaga pobrania większej ilości pojedynczych próbek. Maksymalna waga próbki laboratoryjnej to 5 kg.
  • Rekomendujemy, aby próbka nie ważyła mniej niż 0.5 kg,

 

Kiedy i gdzie nie pobierać próbek

  • Po długotrwałych, nawalnych i obfitych opadach
  • Gdy gleba jest mokra i bardzo mocno nasączona wodą
  • Po długotrwałej suszy i okresach bez opadów
  • Gdy gleba jest przesuszona i brakuje w niej wody
  • 2-3 tyg. po nawożeniu lub wapnowaniu
  • W miejscach gdzie składowany był nawóz (obornik, wapno itp.)

Gdy roślina  znajduje się w zaawansowanej fazie wzrostu (np. kwitnienie, owocowanie), ponieważ pobrane próbki mogą nie odzwierciedlać stanu gleby przed sezonem uprawnym, a wyniki mogą prowadzić do błędnych wniosków na temat stanu odżywienia roślin. Do oceny stanu kondycji roślin pod kątem składników odżywczych w trakcie uprawy lepszym rozwiązaniem są badania liści pod względem stanu odżywienia.

 

W jakim terminie, kiedy pobierać próbki

Warzywa, jagodowe, strączkowe, zboża jare, oleiste jare :

  • Przed sadzeniem/ sianiem w celu uzupełnienia makro- i mikroelementów
  • Po zbiorach, w celu przygotowania stanowiska na przyszły sezon (wapnowanie, uzupełnienie fosforu i potasu)
  • W trakcie upraw zaleca się analizę liści w celu

Uprawy ozime

  • Przed sadzeniem/ sianiem – przełom lata i jesieni
  • Wiosną wraz z chwilą ruszenia wegetacji – przede wszystkim by sprawdzić zawartość NPK i uzupełnić niedobory

Uprawy wieloletnie: krzewy i drzewa owocowe (sady)

  • Wczesną wiosną w momencie rozpoczęcia wegetacji roślin
  • Jesienią, po zbiorach by uregulować odczyn i uzupełnić fosfor oraz potas

Badanie gleb pod nawożenie

Pakowanie próbki

  1. Wymieszaną i wydzieloną próbkę laboratoryjną należy umieścić w opakowaniu z tworzywa sztucznego (reklamówka, worek strunowy, pojemnik na żywność)
  2. Zamknąć szczelnie opakowanie
  3. Na zewnątrz opakowania umieścić numer próby
    • Za pomocą flamastra/ pisaka lub
    • Przykleić kartkę z zapisanym numerem za pomocą taśmy
  4. Informacje dotyczące próbki i osoby zlecającej badanie należy mieścić w formularzu poboru próbek (wypełnij na komputerze lub zapisz wyraźnie długopisem/ ołówkiem)
  5. W paczce należy umieści próbkę i formularz poboru próbek lub wysłać go na adres e-mail: Laboratorium@agrosmartlab.com,

Jeżeli materiał do badań jest wysyłany kurierem lub paczkomatem to należy próbkę umieścić w paczce tak aby nie przemieszczała się w jej wnętrzu.

Badanie gleb pod nawożenie

Przechowywanie próbki

Po pobraniu próbka powinna jak najszybciej być dostarczona do laboratorium

Jeżeli zachodzi konieczność przechowania próbki przez krótki czas (do kilku dni) to należy ją umieścić:

  • W niskiej temperaturze (ok 4oC)
  • W ciemnych miejscach bez dostępu do światła
  • W miejscach o niskiej wilgotności
  • W miejscach nieprzewiewnych, aby nie wysuszyć próbki

Badanie gleb pod nawożenie

Formy dostaw próbki

  • Przesyłka kurierska
    Dane do wysyłki:

Agro Smart Lab sp. z o.o.
Niegardów 26
32-104 Koniusza
tel. kontaktowy 668 122 202

Badanie gleb pod nawożenie

Sposób przekazania wyników

  • Wysyłka sprawozdania na wskazany w formularzu adres e-mail
  • Odbiór osobisty
  • Za dodatkową opłatą (20 zł), wysyłka sprawozdania na wskazany adres

Badanie gleb pod nawożenie

Terminy realizacji

  • Pakiet 1 – 3-7 dni roboczych
  • Pakiet 2 – 3-10 dni roboczych
  • Pakiet 3 – 3-12 dni roboczych
  • Pakiet 4 – 3-10 dni roboczych
  • Pakiet 5 – 3-15 dni roboczych
  • Pakiet 6 – 3-10 ni roboczych

W niektórych przypadkach możliwe jest uzyskanie wyników do 3 dni od daty dostarczenia próbki, jest to zależne od dnia dostarczenia próbki (początek tygodnia). Termin realizacji może ulec wydłużeniu w przypadku dostarczenia dużej ilości próbek oraz w trakcie trwania wysokiego sezonu badań.

Badanie gleb pod nawożenie

Co znajdziesz w raporcie

  • Dane osoby zlecającej badanie (Imię i nazwisko, adres korespondencyjny)
  • Numer raportu
  • Informacje o próbce (lokalizacja poboru próbki, termin pobrania próbki, gatunek uprawianej rośliny na badanym stanowisku)
  • Termin przyjęcia próbki do laboratorium
  • Termin wykonania badania
  • Wyniki badań zależne od wybranego pakietu badawczego
  • Liczby graniczne określające prawidłową zawartość badanego parametru jaka powinna być, aby uzyskać najlepszy plon (dla wybranych gatunków roślin)
  • Poziom zasobności (bardzo niski, niski, średni, prawidłowy, za wysoki, nadmierny) danego parametru ułatwiający interpretacje wyników (dla wybranych gatunków roślin)
  • Pieczątka wraz z podpisem Kierownika Laboratorium

Zobacz jak wygląda raport – pobierz przykładowe raporty w sekcji “dodatkowe materiały” – na końcu tej strony

Badanie gleb pod nawożenie

Definicje

Makroelementy

Mikroelementy

pH

Metoda ogrodnicza – uniwersalna

  • Jedna z najpopularniejszych metod stosowanych w Polsce do oceny gleb pod potrzeby nawozowe roślin.  Umożliwia określenie zawartości łatwo dostępnych dla roślin form pierwiastków takich jak N, P, K, Ca, Mg, S.  Wyniki wyrażone są ą w miligramach na litr gleby (mg/dm3). Pierwotnie, metoda stosowana była wyłącznie przez producentów upraw ogrodniczych (warzywa, ozdobne, jagodowe), jednak obecnie popularna jest we wszystkich rodzajach upraw dzięki swojej uniwersalności może być wykorzystana do oceny gleb dla większości upraw, w tym sadowniczych i typowo rolniczych jak zboża.

Metoda ogrodnicza – Nowosielskiego

  • Właściwie metoda Lindsay’a w modyfikacji Nowosielkiego. Popularna w Polsce metoda umożliwiaijąca określenie dostępnych dla roślin form mikroelementow (Fe, Mn, Zn, Cu). Wykorzystywana przede wszystkim do oceny zasobności gleb w te pierwiastki pod kątem uprawy roślin z grupy upraw ogrodniczych. Wyniki badań uzyskane tą metodą wyrażone są w miligramach na litr gleby (mg/dm3). Do analizy wykorzystuje się odczynniki, które umożliwiają schelatowanie mikroelementów obecnych w glebie.

Metoda Rinkisa

Metoda ASL

Makroelementy

  • Makroelementy to podstawowe składniki odżywcze, które rośliny pobierają z gleby w dużych ilościach. Są niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju i plonowania. Do makroelementów zaliczają się azot (N), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S). Azot odpowiada za wzrost masy zielonej, fosfor wspiera rozwój korzeni i procesy energetyczne, a potas reguluje gospodarkę wodną roślin. Badania gleby umożliwia określenie zawartości makroelementów, co umożliwia precyzyjne dostosowanie dawki nawozów i zapobieganie ich niedoborom lub nadmiarom, które mogą negatywnie wpływać na rośliny.

Mikroelementy

  • Mikroelementy to pierwiastki odżywcze, które rośliny pobierają w małych ilościach, ale są one niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych i enzymatycznych. Do mikroelementów należą bor (B), żelazo (Fe), mangan (Mn), cynk (Zn), miedź (Cu) i molibden (Mo). Ich niedobór może prowadzić do zahamowania wzrostu, chloroz, deformacji organów roślinnych czy zmniejszenia odporności na choroby. Badania gleby umożliwiają wykrycie niedoborów i nadmiarów mikroelementów, dzięki czemu można precyzyjnie zaplanować nawożenie i poprawić zdrowotność roślin.

Łatwo dostępne dla roślin formy pierwiastków

  • Pierwiastki znajdujące się w takiej formie, która umożliwiwa roślinom ich pozyskanie z gleby bez większego problemu. Pierwiastki z tej puli są pobierane przez roślinę w pierwszej kolejności. Znajdują się wśród nich makro i mikroelementy rozpuszczone w roztworze glebowym, będące w rozpuszczalnych związkach chemicznych oraz pierwiastki słabo związane w kompleksie sorpcyjnym. Do oceny zasobności gleb w formy łatwo dostępne wykorzystuje się ekstrakcje gleb w słabych kwasach (octowy, mrówkowy) lub obojętnych roztworach soli (chlorek wapnia, potasu). Najpopularniejszą metodą do określania zawartości łatwodostępnych form pierwiastków w Polsce jest metoda ogrodnicza – uniwersalna.

Dostępne dla roślin formy pierwiastków

  • Obejmuje formy łatwo dostępne oraz takie, które wymagają niewielkich przemian, aby stać się formami przyswajalnymi dla roślin. Stanowią pulę pierwiastków, które mogą stać się przyswajalne w wyniku naturalnych procesów chemicznych, biologicznych lub fizycznych zachodzących w glebie w trakcie trwania sezonu wegetacyjnego. Do tej grupy zalicza się m.in. takie formy mikroelementów, które mogą zostać uwolnione z gleby za pomocą związków organicznych (chelatorów) produkowanych przez roślinę co w konsekwencji prowadzi do powstania chelatu, który staje się formą pierwiastka przyswajalną przez roślinę.

Przyswajalne formy pierwiastków

  • To takie formy pierwiastków, które znajdują się w roztworze glebowym i są natychmiast możliwe do pobrania przez rośliny . W przypadku makroelementów przyjmuje się, że formy jonowe pierwiastków stanowią formy przyswajalne dla roślin. Na przykład przyswajalną formą azotu jest jon azotanowy znajdujący się w roztworze glebowym. W przypadku mikroelementów i niektórych makroelementów oprócz jonów obecnych w roztworze, formą przyswajalną są chelaty, czyli takie związki, w których występuje połączenie cząstki organicznej z jonem danego metalu (Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu). Rośliny posiadają zdolność pobierania chelatów, jak również posiadają zdolność do tworzenia związków organicznych mających za zadanie chelatowanie metali znajdujących się pierwotnie w związkach nieprzyswajalnych przez rośliny.
    Często spotyka się błędną interpretacje określenia „przyswajalne formy pierwiastków”, przypisując niektórym metodom (np. metodzie rolniczej) zdolność do określania przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Jest to błąd, ponieważ rzadko która metoda pozwala określić precyzyjnie wyłącznie pulę przyswajalnych form pierwiastków. Zazwyczaj określa się pule pierwiastków w zależności od form dostępności dla roślin. W stosowanych do oceny zasobności gleb w dany pierwiastek wykorzystuje się różne odczynniki, które w zależności od siły działania ingerują w glebę powodując rozpuszczanie związków chemicznych jak również uwalnianie pierwiastków z kompleksów sorpcyjnych. Im mocniejszy odczynnik wykorzystany do ekstrakcji tym większą ilość pierwiastków wyekstrahuje z gleby i tym mniejszy udział przyswajalnych form w całej puli badanych pierwiastków (zwiększa się udział form dostępnych i zapasowych). W celu oznaczenia wyłącznie przyswajalnych form danego pierwiastka należałoby wykonać oznaczenie składników pokarmowych wyłącznie w roztworze glebowym bez wprowadzania innych odczynników (np. kwasów), które spowodowałyby rozpuszczenie pewnych związków chemicznych i uwolnienie pierwiastków. Należy jednak pamiętać, że rośliny posiadają zdolności uwalniania pierwiastków z gleb np. za pomocą zmiany odczynu w ryzosferze czy produkcji kwasów organicznych. Zatem analiza wyłącznie przyswajalnych form pierwiastków znajdujących się w roztworze glebowym nie byłaby miarodajnym wskaźnikiem do oceny potrzeb nawozowych. W związku z tym stosuje się takie metody badawcze, które symulują działanie rośliny, która za pomocą pewnych zdolności może uwalniać pierwiastki w formach innych niż przyswajalne. Miarą określającą sumę rozpuszczonych w roztworze glebowym pierwiastków (a więc ilość form przyswajalnych) jest pomiar zasolenia poprzez określenie przewodności gleby (EC). Parametr daje pogląd na sumę rozpuszczonych pierwiastków i pozwala ocenić czy ich ilość jest zbyt wysoka co obniżyć może plon poprzez występowania stresu osmotycznego u roślin powodującego ograniczanie zdolności pobierania wody.

Potencjalnie dostępne formy pierwiastków

  • Potencjalnie dostępne formy pierwiastków to pula wszystkich możliwych do pobrania przez rośliny składników odżywczych, które są w formach dostępnych jak i zapasowych mogą stać się dostępne w wyniku naturalnych procesów chemicznych, w skład tej grupy wchodzą zarówno formy łatwo dostępne, dostępne jak i zapasowe. Do tej puli nie są zaliczane niedostępne. Okreslenie zawartości pierwiastków w tej formie pozwala na określenie długoterminow

Zapasowe formy

  • Należą do nich wyłącznie te formy pierwiastków występujących w glebie, które są w formie trudno dostępnej dla roślin. Zazwyczaj zaliczają się do nich związki chemiczne, które nie rozpuszczają się zbyt dobrze w wodzie oraz słabych kwasach. Na przykład zapasową formą fosforu są związki fosforu i wapnia (fosforany wapnia). Rośliny różnią się gatunkowo i odmianowo zdolnością do uwalniania pierwiastków z zapasów. Często uwalniania pierwiastków z tych form odbywa przy udziale mikroorganizmów glebowych, które posiadają pewne zdolności (np. produkcja kwasów, enzymów), mających na celu „rozkład” związku chemicznego i uwolnienie do roztworu glebowego ich form przyswajalnych dla roślin. Formy zapasowe uwalnianie są stopniowo w dłuższym czasie.

Zapasowe formy fosforu

Zapasowe formy potasu

Glebowy kompleks sorpcyjny

Zasolenie gleby

  • Zasolenie gleby wyrażane jako przewodność elektryczna (EC) pozwala na ocenę ilości rozpuszczonych soli w roztworze glebowym.

Roztwór glebowy

Kationy

Aniony

Chelat

  • Chelat to związek chemiczny powstający w wyniku połączenia jonu metalu z cząsteczką organiczną, zwaną ligandem,. Tworzą one stabilne struktury pierścieniowe, które zabezpieczają metal przed reakcjami wytrącania (np. w postaci wodorotlenków lub fosforanów) i zwiększają jego dostępność dla organizmów żywych.
  • W kontekście rolnictwa i ogrodnictwa chelaty są szeroko stosowane jako formy nawozów mikroelementowych, takich jak żelazo (Fe), mangan (Mn), cynk (Zn), miedź (Cu). Dzięki temu, że pierwiastek znajduje się w formie schelatowanej pozostaje w formie przyswajalnej dla roślin nawet w warunkach niesprzyjających takich jak wysoki odczyn gleby.

Chelator

  • Zalicza się do nich substancje chemiczne, które posiadają zdolność do wiązania jonów metali, w trwałe, rozpuszczalne i przyswajalne przez rośliny kompleksy zwane chelatami. Chelatory otaczają jon metalu, tworząc z nim pierścieniową strukturę, dzięki czemu chronią metal przed reakcjami wytrącania, np. w glebach o wysokim pH, gdzie metale mogą tworzyć nierozpuszczalne wodorotlenki lub fosforany. Chelatory mogą pochodzić ze źródeł naturalnych (np. wyprodukowanych przez roślinę)  jak i syntetycznych (wyprodukowane przez człowieka i dodane z nawozem).

Rekomendacje nawozowe

  • Informacje na temat dawek nawozów jakie należy wnieść aby uzyskać optymalny plon. Wyliczane na podstawie wyników badań zawartości i zapotrzebowania danego gatunku rośliny na określony pierwiastek. Zakres rekomendacji zależny jest od zakresu badań jaki został zlecony. Im wyższy zakres tym dokładniejsze rekomendacje nawozowe. Dla azotu, fosforu i potasu (NPK) wyliczane jest zapotrzebowanie na czysty składnik i formę tlenkową fosforu i potasu. Dla makro i mikroelementów podaje się proponowaną dawkę popularnych nawozów wraz z terminem ich stosowania. Oprócz określenia zapotrzebowania na dany pierwiastek wraz ze wskazaniem dawki i rodzaju nawozu, podaje się informację o stopniu zasolenia gleby, a w związku z tym ocenia się  możliwość zastosowania nawozów mineralnych, tak aby w przypadku wysokiego zasolenia nie uszkodzić roślin dodatkiem nawozu. Ponadto rekomendacje nawozowe wskazują się potrzebę wapnowania wraz z dawką i rodzajem wapnia. Agro Smart Lab zastrzega, że opracowuje rekomendacje nawozowe dla wybranych gatunków roślin i może odmówić wykonania takiej usługi.

Ekstrakcja pierwiastków

Łatwo rozpuszczalne w wodzie związki chemiczne

Próchnica glebowa

Odczyn gleby

Odczyn gleby w H2O

Azot mineralny

Zapasowe formy potasu

Zapasowe formy fosforu

Przewodność elektryczna

Stres środowiskowy

Stres osmotyczny

Klasa zasobności gleby

  • to kategoria określająca poziom zawartości składników odżywczych w glebie w odniesieniu do potrzeb roślin uprawnych. Wskaźnik ten pozwala na ocenę, czy gleba ma odpowiednią ilość danego pierwiastka w formach możliwych do pobrania przez roślinę. Informacja o klasie zasobności gleby w dany składnik wpływa na optymalizację nawożenia oraz zarządzanie produkcją rolną.

Próbka pojedyncza

  • to próbka materiału glebowego pobrana z jednego, konkretnego miejsca na stanowisku które chcemy przebadać. Jest to jedna z wielu mniejszych próbek, które wchodzą w skład większej próbki, na której przeprowadzone zostaną badania (np.1 z 10 miejsc w sadzie, w których pobrano próbkę). Wchodzi w skład próbki laboratoryjnej, która ma za zadanie reprezentować parametry fizykochemiczne całego stanowiska. Pojedyncza próbka pobierana jest za pomocą laski glebowej lub łopaty i powinna ważyć około 100 gram. Tą próbkę miesza się z innymi próbkami pojedynczymi pobranymi z tego samego stanowiska (ale z innych miejsc).

Próbka laboratoryjna (ogólna, całościowa)

  • W jej skład wchodzą próbki pojedyncze (np. 10 próbek z 1 sadu), wymieszane i wydzielone jako jedna próbka całościowa. Przedstawia ona właściwości uśrednione z całego obszaru, na którym sprawdzane będą parametry gleby. Próbka laboratoryjna nie powinna ważyć mniej niż 0.5 kg. Optymalna waga próbki laboratoryjnej to około 1 kg.

Materiały do Badanie gleb pod nawożenie

Pobierz formularze / raporty.

Formularze i przykłady raportów do usługi: Badanie gleb pod nawożenie.

  • Metodyka badań gleb pod nawożenie

    Opis metodyk stosowanych w poszczególnych pakietach badań gleb pod nawożenie

    Pobierz
  • Formularz poboru próbek gleb

    Formularz niezbędny do zlecenia badania gleb

    Pobierz
  • Pakiet 1 - przykładowy raport z zaleceniami nawozowymi

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie z zaleceniami nawozowymi - Pakiet 1

    Pobierz
  • Pakiet 1 - przykładowy raport bez zaleceń nawozowych

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie bez zaleceń nawozowych - Pakiet 1

    Pobierz
  • Pakiet 2 - przykładowy raport bez zaleceń nawozowych

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie bez zaleceń nawozowych - Pakiet 2

    Pobierz
  • Pakiet 2 - przykładowy raport z zaleceniami nawozowymi

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie z zaleceniami nawozowymi - Pakiet 2

    Pobierz
  • Pakiet 3 - przykładowy raport bez zaleceń nawozowych

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie bez zaleceń nawozowych - Pakiet 3

    Pobierz
  • Pakiet 3 - przykładowy raport z zaleceniami nawozowymi

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie z zaleceniami nawozowymi - Pakiet 3

    Pobierz
  • Pakiet 4 - przykładowy raport bez zaleceń nawozowych

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie bez zaleceń nawozowych - Pakiet 4

    Pobierz
  • Pakiet 4 - przykładowy raport z zaleceniami nawozowymi

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie z zaleceniami nawozowymi - Pakiet 4

    Pobierz
  • Pakiet 5 - przykładowy raport bez zaleceń nawozowych

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie bez zaleceń nawozowych - Pakiet 5

    Pobierz
  • Pakiet 5 - przykładowy raport z zaleceniami nawozowymi

    Przykładowy raport z badania gleb pod nawożenie z zaleceniami nawozowymi - Pakiet 5

    Pobierz
  • Spis treści