Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Badanie dotyczy analizy patogenu bakteryjnego Xanthomonas campestris pv. campestris sprawcy czarnej zgnilizny kapustnych

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Opis usługi

  • Badanie dotyczy analizy patogenu bakteryjnego Xanthomonas campestris campestris sprawcy czarnej zgnilizny kapustnych
  • Choroba występuje powszechnie we wszystkich rejonach, gdzie uprawia się rośliny z rodziny kapustnych (Brassicaceae) i zaliczana jest do najgroźniejszych chorób tych roślin. Poza stratami w wyniku porażenia roślin w trakcie uprawy, choroba ma duże znaczenie w okresie pozbiorczym, zwłaszcza w przypadku kapusty głowiastej.
  • Pierwsze objawy chorobowe uwidaczniają się już na siewkach. Po wysadzeniu w pole wzdłuż brzegów liści rozwija się chloroza, które obejmuje większe fragmenty blaszki w kształcie litery V
  • Kolejnym objawem jest czernienie wiązek przewodzących, postępujące w głąb rośliny. Na przekroju główki widoczne są czerniejące warstwowo liście

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Dla kogo przeznaczona jest usługa?

Badanie dedykowane dla Producentów uprawiający warzywa kapustne (kapusta głowiasta biała, czerwona, włoska, kapusta pekińska, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, kalarepa)

  • Dla producentów, którzy chcą sprawdzić czy materiał siewny lub rozsada są wolne od patogena
  • Dla osób zajmujących się uprawą warzyw kapustnych, badania te są kluczowe w celu wczesnego wykrywania infekcji, co pozwala na podjęcie działań zapobiegawczych i ograniczenie strat w plonach

Wykonanie analizy umożliwia wprowadzenie metod ograniczających szerzenie się choroby w uprawach

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Jak ta usługa Ci pomoże?

  • Wczesne wykrycie Xanthomonas campestris campestris pozwala na szybsze podjęcie działań ochronnych, co może ograniczyć rozprzestrzenianie się patogenu na plantacji
  • Infekcje wywołane przez patogena mogą prowadzić do znacznych strat w plonach, zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wczesne badania mogą pomóc w minimalizacji tych strat
  • Wiedza o obecności patogenu umożliwia lepsze zarządzanie chorobami w uprawach kapustnych, w tym stosowanie rotacji upraw czy zmiany w agrotechnice
  • Infekcje wpływają na ograniczenie trwałości przechowalniczej warzyw

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Korzyści z usługi

  • Wiedza na temat tego czy nasiona lub rośliny są wolne od chorobotwórczego patogena
  • Ograniczenie strat w plonie handlowym i w związku z tym start finansowych
  • Możliwość wprowadzenia odpowiednich metod ograniczania patogena

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Czym wyróżnia się ta usługa?

Wyniki analizy dostępne są w terminie do 5 dni od dostarczenia materiału

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Zakres usługi

  • Badanie umożliwia określenie obecności bakterii Xanthomonas campestris campestris sprawcy bakteryjnej czarnej zgnilizny w roślinie.
  • Badanie pozwala na porównanie ilości patogenu między, przesyłanymi przez klienta, próbkami.

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Norma jaką przyjmujemy

  • Badanie molekularne metodą real-time PCR z wykorzystaniem sond molekularnych TaqMan.
  • Sprzęt: Termocykler QuantStudio™ 5
  • Procedura wewnętrzna firmy
  • Brak akredytacji PCA

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Pobranie próbki

  • Próbkę do badań stanowią nasiona lub całe rośliny
  • Próbka powinna zawierać w szczególności całe okazy rośliny. Jeśli wystąpiły charakterystyczne objawy zakażenia na roślinie, należy przesłać próbkę z zakażonymi fragmentami.
  • Próbka powinna być pobrana – w miarę możliwości – reprezentatywnie, czyli np. pobrana z kilku miejsc na polu czy rozsadzie.
  • Wielkość próby: 1-2 dojrzałe rośliny lub 3-5 młodych roślin.
  • Podczas poboru próbek z oddzielnych okazów roślin/stanowisk. Zaleca się: oddzielne spakowanie próbek, odkażanie narzędzi służących do pobierania próbek, w celu uniknięcia skontaminowania (zakażenia) zdrowych próbek chorymi.
  • Po zebraniu próbek bezzwłocznie wysłać lub dostarczyć do siedziby firmy. W innym przypadku przechowywać w lodówce do 12 godzin.

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Co jest potrzebne do pobrania próbki?

  • Szpadel
  • Worek foliowy
  • Zwilżony ręcznik papierowy
  • Formularz poboru próbek
  • Niezmywalny flamaster/pisak lub kartka, taśma klejąca i ołówek

Wszystkie materiały wykorzystywane do pakowania próbek powinny być czyste. Próbki najlepiej pobierać z zachowaniem środków ochronnych takich jak rękawiczki jednorazowe

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Pakowanie próbki

Zaleca się aby próby roślin pakowane były w torebki foliowe wraz z ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą. Nasiona należy umieścić w suchej torebce foliowej.

Torbę foliową, w której znajduje się przygotowana próbka do analizy laboratoryjnej należy opisać, umieszczając następujące dane:

  • numer próby (np. 1, 2, 3)
  • datę pobrania próby
  • Dopuszcza się umieszczenie wewnątrz kartki zawierającej powyższe informacje. Kartka musi znajdować się w oddzielnym woreczku

 

Należy pobrać i wypełnić: „Formularz poboru próbki roślinnej – patogeny chorobotwórcze”, zwracając uwagę na zgodność oznaczeń umieszczonych na opakowaniach z próbami.

Wypełnioną kartę opisu próby umieścić wraz próbkami roślin w opakowaniu zbiorczym /kartonie.

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Przechowywanie próbki

  • Po zebraniu próbek bezzwłocznie wysłać lub dostarczyć do siedziby firmy. W innym przypadku przechowywać w lodówce do 12 godzin
  • Próby powinny być dostarczone w jak najkrótszym czasie od pobrania. Zalecamy wysyłkę na początku tygodnia

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Formy dostaw próbki

  • Przygotowane próby wraz z wypełnionym „Formularzem poboru próbki roślinnej – patogeny chorobotwórcze” można dostarczyć:
  • osobiście do siedziby laboratorium Agro Smart Lab, Niegardów 26, 32-104 Koniusza
  • Poczta/ Przesyłka kurierska
    Dane do wysyłki:
  • Agro Smart Lab sp. z o.o.
    Niegardów 26

32-104 Koniusza
tel. kontaktowy 668 122 202

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Terminy realizacji

Do 5 dni roboczych (zwykle krócej).

Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Co znajdziesz w raporcie

  • Nazwa, adres, kontakt
  • W raporcie zostaną zawarte informacje o obecności (lub braku) poszukiwanych patogenów
  • W przypadku badania porównawczego zostanie określona ilość/dominacja danego patogenu

Materiały do Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych)

Pobierz formularze / raporty.

Formularze i przykłady raportów do usługi: Badanie na obecność bakterii Xanthomonas campestris pv. campestris (czarna zgnilizna kapustnych).

  • Formularz poboru próbki roślinnej - patogeny chorobotwórcze

  • Kup w sklepie

    Spis treści