Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Opis usługi

  • Badanie umożliwia wykrycie i ilościowe określenie zawartości kilkuset substancji ŚOR wchodzących w skład pestycydów. Badanie obejmuje analizę szeroko pojętej żywności pochodzenia roślinnego w skład, której wchodzą:
    • owoce (m.in. jabłka, truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki),
    • warzywa (m.in. kapusta, marchew, cebula, buraki, ziemniaki),
    • zboża (m.in. pszenica, ryż, kukurydza, mąka, makaron),
    • rośliny strączkowe (m.in. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób),
    • orzechy i nasiona (m.in. orzechy włoskie, laskowe, pestki słonecznika, dyni, siemię lniane), przetworów, soków i innych produktów.
    • rośliny oleiste (m.in. rzepak, soja, słonecznik)
    • grzyby (m.in. pieczarki, kurki, borowiki)
    • zioła i przyprawy (m.in. pietruszka, koper, tymianek, bazylia, oregano)
    • produkty przetworzone (m.in. soki owocowe, przeciery, mleko roślinne, mąka, oleje roślinne)
  • Badanie pozwala sprawdzić, czy w badanej próbce obecne są pestycydy, a ilość wykrytej substancji jest zgodna z prawnie dopuszczalnymi normami.
  • Wynik objęty jest akredytacją co oznacza, że sprawozdanie stanowi formalny dowód potwierdzający, że żywność nie zawiera przekroczeń pozostałości pestycydów w badanym zakresie.

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Dla kogo przeznaczona jest usługa?

  • Producentów upraw, w których stosuje się środki ochrony roślin
  • Producentów dostarczających do sieci handlowych
  • Producentów, którzy muszą przedstawić dowód braku przekroczeń ŚOR
  • Duże grupy producentów/ firmy zajmujące się skupem owoców i warzyw
  • Konsumentów i niewielkich producentów zwracających uwagę na bezpieczeństwo żywności
  • Producentów organicznych i ekologicznych (którzy chcą udowodnić, że mają plony bez pozostałości)
  • Producentów, którzy mają uszkodzone rośliny po zastosowaniu środków ochrony roślin
  • Producentów, którzy zastosowali ŚOR i obawiają się czy będą mieć przekroczenie
  • Doradców i agronomów, którzy zajmują się obsługą gospodarstw
  • Importerów produktów pochodzenia roślinnego z zagranicy (orzechy, cytrusy, papryki, pomidory, korzeniówka, truskawki, owoce egzotyczne- kaki, melon itp.)

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Jak ta usługa Ci pomoże?

  • Problem ze zgodnością z przepisami: -Producenci mają obowiązek wprowadzania do obrotu żywności bez przekroczeń ŚOR. Badanie pozwala sprawdzić czy wyprodukowany lub kupiony przez nas produkt jest bezpieczny, nie posiada przekroczeń ŚOR i spełnia wymagania zgodne z obowiązującymi przepisami
  • Problem z dostępem do rynku: Uzyskanie oficjalnego dokumentu potwierdzającego spełnienie wymagań zgodnych z obowiązującymi przepisami przez co pozwala na sprzedaż produktów w bardziej wymagających rynkach
  • Problem z bezpieczeństwem spożywanej żywności: Badanie pozwala potwierdzić, że zakupiona żywność lub substrat do produkcji jest wolny od pozostałości ŚOR i bezpieczna do spożycia lub wykonania z niej np. placka.
  • Problem braku zaufania: Badania potwierdzające czystość produkowanej przez nas żywności zwiększa zaufanie u swoich kontrahentów (firm lub konsumentów). Przedstawienie takowych badań może być atutem, zwiększy zaufanie i podniesie naszą pozycję negocjacyjną
  • Problem braku wiarygodnego dowodu: Badanie umożliwia przedstawienie wiarygodnego dokumentu przedstawiającego fakt, że produkowana przez nasz żywność jest ekologiczna i pozbawiona szkodliwych pestycydów
  • Problem złego snu: Badanie pozwala obniżyć ryzyko bycia zaskoczonym w przypadku wykonania badania obecności pestycydów przez kontrahenta/ klienta. Wykonując badanie we własnym zakresie uzyskujemy względny spokój i pewność, że nasz produkt jest czysty.

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Korzyści z usługi

  • Możliwość sprawdzenia czy produkowana przez nas żywność spełnia wymogi prawne pod kątem obecności pozostałości pestycydów
  • Pozwala potwierdzić, że produkowana lub spożywana żywność jest bezpieczna i nie zawiera pozostałości ŚOR
  • Umożliwia sprawdzenie zawartości ŚOR i podjęcie decyzji o możliwych ścieżkach sprzedaży produktu
  • Umożliwia zweryfikowanie ewentualnych problemów ze wzrostem roślin wynikającym z przedawkowania ŚOR
  • Pozwala uzyskać formalny dokument potwierdzający wykonanie badań w akredytowanym laboratorium i za pomocą akredytowanej metody

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Czym wyróżnia się ta usługa?

  • Możliwość przekazania na miejscu próbki wraz z wypełnionym formularzem poboru próbki 7 dni w tygodniu przez 24 godziny.
  • Szybki czas badania (3-5 dni roboczych).
  • Przejrzystość oferty (podajemy informacje o akredytacji, cenie badania i terminie).
  • Możliwość zlecenia badania przez Internet.
  • Formularz poboru próbek łatwy do wypełnienia.
  • Możliwość wysyłki próbek kurierem lub paczkomatem.
  • Możliwość oznaczenia ponad 500 pestycydów w trakcie badania.
  • Nie wymagamy płatności przed realizacją usługi (możesz wysłać próbkę i zapłacić po otrzymaniu wyników).

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Zakres usługi

  • Badanie umożliwia określenie obecności i zawartości około 600 (644) substancji wchodzących w skład pestycydów, pełna lista badanych substancji znajduje się w załączniku. Wśród analizowanych substancji znajdują się te pestycydy stosowane w środkach ochrony roślin, które najczęściej występują w użyciu i sprzedaży, na przykład:
    • MCPA: Kwas 2-metylo-4-chlorofenoksyyoctowy stosowany jako herbicyd selektywny do zwalczania chwastów dwuliściennych (nazwa handlowa Chwastox)
    • Difenokonazol stosowany jako fungicyd do ochrony przed chorobami grzybowymi w uprawach owocowych i warzywnych (nazwa handlowa Score, Scorpion 325 SC)
    • Tebuconazol stosowany jako fungicyd w ochronie zbóż przed chorobami grzybowymi (nazwa handlowa Folicur)
    • Lambda-cyhalotryna sotosowana jako insektycyd do zwalszczania szerogiego spektrum szkodników w różnych uprawach (nazwa handlowa Karate)
    • Azoksystrobina stosowana jako fungicyd o szerokim spektrum działania, stosowany w wielu uprawach (nazwa handlowa Amistar, Scorpion 325 SC)
    • Metamitron stosowany jako herbicyd w uprawie buraków cukrowych (nazwa handlowa Goltix)
    • Napropamid herbicyd stosowany do zwalczania chwastów dwuliściennych w rzepaku ozimym, kapuście głowiastek, kalafiorze, truskawce (nazwa handlowa Baristo 500 SC)
    • Cypermetryna stosowana jako insektycyd do zwalczania szkodników ssących i gryzących
    • Fluoppyam stosowany jako fungicyd do zwalczania grzybów w szerokim zakresie (nazwa handlowa Luna
  • W skład badanych substancji nie wchodzi glifosat. W przypadku chęci oznaczenia zawartości tego herbicydu lub innych pestycydów, które nie ujęte są w badaniu prosimy o kontakt
  • Klient uzyskuje dokument stanowiący sprawozdanie z badań. Jeżeli wskazany jest pojedynczy gatunek na sprawozdaniu zostanie umieszczona informacja o ocenie zgodności zawartości z obowiązującymi przepisami

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Norma jaką przyjmujemy

  • Badanie wykonywane jest akredytowaną metodą badań w akredytowanym laboratorium badawczym, które spełnia normę PN-EN ISO/IEC 17025
  • Metoda badania pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego jest zgodna z normą PN-EN 15662:2018 (Żywność pochodzenia roślinnego : multimetoda do oznaczania pozostałości pestycydów z zastosowaniem analizy opartej na GC i LC po ekstrakcji/podziale acetonitrylem i oczyszczaniu metodą dyspersyjnej SPE : metoda modułowa QuEChERS)
  • Analiza identyfikacji i ilościowego oznaczenia pestycydów w próbce wykonuje się za pomocą technik LC-MS i GC-MS

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Pobranie próbki

  • Agro Smart Lab nie świadczy usługi pobierania próbek żywności pochodzenia roślinnego na badanie pozostałości pestycydów,
  • Próbki dla celów prawnych pobierane są przez uprawnione do tego osoby na przykład wojewódzkiego inspektora ochrony roślin lub akredytowanego poborcę próbek,
  • Dla własnych celów możliwe jest osobiste pobranie próbek przez Producenta. W takim przypadku należy przestrzegać poniższej instrukcji poboru próbek, która powstała w oparciu o Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 r. w sprawie pobieranie próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin.

 

Sposób pobrania próbki powstał w oparciu o rozporządzenie

 

  • Podział ze względu na to czy jest to roślina świeża czy przetworzona
  • Pobieranie próbek świeżych owoców w sadach i na plantacjach owocowych

Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów  drzew i krzewów owocowych oraz bylin- jabłoni, gruszy, czereśni, wiśni, moreli, brzoskwini, truskawek, malin, jeżyn, borówek, porzeczek, winorośli i innych:

  1. W jaki sposób pobierać owoce:
  • Próbki pierwotne (pojedyncze) owoców pobiera się z drzew albo z krzewów poruszając się wzdłuż przekątnej sadu albo plantacji, zgodnie ze schematem:
  1. W ilu miejscach pobrać owoce:
  • Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru na jakim rosną owoce.
  • Znając wielkość sadu lub plantacji należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki pierwotne w oparciu o poniższą tabelę:
  • W przypadku truskawek w jednym miejscu pobiera się owoce z 5 sąsiadujących krzewów
  • W przypadku porzeczek i winorośli pobiera się grono owoców
  1. Skąd pobrać owoce:
  • Owoce pobiera się z różnych stron korony drzewa albo krzewu, a także z różnej jego wysokości i głębokości
  1. Ile owoców pobrać:
  • W każdym miejscu pobiera się owoc lub owoce, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi.
  • Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
  • Minimalna ilość owoców w próbce laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej danego owocu i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja owocuPrzykład owocuMinimalna ilość
Małe rozmiary <25gBorówki, truskawkiBrak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkadziesiąt- kilkaset sztuk)
Średnie rozmiary 25-250gJabłka, gruszki10 sztuk
Znaczne rozmiary >250gArbuz, winogrona (całe grono)5 sztuk
  • Maksymalna ilość owoców w próbce laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi.
  1. Ile waży próbka laboratoryjna (do badania):
  • Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej danego owocu i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja owocuPrzykład owocuMinimalna waga
Małe rozmiary <25gBorówki, truskawki1kg
Średnie rozmiary 25-250gJabłka, gruszki1kg
Znaczne rozmiary >250gArbuz, winogrona (całe grona)2kg
  • Maksymalna waga próbki laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.
  • Pobieranie próbek świeżych warzyw, roślin okopowych i ozdobnych po osiągnięciu dojrzałości zbiorowej lub przed osiągnięciem dojrzałości zbiorowej

 Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów ziemniaków, buraków cukrowych, ćwikłowych, marchwi, rzepy, selera korzeniowego, kapusty, sałaty, ogórka, pomidora, papryki cebuli, czosnku, pora, kalafiora, brokuł, grochu, fasola, cukinii, dyni, szpinaku, sałaty, kopru, pietruszki naciowej, chryzantemy, róże, bratki, stokrotki, lilie i inne rośliny:

  1. W jaki sposób pobierać warzywa i rośliny okopowe:
  • Próbki pierwotne stanowiące część handlową rośliny (bulwa, korzeń, nać, kwiaty itp.) pobiera się poruszając się po przekątnej pola lub idąc zakosami wzdłuż powierzchni pola tak jak na poniższych schematach:
  1. W ilu miejscach pobrać:
  • Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru, na którym produkuje się warzywa i rośliny okopowe.
  • Znając wielkość stanowiska należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki w oparciu o poniższą tabelę:
  1. Skąd pobrać:
  • Ziemniaki oraz rośliny korzeniowe: z jednego miejsca pobiera się po kilka bulw spod 3 sąsiadujących ze sobą krzaków ziemniaków albo kilka sąsiadujących ze sobą roślin korzeniowych. Oczyszcza się je na sucho z gleby
  • Kapusta brukselska: próbka pierwotna pobrana z jednego miejsca musi zawierać główki
  • Pomidor, ogórek, papryka: pobiera się z różnych stron i różnych wysokości rośliny
  • Dla pozostałych gatunków (np. sałata, kapusta, groch, koper) rozporządzenie nie określa specyficznych wymogów skąd pobrać próbkę. Należy przyjąć, że próbkę pierwotną pobiera się z 3 sąsiadujących ze sobą roślin.
  1. Ile roślin pobrać?
  • W każdym miejscu pobiera się kilka handlowych części warzyw i roślin okopowych oraz ozdobnych, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi
  • Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
  • Minimalna ilość roślin w próbce laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja części handlowychPrzykład roślinyMinimalna ilość
Małe rozmiary <25gGroch, fasolaBrak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkadziesiąt- kilkaset sztuk)
Średnie rozmiary 25-250gMarchew, cebula10 sztuk
Znaczne rozmiary >250gKalafior, kapusta5 sztuk
Zioła i rośliny ozdobneKoper, chryzantemaBrak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkanaście pęków)
  • Maksymalna ilość próbki laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi.
  1. Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
  • Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja części handlowychPrzykład roślinyMinimalna waga
Małe rozmiary <25gGroch, fasola1kg
Średnie rozmiary 25-250gMarchew, cebula1kg
Znaczne rozmiary >250gKalafior, kapusta2kg
Zioła i rośliny ozdobneKoper, chryzantema0.2kg
  • Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.

 

  • Pobieranie świeżych próbek roślin zbożowych, oleistych i gryki

Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, prosa, ryżu, rzepaku, słonecznika, soi, lnu, konopi, gryki i innych roślin

  1. W jaki sposób pobierać świeże rośliny zbożowe, oleiste i grykę
  • Próbki pierwotne stanowiące kłosy, wiechy lub łuszczyny pobiera się poruszając się po przekątnej pola lub idąc zakosami wzdłuż powierzchni pola tak jak na poniższych schematach:
  1. W ilu miejscach pobrać:
  • Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru, na którym uprawia się rośliny zbożowe, oleiste lub grykę,
  • Znając wielkość stanowiska należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki w oparciu o poniższą tabelę:
  1. Skąd pobrać:
  • Próbki pierwotne roślin zbożowych, oleistych lub gryki pobiera się z danego miejsca ścinając wszystkie kłosy, wiechy albo łuszczyny z dwumetrowych odcinków pola,
  1. Ile roślin pobrać?
  • W każdym miejscu pobiera się ścięte kłosy, wiechy lub łuszczyny, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi
  • Ścięte kłosy, wiechy albo łuszczyny poddaje się wymłóceniu w celu pozyskania ziarna lub nasiona
  • Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
  • Rozporządzenie nie określa minimalnej i maksymalnej ilości roślin czy ziaren w obrębie próbki laboratoryjnej, ale określa minimalną wagę.
  1. Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
  • Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od rodzaju rośliny i przedstawia się zgodnie z tabelą:
RoślinyPrzykład Minimalna waga
Zbożowe, grykaNasiona pszenicy, jęczmień1kg
OleisteNasiona rzepaku, słonecznika0.5kg
  • Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.
  • Sposób pobierania próbek warzyw, roślin okopowych i zbożowych z miejsc przechowywania lub składowania
  1. W jaki sposób pobierać rośliny z miejsc przechowywania i składowania
  • Próbki pierwotne pobiera się z całej powierzchni i głębokości magazynu:
  1. W ilu miejscach pobrać:
  • Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o masę składowanego towaru
  • Znając masę roślin, które są magazynowane określa się ilość próbek zgodnie z poniższą tabelą:
Masa przechowywanego towaruIlość prób pierwotnych
<25 ton5-10
25-250 ton5-10 próbek na każde 25t
>250 ton*1 obszar na każde 250t + 1 jednostka na każde 25t (w jego obrębie 5-10 próbek pierwotnych)*

 

*Dla ilości powyżej 250 ton – na każde rozpoczęte 250 ton wyznacza się jeden obszar. Na każde 25 ton w obrębie obszaru przypada jedna jednostka, a w jej skład wchodzi  5–10 próbek pierwotnych. Oznacza to, że przy przechowywaniu np. 600 ton należałoby wyznaczyć trzy obszary reprezentatywne po 250 ton, a każdy z tych obszarów dzieli się dalej na mniejsze jednostki po 25 ton. Z każdej z tych jednostek pobiera się 5–10 próbek pierwotnych. Zebrane próbki pierwotne można połączyć w jedną próbkę laboratoryjną, ale zachowana musi być  reprezentatywność każdego obszaru i jednostki.

  1. Skąd pobrać:
  • W losowych miejscach w obrębie wyznaczonego obszaru lub jednostki
  1. Ile roślin pobrać?
  • W rozporządzeniu nie sprecyzowano ilości pobranych roślin, które są magazynowane. Wyznacznikiem mogą być ilości wymagana podczas pobierania świeżych owoców i warzyw.
  1. Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
  • W rozporządzeniu nie sprecyzowano wagi próbki laboratoryjnej dla roślin Wyznacznikiem może być waga świeżych próbek laboratoryjnych ujęta w tabeli poniżej:
Klasyfikacja części handlowych lub roślinyPrzykład roślinyMinimalna waga
Małe rozmiary <25gGroch, fasola, borówki, truskawki1kg
Średnie rozmiary 25-250gMarchew, cebula, jabłka, gruszki1kg
Znaczne rozmiary >250gKalafior, kapusta, Arbuz, winogrona (całe grono)2kg
Zioła i rośliny ozdobneKoper, chryzantema0.2kg
Rośliny zbożowe, grykaNasiona pszenicy, jęczmień1kg
Rośliny oleisteNasiona rzepaku, słonecznika0.5kg

 

  • Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Co jest potrzebne do pobrania próbki?

  • Jeżeli przesyłam do badania świeże rośliny (np. warzywa, owoce) lub suchą żywność produkty zbożowe, orzechy, nasiona), potrzebuję:
    • Opakowanie z tworzywa sztucznego -np. reklamówka (jednorazówka) lub worek strunowy lub pojemnik na żywność o pojemności kilku litrów,
    • Formularz poboru próbek,
    • Niezmywalny flamaster/ pisak lub kartka, taśma i ołówek.
  • Jeżeli przesyłam do badania produkt płynny (przetwory, soki), potrzebuję:
    • Butelka z tworzywa sztucznego o pojemności 0.5-1l z zakrętką,
    • Worek strunowy lub reklamówką (jednorazówka)
    • Formularz poboru próbek,
    • Niezmywalny flamaster/ pisak lub kartka, taśma i ołówek
  • Jeżeli przesyłam do badania produkt mrożony (np. mrożone owoce leśne, truskawki, warzywa), potrzebuję
    • Worek strunowy lub szczelnie zamykane pudełko/pojemnik z tworzywa sztucznego
    • Reklamówka (jednorazówka
    • Formularz poboru próbek
    • Niezmywalny flamaster/ pisak lub kartka, taśma i ołówek
    • Wkłady lodowe
    • Torba termiczna lub pudełko styropianowe

Wszystkie materiały wykorzystywane do pakowania próbek powinny być czyste. Próbki najlepiej pobierać z zachowaniem środków ochronnych takich jak rękawiczki jednorazowe

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Pakowanie próbki

  • Jeżeli dostarczam do badania świeże rośliny (np. warzywa, owoce ) lub suchą żywność produkty zbożowe, orzechy):
    1. Po pobraniu, próbkę należy umieścić w reklamówce lub worku strunowym,
    2. Zamknąć szczelnie opakowanie,
    3. Na opakowaniu umieścić numer próby
    4. a) za pomocą flamastra/ pisaka lub
    5. b) przykleić kartkę z zapisanym numerem za pomocą taśmy
    6. Informacje dotyczące próbki i osoby zlecającej badanie należy umieścić w formularzu poboru próbek(uzupełnić czytelnym pismem), który dołącza się do próbki,
    7. Jeżeli materiał do badań jest wysyłany kurierem lub paczkomatem to należy próbkę umieścić w paczce tak aby nie przemieszczała się w jej wnętrzu. W paczce oprócz próbki należy umieścić formularz poboru próbek lub wysłać go na adres e-mail: Laboratorium@agrosmartlab.com,
  • Jeżeli dostarczam do badania produkt płynny (np. przetwory, soki):
    1. Pobraną próbkę w formie płynu należy umieścić w butelce, napełniając ją do pełna,
    2. Zamknąć szczelnie butelkę, sprawdzić czy nic nie przecieka,
    3. Butelkę umieścić w woreczku strunowym lub reklamówce, zamknąć szczelnie opakowanie,
    4. Na zewnątrz opakowania umieścić numer próby
    5. Za pomocą flamastra/ pisaka lub
    6. Przykleić kartkę z zapisanym numerem za pomocą taśmy
    7. Informacje dotyczące próbki i osoby zlecającej badanie należy mieścić w formularzu poboru próbek(uzupełnić czytelnym pismem), który dołącza się do próbki
    8. Jeżeli materiał do badań jest wysyłany kurierem lub paczkomatem to należy próbkę umieścić w paczce tak aby nie przemieszczała się w jej wnętrzu. W paczce oprócz próbki należy umieścić formularz poboru próbek lub wysłać go na adres e-mail: Laboratorium@agrosmartlab.com,

 

  • Jeżeli dostarczam do badania produkt mrożony (np. owoce leśne, jagodowe, mrożone warzywa):
    1. Po pobraniu, próbkę należy umieścić w worku strunowym lub szczelnie zamykanym pudełku/ pojemniku
    2. Zamknąć szczelnie worek strunowy lub pudełko/pojemnik
    3. Z każdej strony podstawić wkład lodowy
    4. Całość zabezpieczyć w podwójnej reklamówce, które należy zamknąć i związać
    5. Na zewnątrz opakowania umieścić numer próby
      a) Za pomocą flamastra/ pisaka lub
      b)     Przykleić kartkę z zapisanym numerem za pomocą taśmy
    6. Całość umieścić w torbie termicznej lub pudełku styropianowym,
    7. Informacje dotyczące próbki i osoby zlecającej badanie należy umieścić w formularzu poboru próbek, który dołącza się do próbki,
    8. Jeżeli materiał do badań jest wysyłany kurierem lub paczkomatem to należy próbkę umieścić w paczce tak aby nie przemieszczała się w jej wnętrzu. W paczce oprócz próbki należy umieścić formularz poboru próbek lub wysłać go na adres e-mail: Laboratorium@agrosmartlab.com,

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Przechowywanie próbki

  • Po pobraniu próbka powinna jak najszybciej był dostarczona do laboratorium
  • Jeżeli zachodzi konieczność przechowania próbki przez krótki czas (do kilku dni) to należy ją umieścić:
    • W niskiej temperaturze (ok 4oC)
    • W ciemnych miejscach bez dostępu do światła
    • W miejscach o niskiej wilgotności
    • W opakowaniu ograniczającym dostęp tlenu
  • Przy dłuższym przechowywaniu próbki konieczne jest mrożenie badanego materiału. Im dłużej próbki są przechowywane, tym większe ryzyko rozkładu pestycydów

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Formy dostaw próbki

  • Przesyłka kurierska
    Dane do wysyłki:

Agro Smart Lab sp. z o.o.
Niegardów 26
32-104 Koniusza
tel. kontaktowy 668 122 202

32-104 Koniusza

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Formy płatności

  • Oferujemy różne formy płatności za nasze usługi, dostosowane do potrzeb klientów: 

    Opłata przez sklep internetowy (https://sklep.agrosmartlab.com)

    • PayU
    • Przelewy24
    • Autopay
    • Karty płatnicze
    • Google Pay
    • Blik

    Opłata na miejscu

    • Gotówka
    • Karta
    • Blik

    Płatność po wykonaniu usługi (przelew na podstawie dokumentu płatności)

    • Po otrzymaniu próbki do analizy, niezwłocznie przystępujemy do badań. Po ich zakończeniu wyniki przesyłamy drogą mailową, a wraz z nimi dołączamy dokument płatności (faktura, proforma lub paragon) wraz z numerem konta, na który należy uiścić płatność za zrealizowaną usługę. Nie wymagamy przedpłaty przed wykonaniem analizy.

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Sposób przekazania wyników

  • Wysyłka sprawozdania na wskazany w formularzu adres e-mail
  • Odbiór osobisty
  • Za dodatkową opłatą (20 zł), wysyłka sprawozdania na wskazany adres

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Terminy realizacji

  • Czas realizacji badania wynosi między 3, a 5 dni roboczych od momentu dostarczenia próbek
  • W przypadku nietypowych próbek czas realizacji badania może się wydłużyć
  • W przypadku zlecenia badań większej ilości próbek (>5), czas badania może się wydłużyć

Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Co znajdziesz w raporcie

  • Dane osoby zlecającej badanie
  • Gatunek
  • Wynik zawartości danego pestycydu (jeżeli występuje w próbce)
  • Dopuszczalna zawartość wykrytego pestycydu
  • Ocena zgodności wyniku z dopuszczalnymi poziomami zawartości danego pestycydu w badanym produkcie
  • Status akredytacji badania

Zobacz jak wygląda raport – na dole strony

Materiały do Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym

Pobierz formularze / raporty.

Formularze i przykłady raportów do usługi: Pozostałości – akredytowane badanie na obecność i zawartość kilkuset substancji Środków Ochrony Roślin w produkcie rolnym.

  • Formularz poboru próbek - Badanie pozostałości ŚOR i metali ciężkich

    Formularz niezbędny do zlecenia wykonania badań na pozostałości środków ochrony roślin i metali ciężkich

    Pobierz
  • Raport pokazowy - pozostałości ŚOR

    Raport pokazowy z badania pozostałości środków ochrony roślin

    Pobierz
  • Lista badanych pestycydów PolCargo

    Wykaz badanych pestycydów przez firmę PolCargo dla AgroSmartLab

    Pobierz
  • Instrukcja czytania sprawozdania Pozostałości Środków Ochrony Roślin

    Instrukcja czytania sprawozdania Pozostałości Środków Ochrony Roślin

    Pobierz
  • Kup w sklepie

    Spis treści