- Agro Smart Lab nie świadczy usługi pobierania próbek żywności pochodzenia roślinnego na badanie pozostałości pestycydów,
- Próbki dla celów prawnych pobierane są przez uprawnione do tego osoby na przykład wojewódzkiego inspektora ochrony roślin lub akredytowanego poborcę próbek,
- Dla własnych celów możliwe jest osobiste pobranie próbek przez Producenta. W takim przypadku należy przestrzegać poniższej instrukcji poboru próbek, która powstała w oparciu o Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 r. w sprawie pobieranie próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin.
Sposób pobrania próbki powstał w oparciu o rozporządzenie
- Podział ze względu na to czy jest to roślina świeża czy przetworzona
- Pobieranie próbek świeżych owoców w sadach i na plantacjach owocowych
Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów drzew i krzewów owocowych oraz bylin- jabłoni, gruszy, czereśni, wiśni, moreli, brzoskwini, truskawek, malin, jeżyn, borówek, porzeczek, winorośli i innych:
- W jaki sposób pobierać owoce:
- Próbki pierwotne (pojedyncze) owoców pobiera się z drzew albo z krzewów poruszając się wzdłuż przekątnej sadu albo plantacji, zgodnie ze schematem:
- W ilu miejscach pobrać owoce:
- Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru na jakim rosną owoce.
- Znając wielkość sadu lub plantacji należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki pierwotne w oparciu o poniższą tabelę:
- W przypadku truskawek w jednym miejscu pobiera się owoce z 5 sąsiadujących krzewów
- W przypadku porzeczek i winorośli pobiera się grono owoców
- Skąd pobrać owoce:
- Owoce pobiera się z różnych stron korony drzewa albo krzewu, a także z różnej jego wysokości i głębokości
- Ile owoców pobrać:
- W każdym miejscu pobiera się owoc lub owoce, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi.
- Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
- Minimalna ilość owoców w próbce laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej danego owocu i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja owocu | Przykład owocu | Minimalna ilość |
Małe rozmiary <25g | Borówki, truskawki | Brak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkadziesiąt- kilkaset sztuk) |
Średnie rozmiary 25-250g | Jabłka, gruszki | 10 sztuk |
Znaczne rozmiary >250g | Arbuz, winogrona (całe grono) | 5 sztuk |
- Maksymalna ilość owoców w próbce laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi.
- Ile waży próbka laboratoryjna (do badania):
- Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej danego owocu i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja owocu | Przykład owocu | Minimalna waga |
Małe rozmiary <25g | Borówki, truskawki | 1kg |
Średnie rozmiary 25-250g | Jabłka, gruszki | 1kg |
Znaczne rozmiary >250g | Arbuz, winogrona (całe grona) | 2kg |
- Maksymalna waga próbki laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.
- Pobieranie próbek świeżych warzyw, roślin okopowych i ozdobnych po osiągnięciu dojrzałości zbiorowej lub przed osiągnięciem dojrzałości zbiorowej
Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów ziemniaków, buraków cukrowych, ćwikłowych, marchwi, rzepy, selera korzeniowego, kapusty, sałaty, ogórka, pomidora, papryki cebuli, czosnku, pora, kalafiora, brokuł, grochu, fasola, cukinii, dyni, szpinaku, sałaty, kopru, pietruszki naciowej, chryzantemy, róże, bratki, stokrotki, lilie i inne rośliny:
- W jaki sposób pobierać warzywa i rośliny okopowe:
- Próbki pierwotne stanowiące część handlową rośliny (bulwa, korzeń, nać, kwiaty itp.) pobiera się poruszając się po przekątnej pola lub idąc zakosami wzdłuż powierzchni pola tak jak na poniższych schematach:
- W ilu miejscach pobrać:
- Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru, na którym produkuje się warzywa i rośliny okopowe.
- Znając wielkość stanowiska należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki w oparciu o poniższą tabelę:
- Skąd pobrać:
- Ziemniaki oraz rośliny korzeniowe: z jednego miejsca pobiera się po kilka bulw spod 3 sąsiadujących ze sobą krzaków ziemniaków albo kilka sąsiadujących ze sobą roślin korzeniowych. Oczyszcza się je na sucho z gleby
- Kapusta brukselska: próbka pierwotna pobrana z jednego miejsca musi zawierać główki
- Pomidor, ogórek, papryka: pobiera się z różnych stron i różnych wysokości rośliny
- Dla pozostałych gatunków (np. sałata, kapusta, groch, koper) rozporządzenie nie określa specyficznych wymogów skąd pobrać próbkę. Należy przyjąć, że próbkę pierwotną pobiera się z 3 sąsiadujących ze sobą roślin.
- Ile roślin pobrać?
- W każdym miejscu pobiera się kilka handlowych części warzyw i roślin okopowych oraz ozdobnych, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi
- Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
- Minimalna ilość roślin w próbce laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja części handlowych | Przykład rośliny | Minimalna ilość |
Małe rozmiary <25g | Groch, fasola | Brak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkadziesiąt- kilkaset sztuk) |
Średnie rozmiary 25-250g | Marchew, cebula | 10 sztuk |
Znaczne rozmiary >250g | Kalafior, kapusta | 5 sztuk |
Zioła i rośliny ozdobne | Koper, chryzantema | Brak minimalnej ilości (zazwyczaj kilkanaście pęków) |
- Maksymalna ilość próbki laboratoryjnej nie jest określona normami prawnymi.
- Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
- Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od wagi jednostkowej i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Klasyfikacja części handlowych | Przykład rośliny | Minimalna waga |
Małe rozmiary <25g | Groch, fasola | 1kg |
Średnie rozmiary 25-250g | Marchew, cebula | 1kg |
Znaczne rozmiary >250g | Kalafior, kapusta | 2kg |
Zioła i rośliny ozdobne | Koper, chryzantema | 0.2kg |
- Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.
- Pobieranie świeżych próbek roślin zbożowych, oleistych i gryki
Sposób pobrania próbki do badań na pozostałości pestycydów pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, prosa, ryżu, rzepaku, słonecznika, soi, lnu, konopi, gryki i innych roślin
- W jaki sposób pobierać świeże rośliny zbożowe, oleiste i grykę
- Próbki pierwotne stanowiące kłosy, wiechy lub łuszczyny pobiera się poruszając się po przekątnej pola lub idąc zakosami wzdłuż powierzchni pola tak jak na poniższych schematach:
- W ilu miejscach pobrać:
- Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o wielkość obszaru, na którym uprawia się rośliny zbożowe, oleiste lub grykę,
- Znając wielkość stanowiska należy ustalić ilość miejsc, z których pobrane zostaną próbki w oparciu o poniższą tabelę:
- Skąd pobrać:
- Próbki pierwotne roślin zbożowych, oleistych lub gryki pobiera się z danego miejsca ścinając wszystkie kłosy, wiechy albo łuszczyny z dwumetrowych odcinków pola,
- Ile roślin pobrać?
- W każdym miejscu pobiera się ścięte kłosy, wiechy lub łuszczyny, które są pojedynczymi próbkami pierwotnymi
- Ścięte kłosy, wiechy albo łuszczyny poddaje się wymłóceniu w celu pozyskania ziarna lub nasiona
- Próbki pierwotne (pojedyncze) łączy się, aby utworzyć jedną próbkę laboratoryjną (próbka ogólna, całościowa), która poddawana jest badaniu
- Rozporządzenie nie określa minimalnej i maksymalnej ilości roślin czy ziaren w obrębie próbki laboratoryjnej, ale określa minimalną wagę.
- Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
- Minimalna waga próbki laboratoryjnej zależna jest od rodzaju rośliny i przedstawia się zgodnie z tabelą:
Rośliny | Przykład | Minimalna waga |
Zbożowe, gryka | Nasiona pszenicy, jęczmień | 1kg |
Oleiste | Nasiona rzepaku, słonecznika | 0.5kg |
- Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.
- Sposób pobierania próbek warzyw, roślin okopowych i zbożowych z miejsc przechowywania lub składowania
- W jaki sposób pobierać rośliny z miejsc przechowywania i składowania
- Próbki pierwotne pobiera się z całej powierzchni i głębokości magazynu:
- W ilu miejscach pobrać:
- Liczba miejsc pobrania próbek pierwotnych określona jest w oparciu o masę składowanego towaru
- Znając masę roślin, które są magazynowane określa się ilość próbek zgodnie z poniższą tabelą:
Masa przechowywanego towaru | Ilość prób pierwotnych |
<25 ton | 5-10 |
25-250 ton | 5-10 próbek na każde 25t |
>250 ton* | 1 obszar na każde 250t + 1 jednostka na każde 25t (w jego obrębie 5-10 próbek pierwotnych)* |
*Dla ilości powyżej 250 ton – na każde rozpoczęte 250 ton wyznacza się jeden obszar. Na każde 25 ton w obrębie obszaru przypada jedna jednostka, a w jej skład wchodzi 5–10 próbek pierwotnych. Oznacza to, że przy przechowywaniu np. 600 ton należałoby wyznaczyć trzy obszary reprezentatywne po 250 ton, a każdy z tych obszarów dzieli się dalej na mniejsze jednostki po 25 ton. Z każdej z tych jednostek pobiera się 5–10 próbek pierwotnych. Zebrane próbki pierwotne można połączyć w jedną próbkę laboratoryjną, ale zachowana musi być reprezentatywność każdego obszaru i jednostki.
- Skąd pobrać:
- W losowych miejscach w obrębie wyznaczonego obszaru lub jednostki
- Ile roślin pobrać?
- W rozporządzeniu nie sprecyzowano ilości pobranych roślin, które są magazynowane. Wyznacznikiem mogą być ilości wymagana podczas pobierania świeżych owoców i warzyw.
- Ile waży próbka laboratoryjna (do badania)
- W rozporządzeniu nie sprecyzowano wagi próbki laboratoryjnej dla roślin Wyznacznikiem może być waga świeżych próbek laboratoryjnych ujęta w tabeli poniżej:
Klasyfikacja części handlowych lub rośliny | Przykład rośliny | Minimalna waga |
Małe rozmiary <25g | Groch, fasola, borówki, truskawki | 1kg |
Średnie rozmiary 25-250g | Marchew, cebula, jabłka, gruszki | 1kg |
Znaczne rozmiary >250g | Kalafior, kapusta, Arbuz, winogrona (całe grono) | 2kg |
Zioła i rośliny ozdobne | Koper, chryzantema | 0.2kg |
Rośliny zbożowe, gryka | Nasiona pszenicy, jęczmień | 1kg |
Rośliny oleiste | Nasiona rzepaku, słonecznika | 0.5kg |
- Maksymalna waga nie jest określona normami prawnymi, jednak sugerujemy aby nie była większa niż 5 kg.