W gminie Charsznica, w ekologicznym gospodarstwie Jakuba Micyka, zrealizowano innowacyjne podejście do ochrony upraw, które przynosi obiecujące rezultaty. Po trzech latach doświadczeń z ekologiczną produkcją, Jakub dzieli się swoimi sukcesami i wyzwaniami związanymi z chorobami roślin oraz skutecznymi metodami ich zwalczania. Poznajcie jego historię i dowiedzcie się, jak Agro ECA Protect zmienia zasady gry w ekologicznej uprawie kapusty i innych warzyw. Czy uda mu się osiągnąć jeszcze lepsze plony? Przekonajcie się sami!
W związku z coraz mniejszą liczbą dostępnych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, uodparnianiem się patogenów na fungicydy, zwiększaniem się zagrożeń ze strony chorób bakteryjnych oraz coraz większą presją na ograniczania pestycydów, poszukuje się alternatywnych sposobów w ograniczaniu chorób w uprawie warzyw kapustnych. Jednym z ciekawszych, nowych rozwiązań jest Agro ECA Protect – biostymulator, zarejestrowany nie tylko do upraw konwencjonalnych ale również do ekologicznej produkcji kapusty (Rysunek 1).
Z filmu zamieszczonego poniżej można dowiedzieć się jak Jakub Micyk, plantator z gminy Charsznica uzyskuje dobrej jakości, wysoki plon kapusty do kiszenia. W jaki sposób zaprawia sadzonki przed posadzeniem na miejsce stałe oraz jak zabezpiecza się przed chorobami kapusty wykorzystując Agro ECA Protect oraz system monitoringu chorób i szkodników „Farm Smart”.
Zaprawianie rozsady w uprawie warzyw kapustnych przed wysadzeniem w pole
Bardzo często wraz z nasionami przenoszone są różne patogeny chorobotwórcze, które atakują młode rośliny (choroby siewek kapusty oraz porażenie starszej rozsady) oraz powodują choroby w polu. Jakub Micyk w ubiegłym i w tym roku zakupił rozsadę porażoną chorobami grzybowymi. Dzięki podlewaniu (Rysunek 2) sadzonek preparatem Agro ECA Protect, jeszcze przed wysadzeniem w pole, zostały wyeliminowane chorobotwórcze patogeny.

Rysunek 2 Podlewanie rozsady Agro ECA Protect
Agro ECA Protect jest również zarejestrowanym preparatem do zaprawiania nasion kapusty. Wyniki badań przeprowadzonych w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach wykazały poprawę zdolności kiełkowania nasion oraz bardzo dużą skuteczność w ograniczaniu patogenów znajdujących się na nasionach. Preparat ten świetnie nadaje się również do zaprawiania (podlewania) rozsady. Agro ECA Protect zastosowany poprzez oprysk ma działanie kontaktowe i wgłębne. Jeśli jednak rośliny są podlewane, wtedy kwas podchlorawy, znajdujący się w produkcie, przedostaje się z wodą do rośliny przez system korzeniowy. Dzięki temu ma działanie systemiczne – skutecznie ogranicza grzyby i bakterie znajdujące się wewnątrz rośliny.
Schemat zaprawiania przed chorobami na rozsadzie kapusty – czerń krzyżowych, szara pleśń, mączniak rzekomy kapustnych, zgnilizna kapustnych, kiła kapusty, etc.
- Obficie zlać sadzonki 4-5% roztworem Agro ECA Protect, tak aby bryła korzeniowa była bardzo wilgotna
- Zabieg powtarzać przez 2-3 dni rano – bardzo ważne: w słoneczne dni
- 1 dzień po zabiegach zaleca się podlać rozsadę pozytywnymi mikroorganizmami
Zapobieganie wystąpieniu chorób bakteryjnych i grzybowych na plantacjach kapusty w polu
Coraz większa liczba producentów warzyw przekonuje się, że Agro ECA Protect, która nie jest środkiem ochrony roślin (zarejestrowana jako biostymulator), bardzo skutecznie ogranicza choroby grzybowe i bakteryjne takie jak:
- zgnilizna twardzikowa,
- kiła kapusty
- szara pleśń,
- czerń krzyżowych,
- fuzarium,
- czarna zgnilizna kapustnych,
- mączniak rzekomy kapustnych,
- mączniak prawdziwy,
- alternarioza kapusty,
- etc.
Przykładem jest uprawa kapusty głowiastej Jakuba Micyka, który po ubiegłorocznych doświadczeniach, w tym roku swój program oparł głównie na Agro ECA Protect. Dzięki temu może uzyskiwać zdrowy, wysokiej jakości główki kapusty, które są bez pozostałości pestycydów. Dodatkowo, co jest bardzo ważne, znacznie ogranicza koszty zabiegów ponieważ ogranicza źródło infekcji. Sytuacja jest podwójnie utrudniona, ponieważ p.Micyk prowadzi uprawę ekologiczną, gdzie używanie konwencjonalnych środków nie jest dozwolone.
Kapusta zabezpieczona w ten sposób wykaże się zdrowotnością aż do zbioru a następnie w przetwórstwie czy okresie przechowania
Aby ochrona roślin przed chorobami była skuteczna, bardzo ważnym jest termin zabiegów. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z systemu monitoringu chorób „Farm Smart” (www.farmsmart.pl). Dzięki informacjom z systemu można wykonać zabieg preparatem o działaniu kontaktowym lub systemicznym w optymalnym terminie, czyli w momencie wystąpienia infekcji choroby – na kilka dni przed wystąpieniem objawów widocznych gołym okiem. Można wtedy znacznie ograniczyć liczbę zabiegów, gdyż nie chronimy roślin kiedy nie ma zagrożenia. Biorąc pod uwagę ceny ochrony warzyw kapustnych, to ekonomiczne rozwiązanie wpływające na koszty produkcji.
Schemat zapobiegania występowaniu chorób w polu za pomocą Agro ECA Protect
- Przy korzystaniu z systemu „Farm Smart” zabieg wykonać do 3 dni od wystąpienia infekcji (wykres przebiegu choroby znajduje się na czerwonym polu): 2,5% stężenie Agro ECA Protect
- Przy braku korzystania z systemu „Farm Smart” zabieg wykonać do 3 dni po wystąpieniu opadów: 2,5% stężenie Agro ECA Protect
- W przypadku wystąpienia gradu należy wykonać zabieg do 3 dni po zdarzeniu: 4% stężenie Agro ECA Protect
- W przypadku wystąpienia objawów chorobowych na liściach zastosować zabieg interwencyjny: 4% stężenie. Powtórzyć oprysk po 3-4 dniach
Zabezpieczenie przed wysoką temperaturą podczas sezonu wegetacyjnego w uprawie kapusty
Zabezpieczanie warzyw przed stresem z powodu wysokiej temperatury
Coraz częściej spotykamy się z dużymi upałami, które sprawiają, że uprawy kapustne w tym okresie bardzo cierpią. Rośliny więdną, ograniczany jest wzrost. Coraz większa liczba producentów warzyw (cebula, kapustne, ogórki gruntowe) przekonuje się do zastosowania krzemu z klinoptylolitu (ZeoSand Krzem Rysunek 3).


Rysunek 3 Opakowanie ZeoSand Krzem (u góry, po lewej), powiększenie pod mikroskopem elektronowym (poniżej)
Ten środek zarejestrowany jako stymulator wzrostu sprawia, że liście pokrywane są białym mikrofilmem. Promienie słoneczne odbijają się od tej powłoki, dzięki czemu rośliny mają około 4°C niższą temperaturę, zmniejsza się ilość oparzeń liści. Dodatkowo, dzięki temu filmowi, ograniczane jest żerowanie szkodników mających aparat kłująco-ssący (wciornastki, przędziorki, mszyce) – powierzchnia liścia jest dla nic mało atrakcyjna ze względu na powłokę, którą tworzy ZeoSand Krzem (Rysunek 4)

Rysunek 4 Schemat działania ZeoSand Krzem
Jeśli uprawy są nawadniane, wtedy najskuteczniejszym zabezpieczeniem roślin przed stresem z powodu upałów jest połączenie w jednym zabiegu Agro ECA Protect z ZeoSand Krzem. Agro ECA Protect posiada już pewną ilość krzemu z klinoptylolitu, jednak jest to za mała ilość przy wystąpieniu upałów. Dzięki takiemu zabiegowi film z klinoptylolitu tworzący się na liściach schładza rośliny i zapobiega oparzeniom. Natomiast kwas podchlorawy znajdujący się w Agro ECA Protect wymusza otwieranie się aparatów szparkowych dzięki temu transpiracja schładza rośliny od wewnątrz a dłuższy proces fotosyntezy powoduje wzrost roślin.
Zabezpieczanie roślin przed stresem z powodu wysokiej temperatury oraz poprawa smaku owoców w upalne dni
- Nawadniane uprawy warzyw:
- Przy wystąpieniu temperatury powyżej 30°C zastosować wieczorem lub rano 2,5% stężenie Agro ECA Protect + 2 kg ZeoSand Krzem / ha (stosować przy włączonym mieszadle)
- Zabieg powtórzyć po 1-2 tygodniach przy ponownym wystąpieniu wysokiej temperatury
- Uprawy warzyw bez nawadniania:
- Przy wystąpieniu temperatury powyżej 30°C zastosować wieczorem lub rano 2-3 kg ZeoSand Krzem / ha (stosować przy włączonym mieszadle)
- Zabieg powtórzyć po 1-2 tygodniach przy ponownym wystąpieniu wysokiej temperatury
Transkrypcja video “Ograniczanie, zabezpieczanie, objawy i zwalczanie chorób grzybowych i bakteryjnych w uprawie warzyw kapustnych. Szara pleśń, mączniak rzekomy, inne patogeny i choroby kapusty“
Dzień dobry. Mirosław Maziarka. Dzisiaj jesteśmy w gminie Charsznica w Gospodarstwie Jakuba Micyka. Cześć. Dzień dobry. Jakub, prowadzisz gospodarstwo ekologiczne. Jakie to jest i od kiedy? Tak, gospodarstwo ekologiczne. Pierwszy raz do ekologii zgłosiłem się w 2019 roku. Cztery lata. Najpierw były okresy karencji. Obecnie jestem już w pełnej ekologii. Pola są ekologiczne. Uprawiasz… głównie kapustę białą na przemysł do kiszenia, a także koper, zboża. Ten produkt idzie do kiszenia? Produkt do kiszenia do Firmy “Siła natury”. Lokalna tutaj. Firma lokalna firma Charsznicka, która później sprzedaje to przez dystrybutora do “Biedronki”. Do “Biedronki” pod jaką marką? Pod marką kwaśni “BIO-haterowie”. To jest ta ekologiczna, ale też tylko polski rynek czy jeszcze gdzieś sprzedajecie? Eksportujemy też np. na rynek Stanów Zjednoczonych. To ładnie. No to już jest fajnie. Jesteśmy tutaj dzisiaj, bo chcemy poruszyć dwa bardzo ważne tematy, które w gospodarstwie Kuby tutaj zostały rozwiązane na podstawie doświadczeń i praktyk. Jeden to jest zdrowotność sadzonek, którą wsadzamy w pole, a drugie utrzymanie tej dobrej jakości przez cały przez cały sezon. Powiedz mi w takim razie o sadzonkach jak to się zaczęło? To w ubiegłym roku? Generalnie zaczęło się w ubiegłym roku, ale tak naprawdę całe te doświadczenia moje jako producenta ekologicznego sięgają dalej. Jeszcze dwa lata wstecz zgłosiłem się do Ciebie z problemem Fuzarium już na nagłówkach kapusty pod koniec sezonu, gdzie już nie dało się nic z tym zrobić i umówiliśmy się, że od kolejnego sezonu będziemy ochronę stosowali Agro ECA Protect. To jak to zrobiłeś w ubiegłym sezonie? W ubiegłym sezonie przebiegało to w ten sposób, że na rozsadzie nie dałem Agro ECA Protect to za wiele nie zrobiłem. Po prostu ją poddałem po przyjeździe do mnie i posadziliśmy na pole. Po dwóch tygodniach pierwszy raz pojechałem zobaczyć kapustę w polu, ponieważ troszeczkę dalej od gospodarstwa mam pole jedno. Okazało się ku mojemu zdziwieniu ogromnemu, że pole jest praktycznie całe takie białe w białych liściach i już zamierały kapusty. Napisałem do Was. Poprosiliście mnie o przyjazd z sadzonką do badania. Zbadaliśmy w labolatorium. Wyszła tam na pewno szara pleśń w zeszłym roku. W międzyczasie, zanim dostałem wyniki badań, już miałem zalecenie, żeby od razu pierwszy raz pojechaliśmy z Agro ECA Protect w pole. Było to półtora hektara, więc najeździłem się sporo. Później, po dwóch dniach zastosowałem jeszcze raz Agro ECA Protect. Wtedy przyszły wyniki. Okazało się, że mieliśmy rację, że trzeba już działać. Jaki był efekt? Efekt był bardzo zadowalające, ponieważ kapusta, która rosła w innym miejscu, która nie była, nie była chora. Była to inna odmiana, W innym terminie przyjechała po dwóch tygodniach. Nie było różnicy pomiędzy tymi dwoma polami. Czyli generalnie przyszedł problem z rozsadą. Przyszedł problem na pewno zostaną. I w takim razie na podstawie swoich doświadczeń, co zrobiłeś w tym roku? W tym roku po uzgodnieniu z Tobą już po przyjeździe rozsady po pierwsze zabrałem sadzonkę jeszcze niczym nie pryskaną, nie podlewaną do Ciebie na badania. Czy jest zdrowa czy nie. Wizualnie, wizualnie można było podejrzewać, że jest to sadzonka chora, zainfekowana i zastosowałem dwukrotnie podlewanie z roztworem 4% z 4-5% rozsadnik mocno pomyliliśmy korzeń. Wszystko to z liści również spłynęło do korzenia i po dwóch dniach, czyli po dwóch cyklach stosowania Agro ECA Protect znowu zawiozłem do Ciebie sadzonki kapustę i zbadaliśmy powtórnie. Okazało się, że Fuzarium, Cladosporium. A potem po zastosowaniu dwukrotnym Agro ECA Protect na rozsadniku nie mieliśmy już chorób. Ja tutaj podam, że Agro ECA Protect jest zarejestrowany też do zaprawiania nasion i on działa jeśli się opryskuje rośliny to działa kontaktowo wgłębnie. Natomiast jeśli podlewamy w polu nie możemy za bardzo podlać, ale rozsady możemy podać w słoneczny dzień, kiedy roślina pracuje to on działa też systemicznie, czyli możemy wyeliminować wszystkie patogeny, które są w roślinie. A że to jest środek biodegradowalny zarejestrowany do ekologicznej produkcji to nie ma żadnego problemu, żeby mieć jakieś problemy. Dokładnie jutro mija dwa tygodnie od posadzenia i nie widzimy, żeby kapusta była chora. Jedynie oznaki ostatnich. Odpowiedzi. Które były zainfekowane już zaatakowane chorobą. Ale zatrzymaliśmy chorobę. Kapusta jest piękna, zdrowa. Ładnie rośnie. I co będzie teraz dalej? Jak to będzie ochrona w tym roku? W tym roku mam zamiar już pełną ochronę Agro ECA Protect. Bo przekonałem się w zeszłym roku. Właśnie zaczęła się moja przygoda od tego, od tej szarej pleśni. Następnie już cały sezon chroniłem głównie Agro ECA Protect i jest również bardzo zadowalający, ponieważ był dość wysoki jak na ekologię plon, a co najważniejsze przy zbiorze kombajnowym nie musiałem za bardzo tej kapusty obierać. Musiała ona zostać oczyszczona tylko z wewnętrznych liści i bielutka trafiła do kiszenia. Wewnętrznei bakterioz czy Fuzariozy nie było. Tylko ewentualnie zainfekował się w ostatnich dniach zewnętrzne liście. W tamtym roku tutaj generalnie w regionie Charsznicy był bardzo ciężki rok i wielu producentów miało duże problemy. Zdecydowanie pogoda sprzyjała rozwojowi chorób. W tym roku, jeśli będziesz stosował to na jakiej podstawie? Jak to kiedy będzie stosował? Tak jak zacząłem w zeszłym roku już od przygody z szarą pleśnią, tzn. po monitoringu z systemu Farm Smart, gdy dostaję powiadomienie, że jest duży procent infekcji w regionie Charsznicy, wówczas zapobiegawczo można powiedzieć, zastosuję Agro ECA Protect. Bo to system jest, który po prostu mówi kiedy jest infekcja, kiedy jest zagrożenie i wtedy można do 48 godzin zastosować i eliminujemy rozwój choroby. No to fajnie, to cieszymy się w tym roku jeszcze, że będą lepsze plony. Sadzonki rosną. Oby tak było. Także zapraszamy. Subskrybujcie ten kanał. A jeśli chodzi o cenę produktu środka to możecie sprawdzić na stronie Agro Smar Lab. Zobaczycie, że jest to tańsze rozwiązanie niż konwencjonalne nawet.