Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL
Sklep

Wpływ kwasu podchlorawego: Bio ActiW VET Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojowicy

Wstęp

W wyniku intensywnej produkcji zwierzęcej powstają duże ilości odchodów, w tym gnojowica, która wymaga właściwego zagospodarowania. W jej skład mikroflory wchodzą wirusy, bakterie, grzyby oraz pasożyty, które razem z odchodami wydalane są z organizmu zwierząt. Dominującą rolę odgrywają mikroorganizmy wprowadzone wraz z kałem, takie jak Enterobacteriaceae i enterokoki. Gnojownica ze stad z chorymi zwierzętami stanowi źródło szerzenia się zoonoz i epizootii. To wymusza stosowanie zabiegów higienizacyjnych, które ograniczą obecność potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów i zapewnią bezpieczne wykorzystanie gnojownicy w rolnictwie [załączony plik].

Materiały i metody

Badania dotyczyły wpływu preparatu Bio ActiW VET Professional: elektrolizowanej wody zawierającej kwas podchlorawy, zarejestrowanego środka biobójczego, na właściwości mikrobiologiczne gnojownicy.

Oceniano liczebność mikroorganizmów w próbkach gnojownicy i jej mieszanin z preparatem zgodnie z normami PN-EN i innymi obowiązującymi metodami posiewów płytkowych, określając populacje:

  • Enterobacteriaceae,
  • bakterii z grupy coli,
  • β-glukuronidazododatnich Escherichia coli,
  • bakterii Clostridium perfringens,
  • pleśni i drożdży

Oznaczenia liczebności mikroorganizmów przeprowadzono w próbkach:

  • gnojowica
  • gnojowica + woda redestylowana
  • 5% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy
  • 10% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy
  • 50% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy

Wyniki

Tabela 1 prezentuje zawartość kwasu podchlorawego (aktywny chlor) oraz liczebność poszczególnych grup mikroorganizmów w badanych próbkach:

PróbkaZawartość chloru aktywnego [mg/l]Enterobacteriaceae [10^4 jtk/ml]Bakterie coli [10^4 jtk/ml]β-glukuronidazododatnie E. coli [10^4 jtk/ml]Clostridium perfringens [10^4 jtk/ml]Pleśnie i drożdże [10^4 jtk/ml]
Gnojowica0,001,881,290,891,68>5,00
Gnojowica + woda redestylowana (1:1)0,001,720,870,660,04>5,00
5% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy1,04<1<1<10,01<1
10% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy3,11<1<1<1<1<1
50% roztwór Bio ActiW VET Professional w gnojowicy254,59<1<1<1<1<1

Po zmieszaniu z gnojowicą zawartość kwasu podchlorawego (aktywnego chloru) spadała, ale wciąż była obecna. Najważniejszy efekt uzyskano już przy stężeniu 5% Bio ActiW VET Professional, gdy liczba kolonii bakterii uległa redukcji poniżej 1 jtk/ml we wszystkich badanych grupach z wyjątkiem Clostridium perfringens, która również wykazała znaczący spadek do 0,04 [10^4 jtk/ml].

Omówienie

Preparat Bio ActiW VET Professional wykazał dużą skuteczność biobójczą wobec mikroorganizmów bytujących w gnojowicy świńskiej. Nawet niewielkie stężenia (5% roztworu w gnojowicy) powodowały niemal całkowite zahamowanie wzrostu patogenów takich jak Enterobacteriaceae, bakterie z grupy coli oraz grzyby. Liczba bakterii Clostridium perfringens została znacznie ograniczona, co ma kluczowe znaczenie ze względu na ich chorobotwórczość i potencjał do przetrwania w trudnych warunkach środowiskowych.

Podsumowanie

Bezpieczne rolnicze wykorzystanie gnojowicy wymaga jej higienizacji, w tym eliminacji patogenów chorobotwórczych. Odpowiednie zabiegi powinny zmniejszać mikrobiologiczną aktywność gnojowicy oraz poprawiać jej właściwości fizykochemiczne. Bio ActiW VET Professional jest środkiem skutecznie eliminującym drobnoustroje w gnojowicy, co pozwala na bezpieczne jej stosowanie w rolnictwie. Może być także wykorzystywany jako środek dezynfekujący do utrzymania czystości stanowisk dla zwierząt, przyczyniając się do poprawy zdrowotności zwierząt i ograniczenia stosowania antybiotyków.


Źródło
dr inż. Stanisław Łapiński, dr inż. Małgorzata Koncewicz-Baran (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie)

Zadanie 3 b): Higienizacji gnojowicy za pomocą wody elektrolizowanej: Bio ActiW VET Prw celu ograniczenia poziomu zagrożeń ze strony patogenów

Projekt zrealizowany w ramach konsorcjum pod nazwą: ZDROWA ŻYWNOŚĆ, którą tworzył Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz firma Bio ActiW sp. z o.o. – pełny raport poniżej

Materiały do Wpływ kwasu podchlorawego: Bio ActiW VET Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojowicy

Pobierz dodatkowe materiały.

Tutaj są dostępne materiały do produktu Wpływ kwasu podchlorawego: Bio ActiW VET Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojowicy. Pobierz je na swój komputer lub smartfon.

  • R.15 Wpływ wody elektrolizowanej – Bio ActiW Vet Professional na poprawę jakości mikrobiologicznej gnojownicy

  • Spis treści