Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL
Sklep

Zamgławianie owoców. Pozbądź się patogenów z chłodni

W materiale Paweł Gwardys i Mirek Maziarka omawiają praktykę zamgławiania jabłek w chłodniach po zbiorach. Po przetestowaniu technologii u siebie, Paweł od trzech lat świadczy usługę dla sadowników. Zebrane doświadczenia oraz wyniki badań pokazują, że szybkie zamgławianie kwasem podchlorawym po załadunku komory, wraz z dezynfekcją samej chłodni, opakowań i powietrza, znacząco ogranicza choroby przechowalnicze, zwłaszcza spowodowane przez Penicillium, Botrytis, Alternaria, Rhizopus i Cladosporium. Kluczowe jest też wcześniejsze odgrzybienie zagrzybionych komór. Usługa kosztuje 5 zł netto za tonę, a wielu producentów potwierdza długie i bezproblemowe przechowywanie, dobrą jędrność i atrakcyjny wygląd owoców.

TL;DR

  • Zamgławianie kwasem podchlorawym skutecznie ogranicza choroby przechowalnicze jabłek, redukcja problemów deklarowana na poziomie około 95 procent.
  • Kluczowe jest wykonanie zabiegu jak najszybciej po załadowaniu komory, opóźnienie 2–3 tygodnie znacząco obniża skuteczność.
  • Dezynfekcja komory przed zamgławianiem jest konieczna w przypadku zagrzybionych chłodni, można użyć gotowego produktu Bio ActiW Protect Fogg do zamgławiania i oprysków.
  • Zamgławianie dezynfekuje komorę, ściany, instalację chłodniczą, opakowania, owoce i powietrze, co ogranicza infekcje wtórne.
  • Potwierdzenia skuteczności pochodzą z badań i praktyki producentów, przykład przechowywania przez 7 miesięcy z zachowaniem jędrności i brakiem zgnilizny.
  • Usługa zamgławiania dostępna, cena bez zmian, 5 zł netto za tonę owoców.

Transkrypcja

Witam. W ostatnim filmie mówiliśmy o zabiegach przedzbiorczych w sadzie. Obiecaliśmy, że powiemy też o zabiegach pozbiorczych, czyli zamgławianiu. Witam. Paweł Gwardys. Dzisiaj jesteśmy u mnie w chłodni, ze mną jest Mirek Maziarka, który znów będzie chciał mi zadać kilka pytań na temat zamgławiania.

Tak. Paweł, w ubiegłym roku, w 2024 w sumie zamgławiliśmy 45 tysięcy ton jabłek. Powiedz, jakie są informacje zwrotne od producentów. Spośród tych 45 tysięcy ton, ja zamgławiłem większość. Tak, to prawda. Zamgławianiem zainteresowałem się 4 lata temu. Oczywiście testowałem najpierw u siebie w chłodni. Trzy lata temu wyszliśmy do sadowników z propozycją zamgławiania. I od tego czasu zainteresowanych i chętnych do zamgławiania jest coraz więcej. Coraz więcej, dlatego, że większość sadowników zauważyła bardzo dobry efekt, jeśli chodzi o ochronę przed chorobami przechowalniczymi.

Jakie plusy i minusy po tych dwóch, trzech latach mamy, jakie spostrzeżenia jeśli chodzi o zamgławianie? Zdecydowana większość sadowników ma bardzo dobre doświadczenia. Twierdzi, że praktycznie w 95 procentach zostały wyeliminowane problemy z chorobami przechowalniczymi w czasie przechowywania. Owoce przechowują się bardzo długo. Ich wygląd po okresie przechowywania jest bardzo atrakcyjny.

Paweł, może zobaczmy opinię jednego z sadowników, który przechowywał jabłka 7 miesięcy. Jak Pan ocenia te jabłka po siedmiu miesiącach przechowywania? Uważam, że jest bardzo dobrze, że jędrność jest i nie ma nawet tam, gdzie są uszkodzenia przymrozkowe, problemów. Bo nie sposób zebrać wszystkich jabłek, żeby były idealne. Nie ma pęknięć, nie ma zwiędnięć, nie widać zgnilizny. Uważam, że to efekt dobry, taki jakiego oczekiwałem. Uważam, że to jest opłacalne. Można być bardziej spokojnym o swoje plony. Czy planuje Pan w tym roku zamgławiać? Jeśli przyroda pozwoli zebrać jabłka, to jak najbardziej. Uważam, że to będzie zabieg standardowy, obowiązkowy.

Część sadowników była niezadowolona. Gdzie wyniknęły problemy? Zdarzyły się przypadki, które nie były satysfakcjonujące. Długo szukaliśmy przyczyn. Nasze wnioski są takie, że zamgławianie owoców należy wykonywać jak najszybciej po załadowaniu komory. Nie możemy czekać 2–3 tygodnie, bo w tym czasie mogą wystąpić choroby i zgnilizny. Zamgławianie wtedy nie pomoże.

Drugim czynnikiem była zagrzybiona komora. Ściany czy agregaty chłodnicze miały dużo pleśni. Potencjał chorobotwórczy był bardzo duży. Jeśli nie mamy informacji, że komora jest zagrzybiona, dawka kwasu podchlorawego może być zbyt mała, nie zlikwiduje wszystkich patogenów. W takiej sytuacji zalecana jest wcześniejsza dezynfekcja.

Jest produkt Bio ActiW Protect Fogg, dedykowany do zamgławiania, ale też do dezynfekcji powierzchni poprzez opryskiwanie. To gotowy produkt. Po umyciu ścian można spryskać lub zamgławić komorę pulsfogiem czy innymi urządzeniami do zamgławiania. Chłodnia będzie zdezynfekowana. Nie trzeba później spłukiwać ścian. Można przystąpić do zamgławiania owoców. Efekt będzie lepszy.

Koleżanka, fitopatolog Joanna Micek, w pracy doktorskiej sprawdziła, jakie patogeny występują w chłodniach warzyw i owoców. Najwięcej jest grzybów z rodzaju Penicillium, Botrytis cinerea, Alternaria, Rhizopus, Cladosporium. Jeśli skórka jest uszkodzona, następuje infekcja i po pewnym czasie choroba.

Wyniki badań Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wykazały, że przy jednorazowym zamgławianiu owoców nastąpiła duża redukcja wystąpienia chorób na jabłkach. To potwierdziły badania naukowe, a praktyka producentów potwierdza, że to działa.

Patogeny są w chłodni. Robiąc zamgławianie dezynfekujemy komorę, ściany, instalację chłodniczą, opakowania, owoce oraz powietrze w komorze. W ochronie owoców w sadzie zabezpieczamy je przed infekcjami z sadu. W chłodni mówimy o innych infekcjach, jak Penicillium expansum, mokra zgnilizna, Botrytis cinerea, szara pleśń przechowalnicza, Alternaria. To patogeny powodujące infekcje wtórne lub infekcje na uszkodzeniach skórki. Zamgławianie jest zamykającym etapem przygotowania owoców do przechowywania. Dezynfekujemy, czyli nie ma potencjału patogenów, które mogą doprowadzić do infekcji.

Mówimy o zamgławianiu kwasem podchlorawym. Gotowy produkt do zamgławiania to Bio ActiW Protect Fogg. Możemy wykonać zabieg samodzielnie, jeśli mamy urządzenie wytwarzające suchą mgłę, lub skorzystać z usługi.

Jak wygląda zamgławianie usługowe w tym roku? Oferuję taką usługę. Cena bez zmian, 5 zł netto za 1 tonę owoców. To około pół grosza na kilogram. Komora 100 ton to koszt 500 zł netto. Usługę wykona Paweł lub ktoś z firmy Agro Smart Lab. Warto zabezpieczyć owoce i spokojnie czekać do otwarcia. Zapraszamy do kontaktu osobistego. Numer telefonu pojawia się na ekranie. Dziękujemy. Życzymy pomyślnego przechowywania i udanych zbiorów.

Materiały do Zamgławianie owoców. Pozbądź się patogenów z chłodni

Pobierz dodatkowe materiały.

Tutaj są dostępne materiały do produktu Zamgławianie owoców. Pozbądź się patogenów z chłodni. Pobierz je na swój komputer lub smartfon.

  • Ograniczenie strat podczas przechowywania owoców - zabieg pozbiorczy

    Ulotka przedstawiająca proces pozbiorczego traktowania owoców w celu ograniczenia strat podczas okresu przechowywania

    Pobierz
  • Co jeszcze możesz zrobić?

    Porozmawiaj z naszymi ekspertami.

    Poniżej znajdziesz Ekspertów Agro Smart Lab. Jeżeli masz pytania do tematu "Zamgławianie owoców. Pozbądź się patogenów z chłodni" z pewnością będą w stanie Ci pomóc. Nie wahaj się, zadzwoń lub napisz!

    Spis treści