Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL
Sklep

Piętnówka kapustnica

Piętnówka kapustnica jest polifagiem atakującym głównie warzywa kapustne, ale także buraki, groch, sałatę, tytoń, len.

Contact now

Dane podstawowe

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Nazwa

  • POLSKA
    Piętnówka kapustnica
  • ANGIELSKA
    Cabbage moth
  • ŁACINA
    Mamestra brassicae

Systematyka

  • RZĄD
    Motyle (Lepidoptera)
  • RODZINA
    Sówkowate (Noctuidae)

Opis

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Piętnówka kapustnica to jeden z groźniejszych, wielożernych szkodników roślin uprawnych, szczególnie warzyw kapustnych. Występuje powszechnie na terenie całej Polski oraz w większości Europy i Azji. Jej gąsienice są zdolne do wyrządzania poważnych szkód w plonie handlowym, zwłaszcza w okresie intensywnego rozwoju główek kapusty, kalafiora czy brokułów. Żerowanie larw wewnątrz główek znacznie obniża jakość i wartość rynkową warzyw.

Okresy występowania

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Piętnówka kapustnica rozwija dwa pokolenia w ciągu roku:

  • I pokolenie motyli pojawia się od końca maja do czerwca, a gąsienice żerują od czerwca do połowy lipca.
  • II pokolenie motyli lata od końca lipca do września, a gąsienice żerują od sierpnia do października.

Motyle są aktywne nocą, za dnia przebywają w ukryciu, np. pod liśćmi lub w resztkach roślin.

Rośliny żywicielskie

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Piętnówka kapustnica atakuje wiele gatunków roślin, choć największe znaczenie gospodarcze ma jej występowanie w uprawach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae).

  • Główne rośliny żywicielskie:
    Kapusta głowiasta biała i czerwona
    Kalafior
    Brokuł
    Kapusta włoska
    Kapusta pekińska
    Rzodkiewka, rzepa
  • Rośliny rzadziej atakowane:
    Sałata
    Burak ćwikłowy
    Ziemniak
    Pomidor
  • Rośliny dziko rosnące z różnych rodzin (np. komosa, gorczyca, chwasty z rodziny krzyżowych).

Morfologia

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Motyle są szarobrunatne, o rozpiętości skrzydeł około 45 mm. Przednie skrzydła mają ciemniejsze nerkowate plamy, z jasnym obrzeżem, ze wzorem w kształcie litery “W”. Tyle pary są oliwkowobrązowe, ciemniejsze na brzegach. Skrzydła w spoczynku ułożone są dachówkowato wzdłuż ciała.
Jaja są szarofioletowe, żeberkowane, półkoliste z wklęsłym środkiem, składane w złożach po kilkanaście do kilkudziesięciu sztuk na dolnej stronie liści.
Gąsienice po wylęgu mają barwę jasnożółtą, w kolejnych stadiach zieloną, brązową aż do czarnej.Głowa zazwyczaj brunatna. Osiągają długość do 40 mm, z dobrze widoczną segmentacją ciała.
Poczwarka jest czerwonobrunatna, błyszcząca, osiąga długość 15-20 mm.

Biologia

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Cykl rozwojowy obejmuje 2 pokolenia rocznie. Zimują poczwarki w glebie. Motyle I pokolenia pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Nocą aktywnie latają i składają jaja najczęściej na spodniej stronie liści. Samica składa jaja w złożach po 10-40 sztuk (łącznie nawet 700 szt. w ciągu życia). Po upływie 5-15 dni wylęgają się gąsienice, które żerują na roślinach do połowy lipca. Dorosłe schodzą do gleby na przepoczwarczenie. Pod koniec lipca pojawiają się motyle II pokolenia. Znaczna część poczwarek I pokolenia zimuje wraz z poczwarkami II pokolenia, zwiększając tym samym liczebność szkodnika. Gąsienice żerują od końca sierpnia do października.

Szkodliwość

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Gąsienice w początkowej fazie żerują na powierzchni roślin, wygryzają duże, okrągłe otwory w blaszce liściowej, najczęściej pozostawiając brzegi i nerwy nienaruszone. W miarę wzrostu wgryzają się do wnętrza rośliny – uszkadzając główki kapusty, róże kalafiora i brokułu. Rośliny są zanieczyszczane odchodami, a uszkodzone tkanki łatwo gniją, co wyklucza je z obrotu handlowego.

Profilaktyka i zwalczanie

Opinie tych, którzy już skorzystali z produktów i usług Agro Smart Lab.

Metody agrotechniczne, biologiczne i niechemiczne:
Głębokie przyorywanie resztek pożniwnych oraz przekopywanie gleby jesienią – niszczy zimujące poczwarki.
Usuwanie chwastów z rodziny kapustowatych – ogranicza rezerwuar szkodnika.
Przestrzeganie zmianowania i oddzielania upraw kapustnych od miejsc wcześniejszego występowania szkodnika.
Stosowanie siatek ochronnych w produkcji ekologicznej.
Stosowanie preparatów na bazie Bacillus thuringiensis (Bt) – szczególnie skuteczne wobec młodych stadiów gąsienic.
Ochrona i wspieranie naturalnych wrogów: np. błonkówek pasożytniczych (Trichogramma spp., Cotesia spp.).

Metoda chemiczna
Wykonanie zabiegu tuż po zauważeniu młodych gąsienic, najlepiej przy masowym wylęgu z jaj.
Zarejestrowane środki ochrony roślin powinny być stosowane zgodnie z etykietą i zasadami integrowanej ochrony.
Nie należy opóźniać zabiegu, ponieważ gąsienice, które dostaną się do wnętrza główki stają się praktycznie “niedostępne” dla środków chemicznych.

Monitoring pojawu piętnówki kapustnicy:
Pułapki feromonowe – pozwalają na bieżąco śledzić liczebność populacji motyli. Pułapki rozwiesza się na wysokości roślin od maja do września.
Próg zagrożenia: zwalczanie należy rozpocząć po stwierdzeniu pierwszych osobników w pułapkach.

O nalotach i pojawiającym się zagrożeniu ze strony piętnówki kapustnicy informuje system monitoringu FARM SMART (farmsmart.pl). System bazuje na automatycznych feromonowych foto-pułapkach, dzięki którym możliwe jest codzienne monitorowanie liczby odłowionych szkodników. W przypadku pojawiającego się zagrożenia, system przesyła komunikaty do producenta, co umożliwia wyznaczenie optymalnego terminu zwalczania.

Lustracje roślin: kontrola obecności jaj i młodych gąsienic na dolnej stronie liści, zwłaszcza w okresie wylęgu (czerwiec i sierpień).
Progi zagrożenia: 5–10 gąsienic na 50 roślinach – przekroczenie tego progu wymaga podjęcia zabiegów ochrony.

Spis treści