Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL
Sklep

Jak wykorzystać kwas podchlorawy w poprawie mikrobiologicznej jakości wody w przemyśle

Jeśli zarządzasz wodą w gospodarstwie, przetwórstwie lub w zakładzie, kluczowe jest stałe bezpieczeństwo mikrobiologiczne. W przedstawionej instalacji w polskim zakładzie kosmetycznym zastosowano generator kwasu podchlorawego firmy Kirkmayer z licencją na produkcję środka biobójczego Bio ActiW 500. Rozwiązanie eliminuje problemy z jakością mikrobiologiczną wody, w tym Pseudomonas aeruginosa. System obejmuje zbiornik z odciągiem gazowego chloru, dozowanie kwasu podchlorawego sterowane przepływem dla utrzymania minimalnych wymagań sanitarnych, równoległe dozowanie kwasu cytrynowego dla stabilnego pH oraz trzecią pompę kontrolowaną czujnikiem ORP Redox dla pełnej dezynfekcji pętli wody. Całość nadzoruje szafa sterująca, gdzie na bieżąco monitorujesz ORP i pH. To praktyczny przykład wykorzystania kwasu podchlorawego do zabezpieczania wody w różnych branżach, w tym rolnictwie i produkcji spożywczej, z pełną kontrolą procesu.

W skrócie… / TL;DR

  • Cel instalacji, eliminacja problemów mikrobiologicznych wody, w tym Pseudomonas aeruginosa.
  • Generator Kirkmayer, licencja Bio ActiW 500, produkcja kwasu podchlorawego na miejscu.
  • Zbiornik z wyciągiem, bezpieczeństwo przy ulatniającym się chlorze gazowym.
  • Dozowanie kwasu podchlorawego na podstawie przepływu, utrzymanie minimalnej jakości mikrobiologicznej wody.
  • Równoległe dozowanie kwasu cytrynowego, stabilizacja pH wody.
  • Trzecia pompka sterowana ORP Redox, pełna dezynfekcja pętli wody.
  • Monitoring i sterowanie w szafie, kontrola ORP i pH, pełny nadzór nad jakością.
  • Zastosowanie w zakładach przemysłowych, spożywczych, kosmetycznych, piwowarskich oraz produkcji wody.

Transkrypcja

Mirosław Maziarka, Agro Smart Lab. Jesteśmy dzisiaj w jednym z zakładów produkujących kosmetyki w Polsce. Zainstalowaliśmy tutaj generator kwasu podchlorawego firmy Kirkmayer wraz z licencją na produkcję środka biobójczego Bio ActiW 500. Głównym celem instalacji było wyeliminowanie problemów z jakością mikrobiologiczną wody, ponieważ pojawiały się problemy z bakterią Pseudomonas aeruginosa.

W celu zabezpieczenia całej pętli wody, która jest dostarczana do różnych zbiorników kotłów grzewczych i tak dalej, zostały tutaj zainstalowane specjalne urządzenia na prośbę zleceniodawcy.

Na czym to wszystko polega? W pierwszej kolejności mamy generator kwasu podchlorawego, który produkuje środek biobójczy do takiego zbiornika, kwas podchlorawy na licencji produktu Bio ActiW 500. Firma kosmetyczna zainstalowała tutaj odpowiedni wyciąg, w celu wyeliminowania wszelkich problemów związanych z ulatniającym się chlorem gazowym. Ze zbiornika wężykami wyprowadzany jest kwas podchlorawy, który jest dozowany dwoma pompkami. Służy to zabezpieczeniu wody przed zagrożeniami mikrobiologicznymi.

Na podstawie tego przepływomierza dodawany jest cały czas kwas podchlorawy jedną pompką w celu utrzymania minimalnej, wymaganej jakości mikrobiologicznej wody. Inną pompką, też na podstawie przepływomierza, dozowany jest kwasek cytrynowy, aby utrzymać odpowiednie pH wody.

Natomiast do pełnej dezynfekcji, utrzymywania pełnej czystości mikrobiologicznej w pętli gdzie cały czas krąży woda, podawany jest kwas podchlorawy za pomocą trzeciej pompki. Działa ona na podstawie pomiaru ORP Redox. Czujnik ORP Redox zainstalowany jest właśnie tutaj. Mierzy on ORP Redox wody w całej pętli. Dozowanie następuje na podstawie ustawionego tego parametru, który jest przez nas sterowany.

Wszystkie ustawienia znajdują się w szafie sterującej. Tutaj można zobaczyć jak utrzymywany jest ORP Redox oraz jakie jest pH wody. Dzięki temu mamy pełną kontrolę oraz pełny nadzór nad jakością mikrobiologiczną wody.

Tutaj mamy jeden z przykładów jak można wykorzystać kwas podchlorawy do zabezpieczenia wody w różnych zakładach przemysłowych, zarówno spożywczego, przemysłu kosmetycznego, piwowarstwa czy produkcji wody. Zwykłej wody źródlanej czy mineralnej. Dziękuję bardzo.

Spis treści