W materiale Paweł Gwardys i Mirek Maziarka z Agro Smart Lab omawiają praktyczne wyniki zamgławiania chłodni z użyciem kwasu podchlorowego w produkcie Agro ECA. Metoda dezynfekuje owoce, opakowania, instalacje chłodnicze i powietrze, co redukuje źródła infekcji w przechowywaniu jabłek. Sadownicy raportują bardzo dobre efekty, w tym brak gnicia nawet przy uszkodzeniach przymrozkowych, jędrność po 7 miesiącach, a w skrajnych przypadkach 9 miesięcy bez znalezienia zgniłych owoców. Zabieg wymaga urządzeń ultradźwiękowych tworzących kroplę poniżej 10 mikronów, co zapewnia dotarcie mgły jak gaz do skrzyń i instalacji. Koszt usługi to 5 zł za tonę lub 1 zł za m3 przy częściowym wypełnieniu komory, plus transport. Technologia jest wspierana przez badania i wdrażana także za granicą. Dla rolnika to proste narzędzie, aby ograniczyć choroby przechowalnicze bez dodatkowych pozostałości środków ochrony roślin.
W skrócie… / TL;DR
- Zamgławianie Agro ECA dezynfekuje owoce, skrzynie, instalację chłodniczą i powietrze w komorze.
- Raportowane efekty: do 7 miesięcy jędrności bez gnicia, przypadki 9 miesięcy bez zgniłych owoców.
- Redukcja patogenów z chłodni, w tym Penicillium i szara pleśń, mniej źródeł infekcji podczas przechowywania.
- Wymóg sprzętu: ultradźwiękowe zamgławiacze, kropla poniżej 10 mikronów.
- Koszt: 5 zł za tonę, 1 zł za m3 przy częściowym wypełnieniu komory, plus transport.
- Brak pozostałości ŚOR, bezpieczeństwo dla ludzi, metoda wsparta badaniami i wdrożeniami.
Transkrypcja
Witam. Paweł Gwardys Tak jak obiecałem w poprzednim filmie, będziemy dzisiaj mówili o zamgławianiu. Razem ze mną jest Mirek Maziarka, współwłaściciel firmy Agro Smart Lab. Dzień dobry. Mówiliśmy na poprzednich filmach o tym, co się działo w ciągu sezonu. Teraz powiemy o tym, co zrobić, żeby ograniczyć choroby przechowawcze w czasie przechowywania. Paweł, ty już czwarty sezon w zasadzie zamgławiałeś. Powiedz, jakie masz wyniki, Ile komór zamgławiłeś w ubiegłym sezonie?
To tak, może króciutko opowiem historię. Pierwszy raz zacząłem zamgławiać u siebie owoce 4 lata temu. Wynik był dla mnie rewelacyjny i dlatego postanowiłem tą metodę proponować też innym sadownikom. Dwa lata temu było to zamgławionych kilkanaście komór. Opinie były bardzo dobre. Wszyscy sadownicy, którzy zamgławiali, głównie jabłka w poprzednim sezonie wrócili i ponownie zamgławiali. A oprócz tego zamgławiłem w sumie około kilkunastu tysięcy ton jabłek. Z tego co wiem, dostaję sygnały od sadowników. Wszyscy są bardzo zadowoleni z tej metody.
Ile najdłużej były przechowywane te jabłka po zamgławianiu? Jeśli chodzi o okres przechowywania to w jednym z poprzednich filmów byliśmy u sadownika, który przechowywał jabłka przez 7 miesięcy. Możemy posłuchać opinii właśnie tego sadownika.
Jak Pan ocenia te jabłka po siedmiu już miesiącach przechowywania? Uważam, że jest bardzo dobrze, że jędrność jest i nie ma zgnicia nawet tam, gdzie są uszkodzenia przymrozkowe. Bo nie sposób zebrać wszystkich jabłek, żeby były czyściutkie. I to nie ma ani na pęknięć, ani zwiędnięć, ani nie widać zgnilizny. Zresztą to uważam, że jest jest to dobry efekt. Proszę mi powiedzieć…. …Taki jaki oczekiwałem. Uważam, że to jest opłacalne i że można być bardziej spokojnym o swoje plony, po zastosowaniu zamgławiania. To proszę jeszcze powiedzieć: Planuje Pan w tym roku zamgławić? Jeśli przyroda pozwoli nam zebrać jabłka, to jak najbardziej. Uważam, że to już będzie taki zabieg standardowy, obowiązkowy.
No i niedawno rozmawiałem z sadownikiem, który przechowywał swoje owoce przez 9 miesięcy. Zadzwonił do mnie, mówiąc, że ma dla mnie taką nieprzyjemną informację. Ja trochę się zmartwiłem. Powiedział, że no niestety nie może znaleźć zgniłego jabłka. Także był bardzo zadowolony. Wysłał mi dużo zdjęć jabłek, także ten efekt zamgławiania był bardzo dobry.
Bo tutaj mówimy cały czas o zamgławianiu, ale to jest substancja, kwas, podchlorawy w produkcie Agro ECA. Jest to środek biobójczy, zarejestrowany do dezynfekcji owoców warzyw po zbiorze. Kwas podchlorawy jest też również substancją aktywną w Agro ECA Protect, którą używamy w sadach. Natomiast to, co Paweł właśnie wdrażał z zamgławianiem, wyniknęło dzięki badaniom laboratoryjnym, które wykonaliśmy w akredytowanym laboratorium. Jest taka norma EN 17272: dezynfekcja poprzez zamgławianie. Przetestowaliśmy ileś różnych rozwiązań, stężenia, aż wyszło nam, że możemy prawie całkowicie wyeliminować wszystkie patogeny, które są w pomieszczeniach. Dzięki temu zostały zarejestrowane produkty również do dezynfekcji szpitali, szkół. A tutaj dzięki Pawłowi też przetestowane zostały i wdrożone sadownictwie. Te badania były też wykonane w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Wykazały one, że to jest dobra metoda.
Czyli Paweł, powiedz mi, co my dzięki takiemu zamgławianiu tej chłodni, tych jabłek uzyskujemy? W czasie zamgławiania wykonujemy dezynfekcję owoców, czyli wszystkie jakieś patogeny, które wnosimy do chłodni na owocac zostają zlikwidowane. Ale jednocześnie dezynfekujemy opakowania, czyli skrzynie, na których też może znajdować się bardzo dużo różnych patogenów. Dezynfekujemy również całą instalację chłodniczą w komorze. Tak jak w klimatyzacji rozwija się tam bardzo dużo różnych bakterii czy grzybów pleśniowych – najczęściej. Ale to, co jest też bardzo istotne, to w czasie zamgławiani dezynfekujemy powietrze w komorze. Te wszystkie rzeczy, o których powiedziałem, powodują to, że my po zamgławianiu owoców w komorach likwidujemy źródła infekcji, do których może dojść w czasie przechowywania. I najlepszym przykładem jest to, że nawet gdy mamy uszkodzony owoc, przekłuty ogonkiem, czy gdzieś jakieś mikropęknięcia, to te owoce nie gniją dalej, tak jak przy normalnym przechowywaniu. To uszkodzenie zasycha i nie powoduje gnicia tego owocu, a w konsekwencji większej liczby owoców.
Bo tutaj, to, co Paweł powiedział, my możemy mieć choroby, które przynosimy z sadu. Dzięki zastosowaniu Agro ECA Protect przed zbiorem, część infekcji wyeliminujemy. Ale w chłodni mamy Penicylium czy szarą pleśń. To są kolejne patogeny, które mogą powodować rozwój chorób przechowalniczych podczas przechowywania. Wielu też pyta się Pawła i mnie w Agro Smart Lab, czy można wykorzystywać różne zamgławiacze do takiej dezynfekcji. Tutaj musimy powiedzieć, że niestety aby była skuteczna dezynfekcja czy zamgławianie Agro ECA, muszą być wykorzystywane urządzenia, tak zwane ultradźwiękowe lub takie, które wytwarzają mgłę (kroplę) poniżej poniżej 10 mikronów, która zachowuje się wtedy jak gaz, a nie jak ciecz. I wtedy wszędzie może dojść do skrzyni. I to na pewno jest ten efekt później widoczny przy otwarciu jabłek w chłodni. Zgadza się?
Tak, w czasie tych kilku lat też dochodziłem do pewnych rozwiązań, takich, które w tej chwili wykorzystuję. Ostatni sezon pokazał, że już rzeczywiście są one bardzo dobrze dopracowane. Ta procedura mierzenia odpowiedniej biobójczości tego preparatu, którym zamgławiamy, jest przy każdorazowo sprawdzana. Czyli to daje pewność, że ten zabieg będzie skuteczny. Także tutaj mamy skuteczność i nie wnosimy kolejnych środków ochrony roślin. My tutaj wspólnie jako Agro Smart Lab i Paweł jako osoba, która najwięcej to wdrożyła. Oferujemy Państwu bardzo dobre rozwiązanie. Można zamówić usługę zamgławiania, albo bezpośrednio u Pawła, albo w Agro Smart Lab – na podany tutaj numer telefonu.
Koszt takiego zabiegu Paweł? Koszt takiego zabiegu jest jak to potwierdzają sadownicy: niski lub dla niektórych nawet: bardzo niski. Ponieważ jest to 5 zł za tonę owoców, którą mamy w chłodni. Jeżeli komora nie jest wypełniona w stu procentach tylko częściowo, no to wtedy przeliczamy to na metry sześcienne 1 metr sześcienny to jest koszt jedna złotówka. Czyli 1 tona = 5 zł, 1 m3 = 1 zł. Plus jeszcze dochodzą koszty transportu.
Zapraszamy, na pewno to jest rozwiązanie, które nie tylko w Polsce jest wdrażane, ale my jako Agro Smart Lab wdrażamy tą technologię z naszymi partnerami w Czechach, na Słowacji, w Chile, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii. Kwas podhlorawy wydaje się być dobrym rozwiązaniem do przechowywania owoców? Przede wszystkim jest to substancja, która nie daje nam dodatkowej pozostałości środków ochrony roślin, jest bezpieczny dla człowieka, no i bardzo skuteczny. Także zapraszamy. Zapraszamy. Dziękujemy. Dziękuję.