Niegardów 26, 32-104 Koniusza, MP, PL

Odżywienie roślin – analiza liści

Pakiet 1: Stan odżywienia roślin; Pakiet 2: Badanie porównawcze dwóch próbek liści

Odżywienie roślin – analiza liści

Opis usługi

Pakiet 1: Stan odżywienia roślin

  • Analiza jednej próbki liści na zawartość pierwiastków, które są istotne w odżywieniu roślin wraz z oceną poziomu odżywienia składnika mineralnego na podstawie liczb granicznych dedykowanych roślinom pobranym w określonej fazie wzrostu.
  • Badanie obejmuje określenie w 1 próbce liści zawartości azotu (N), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S), chloru (Cl), manganu (Mn), żelaza (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn).

 

Pakiet 2: Badanie porównawcze dwóch próbek liści

  • Analiza porównawcza liści na zawartość pierwiastków w dwóch próbkach tego samego gatunku pobranych z tego samego stanowiska wraz z określeniem procentowej różnicy pomiędzy ilością pierwiastka w próbkach.

Badanie obejmuje określenie w 2 próbkach liści tego samego gatunku zawartości azotu (N), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca), magnezu (Mg), siarki (S), chloru (Cl), manganu (Mn), żelaza (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn).

 

DO CZEGO SŁUŻY BADANIE LIŚCI? W JAKIM CELU WYKONUJE SIĘ ANALIZĘ ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W LIŚCIACH?

  • Profesjonalne badanie oferowane przez Laboratorium Agro Smart Lab umożliwia określenie zawartości pierwiastków w częściach wskaźnikowych roślin uprawnych, które wskazują na możliwe braki lub nadmiar makroelementów i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin
  • Badanie stanu odżywienia roślin pozwala stwierdzić czy w uprawach występuje niedobór takich pierwiastków jak azot (N), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S), chlor (Cl), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu),czy cynk (Zn).
  • Daje odpowiedź dlaczego rośliny słabo rosną i czy przyczyną nie jest za niska lub za wysoka ilość składników pokarmowych
  • Analiza porównawcza pozwala zdiagnozować możliwe przyczyny problemów z kondycją roślin w obrębie jednego stanowiska
  • Pomiar składników pokarmowych umożliwia wykrycie chorób fizjologicznych związanych z nieprawidłową zawartością pierwiastka przed wystąpieniem objawów na roślinie lub umożliwia identyfikacje problemów fizjologicznych, które już występują .
  • Wygląd liści może wskazywać na pewien problem z nawożeniem roślin. Badanie pozwala określić przyczyny występowania problemów takich jak żółknięcie liści, chlorozy, jasne brzegi.
  • Wyniki badań mogą służyć do korekty nawożenia doglebowego lub określają zasadność i potrzebę dokarmiania dolistnego.
  • Badanie pozwala ocenić skuteczność nawożenia doglebowego oraz określić w jakim stopniu dany pierwiastek został pobrany.
  • Analiza składu chemicznego liści roślin jest uzupełnieniem badania gleby i pozwala ocenić czy nie występują problemy z przyswajaniem składników pokarmowych wynikających na przykład z nieodpowiedniego odczynu gleby, niskiej ilości wody, nieprawidłowych warunków termicznych.
  • Badanie liści pozwala ocenić skuteczność działania preparatów mikrobiologicznych stosowanych do udostępniania składników pokarmowych z gleby do rośliny i wiązania azotu z powietrza.

Odżywienie roślin – analiza liści

Dla kogo przeznaczona jest usługa?

KTO WYKONUJE BADANIE LIŚCI? DLA KOGO ANALIZA LIŚCI MOŻE BYĆ PRZYDATNA?

Pakiet 1: Stan odżywienia roślin

Do jakiej grupy producentów roślin skierowane jest badanie liści pod kątem stanu odżywienia roślin?

Usługa skierowana jest do producentów warzyw, drzew owocowych, upraw jagodowych, roślin ozdobnych oraz typowo rolniczych takich jak zboża czy strączki. Badanie liści wykonuje się zarówno w systemach uprawy  roślin metodą polową, pod osłonami, w tunelach, w donicach, jak również w hydroponice. Badanie stanu odżywienia roślin najczęściej należy wykonać przed intensywnym wzrostem części handlowej rośliny.

Uprawy jagodowe i drzewa owocowe

Badanie składników mineralnych części wskaźnikowych roślin i stopień odżywienia świetnie sprawdzi się u producentów jagód i drzew owocowych, w tym jabłoni, moreli, wiśni, czereśni, brzoskwini, śliwy, gruszy, truskawek, malin, borówek, jeżyn, porzeczek i winorośli.

Producenci warzyw

Badanie składu chemicznego liści w celu oceny poziomu odżywienia roślin polecamy producentom warzyw uprawiającym takie gatunki jak: czosnek, cebule, szparagi, fasole, fasole szparagową, jarmuż, szpinak, sałatę, rukolę, bazylię, ogórek, kalafior, brokuł, kapustę, seler korzeniowy i naciowy, groch, paprykę,  marchew, pietruszkę korzeń i na nać, buraka ćwikłowego, pomidory, koperek, bazylia.

Uprawy rolne i polowe

Usługa skierowana jest do producentów rolnych chcących ocenić poziom składników pokarmowych w takich gatunkach jak ziemniaki, buraki cukrowe, zboża – pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, a także rośliny oleiste jak rzepak czy słonecznik lub typowo pastewne jak lucerna.

Rośliny ozdobne

Badanie liści dobrze sprawdzi się w uprawach roślin ozdobnych, w tym m.in. drzewach liściastych (np. brzoza, grab, buk, dąb, olcha, dereń, trzmielina, kasztanowiec, klon, lipa, magnolia, sumak, jarząb, głóg, topola, wierzba i inne).

Dla powyższych gatunków roślin posiadamy liczby graniczne czyli prawidłowy zakres zawartości pierwiastków w liściach, który wskazuje na właściwe odżywienie roślin. Na podstawie badania możliwe jest wskazanie niedoborów lub nadmiaru poszczególnych składników mineralnych w roślinie.

Liczby te odnoszą się do określonej fazy wzrostu rośliny, w przypadku pobrania próbek w innej fazie niż wskazano, interpretacja poziomu odżywienia może być nie w pełni właściwa. Informacje na ten temat znajdują się w sekcji „Pobieranie próbek”.

Wykonujemy badania liści pozostałych gatunków roślin, jednak zastrzegamy, że nie posiadamy liczb granicznych do wszystkich roślin.

Którzy producenci wykonują badanie składu chemicznego liści w celu oceny poziomu składników pokarmowych?

Badanie stanu odżywienia jest wykonywana najczęściej przez Producentów, którzy uprawiają pierwszy raz dany gatunek rośliny, wybierają nowe stanowisko, chcą zoptymalizować nawożenie, wykonują kontrolne badanie stanu odżywienia lub chcą określić możliwe przyczyny nieprawidłowego wzrostu roślin.

W jakiej grupie rolników badanie liści jest najpopularniejsze?

Badanie składu chemicznego liści roślin w odpowiedniej fazie wzrostu popularne jest w szczególności u sadowników i producentów roślin jagodowych, którzy bardzo często wykonują cykliczne badania liści, co umożliwia im opracowanie własnych liczb granicznych dopasowanych do ich potrzeb (określone zdolności przechowalnicze plonu, efektywne kwitnienie, itp.).

 

Pakiet 2: Badanie porównawcze

Analiza porównawcza zawartości pierwiastków w liściach, do kogo skierowane jest badanie?

Pakiet badania porównawczego dwóch próbek liści skierowany jest do wszystkich producentów roślin, którzy chcą zdiagnozować możliwe przyczyny problemów ze wzrostem i kondycją roślin jeżeli pojawiają się różnice w jakości roślin uprawianych na tym samym stanowisku. Pierwszą próbkę do badania składu pierwiastkowego stanowią liście roślin, które rosną prawidłowo, a drugą te, u których producent zdiagnozował problemy. Jako kontrolę przyjmuje się zawartość składników odżywczych lepszej rośliny.

Badanie porównawcze dwóch próbek liści tego samego gatunku przeprowadzić można praktycznie na każdym etapie wzrostu roślin, a jej celem jest zweryfikowanie czy zaburzenie wzrostu związane jest z nieodpowiednią zawartością któregoś pierwiastka.

U kogo jeszcze przyda się badanie porównawcze składu chemicznego próbek liści?

Analiza sprawdzi się u producentów, którzy wykonują doświadczenia związane ze zmianą planu nawożenia, stosowania mikrobiologii, kondycjonerów gleby, biostymulatorów czy innych środków wspomagających uprawę (mineralnych, organicznych, mikrobiologicznych). Badanie umożliwi porównanie wyników analizy składu chemicznego kontrolnych i doświadczalnych próbek, co pozwoli ocenić skuteczność zabiegów.

Odżywienie roślin – analiza liści

Jak ta usługa Ci pomoże?

JAKIE PROBLEMY ZWIĄZANE Z UPRAWĄ ROŚLIN ROZWIĄZUJE BADANIE LIŚCI?

  • Nie wiem, jakie pierwiastki są potrzebne roślinom

Producenci często stosują nawozy pogłównie nie mając pewności czy pierwiastek w danym nawozie jest faktycznie potrzebny roślinom. Analiza liści pozwala ocenić stan odżywienia roślin i wskazać, którego pierwiastka brakuje.

  • Nie wiem, czy daję odpowiednie dawki nawozów

Badanie składu chemicznego liści wraz ze wskazaniem stopnia odżywienia roślin pozwala ocenić czy w roślinie występują braki lub nadmiar składnika pokarmowego. Systematyczne badanie liści pozwala ocenić w jakim stopniu roślina pobiera pierwiastki z gleby oraz z nawozów i jak duże jest faktyczne zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy dostarczany w nawozach

  • Występowanie chorób fizjologicznych u roślin wynikające z niedoboru składników pokarmowych

Niedobory i braki wapnia, potasu, żelaza i magnezu to częste przyczyny deformacji liści, plamistości, zamierania tkanek, suchej zgnilizny wierzchołkowej dotykającej w szczególni paprykę i pomidora oraz słabego wzrostu roślin. Objawy te często są mylone z chorobami powodowanymi przez patogeny, choć wynikają z błędów żywieniowych. Wczesna analiza składu chemicznego liści pozwala szybko zidentyfikować brak składników pokarmowych, uzupełnić go i zapobiec występowaniu chorób fizjologicznych związanych z niedoborami pierwiastków.

  • Żółknięcie liści, chlorozy, przebarwienia, nekrozy, zasychanie brzegów liści – problemy z roślinami

Badanie pozwoli określić stan odżywienia pierwiastkami, których nieprawidłowa zawartość może objawiać się różnymi problemami na liściach i w obrębie roślin. Na przykład żółknięcie liści może być związane z niską zawartość azotu (N), żelaza (Fe), magnezu (Mg), manganu (Mn) czy siarki (S). Analiza składu chemicznego liści umożliwia zidentyfikowanie, który pierwiastek odpowiedzialny jest za występowanie żółknięcia liści.

  • Problemy z pobieraniem pierwiastków z gleby

Każdy producent powinien mieć świadomość tego, że występują sytuacje, w której zasobność gleby w dany pierwiastek nie przekłada się na jego zawartość w roślinie, gdyż prawidłowe odżywienie roślin nie zależy tylko i wyłącznie od ilości dostępnych składników pokarmowych w glebie, ale również od innych właściwości gleby, czynników atmosferycznych oraz obecności szkodników i patogenów chorobotwórczych. Badanie liści odzwierciedla faktyczny stan odżywienia danym pierwiastkiem i wskazuje, gdzie występują problemy z pobieraniem składników mineralnych.

  • Brak możliwości sprawdzenie przyswajania pierwiastków z nawozów

Wprowadzając nawóz nie mamy pewności czy roślina go pobrała. Sposobem na zdiagnozowanie czy roślina skorzystała na przykład z nawozu NPK jest badanie części wskaźnikowych roślin, które zweryfikuje czy zawartość pierwiastków w roślinie wzrosła.

  • Na jednym stanowisku rośliny nie rosną równomiernie

Jedną z przyczyn problemów ze wzrostem i kondycją rośliny w niektórych miejscach na stanowisku może być spowodowane niedoborem lub nadmiarem jakiegoś pierwiastka. Analiza liści umożliwia zweryfikowanie czy problem związany jest z zawartością pierwiastków w roślinach.

  • Roślina choruje, ale nie wiadomo na co

Na liściach pojawiają się objawy niedoborów pierwiastków. Rolnik nie wie co doskwiera ich roślinom, badanie może wskazać lub wyeliminować możliwe przyczyny związane z odżywieniem i nawożeniem roślin

  • Zła jakość zebranego plonu

Nieprawidłowa zawartość pierwiastków w roślinach prowadzić może do pogorszenia jakości plonu i obniżenia wartości zebranych owoców i warzyw. Badanie liści pozwala wyłapać moment braku składnika dzięki czemu można zastosować odpowiednie dawki nawozu w celu wyregulowania niedoborów.

  • Problemy przechowalnicze

Określenie stanu odżywienia roślin na podstawie analizy liści pozwala określić możliwe niedobory pierwiastków u roślin, które mogą negatywnie wpłynąć na parametry przechowywanego plonu. Na przykład jabłka z wyższą zawartością wapnia w miąższu przechowują się lepiej i dłużej. Owoce i warzywa z nieodpowiednią zawartością pierwiastków, w trakcie oczekiwania na sprzedaż mogą być bardziej podatne na choroby i uszkodzenia mechaniczne co obniża ich wartość i generuje straty.

  • Choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe w trakcie uprawy

Patogeny chorobotwórcze częściej atakują rośliny osłabione niedoborem zawartości składników pokarmowych w roślinie. Nadmiar pierwiastków takich jak azot przyczyniać będzie się do rozwoju szkodliwych bakterii. Analiza składu chemicznego liści pozwala zdiagnozować zawartość i poziom pierwiastka,  do właściwego poziomu, który wpłynie korzystnie na odporność roślin na patogeny grzybowe, bakteryjne czy wirusowe co pozwoli ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin.

  • Występowanie przekroczeń toksycznych metali ciężkich w produkcie

Zbyt niska zawartość w roślinie takich pierwiastków jak cynk, wapń, siarka, krzem, żelazo, mangan czy miedź wpływa na zawartość w produkcie handlowym toksycznych metali ciężkich takich jak kadm (Cd), ołów (Pb) czy nikiel (Ni). Ocena stopnia odżywienia Zn, Ca, S, Si, Fe, Mn, Cu pozwala określić, czy istnieje ryzyko związane z niedoborem pierwiastków ograniczających występowanie przekroczeń toksycznych metali ciężkich.

Odżywienie roślin – analiza liści

Korzyści z usługi

JAKIE KORZYŚCI DAJE BADANIE LIŚCI? CO POZWALA UZYSKAĆ?

  • Diagnoza stanu odżywienia roślin

Wizualna ocena stanu odżywienia roślin może być nie wystarczająca do prawidłowej diagnozy stanu odżywienia. Na liściach mogą nie być widoczne oznaki niedoborów pierwiastków. Analiza liści umożliwia ocenę zawartości pierwiastków, takich jak azot (N), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S), chlor (Cl), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn) pod kątem prawidłowego stanu odżywienia tymi składnikami pokarmowymi.

  • Możliwość dopasowania nawożenia do faktycznego zapotrzebowania na dany pierwiastek

Wyniki analizy liści pozwalają określić stan odżywienia, który wskaże niedobór, prawidłową zawartość lub nadmiarową ilość danego pierwiastka. Informacja uzyskana w trakcie badania pozwala określić potrzebę zastosowania danego nawozu w celu uzupełnienia brakującego składnika pokarmowego.

  • Identyfikacja przyczyn żółknięcia liści

Większość roślin powinna posiadać ciemnozielony kolor liści. W przypadku występowania zmian w barwie, w szczególności żółknięcie liści może wskazywać na niedobór składników pokarmowych co prowadzi do chlorozy liści. Analiza składu chemicznego wskazuje który pierwiastek odpowiada za żółknięcie liści i występowanie chloroz.

  • Określenie przyczyny nierównomiernego wzrostu roślin w obrębie jednego stanowiska

W przypadku, gdy na jednym stanowisku część roślin rośnie nieprawidłowo, analiza porównawcza liści pozwala ocenić różnicę w zawartości pierwiastków pomiędzy roślinami „lepszymi” i „gorszymi”. Jeżeli różnice w składzie chemicznym liści są znaczne, może to świadczyć o problemie związanym z niedoborem lub nadmiarem danego składnika pokarmowego w roślinach, u których występuje problem.

  • Poprawa jakości plonu i parametrów przechowalniczych

Prawidłowy poziom niektórych pierwiastków takich jak na przykład wapń (Ca), potasu (K) czy magnezu (Mg) wpływa na jędrność, trwałość i odporność owoców oraz warzyw. Kontrolowanie poziomów tych pierwiastków w roślinach za pomocą analizy liści pozwala na ograniczenie występowania problemów z jakością plonu w trakcie zbiorów jak i w okresie przechowywania.

  • Zwiększenie odporności roślin na choroby i stres środowiskowy

Rośliny dobrze odżywione są mniej podatne na choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe. Nadmiar lub niedobór makro- i mikroelementów może osłabić ich naturalną odporność. Ilość pierwiastków wpływa również na stres, w tym osłabienia odporności liści na niskie temperatury, zbyt wysokie nasłonecznie czy brak wody. Na przykład prawidłowa zawartość potasu (K) zwiększa odporność na suszę, wspomaga gospodarkę wodną i ogranicza stres wywołany niedoborami wody. Na podstawie wyników analizy liści można zrównoważyć zawartość pierwiastków w roślinie co wpłynie korzystnie na odporność roślin zarówno na patogeny chorobotwórcze jak i stres wynikający z oddziaływania środowiska. Odpowiednia zawartość takich pierwiastków jak cynk, żelazo, mangan, miedź czy siarka pozwala ograniczyć ilość toksycznych metali ciężkich (kadm, ołów, nikiel) w roślinie.

  • Wczesne wykrycie zaburzeń fizjologicznych przed wystąpieniem objawów

Utajony niedobór pierwiastków wywołujących choroby fizjologiczne roślin oznacza, że roślina nie otrzymuje wystarczającej ilości składników pokarmowych co wpływa na jej zdrowie i rozwój, choć nie zawsze jest to widoczne na pierwszy rzut oka. Choroby fizjologiczne mogą wystąpić w późniejszym etapie, na przykład przy zbiorze lub w trakcie przechorowywania. Zaburzenia fizjologiczne pływają negatywnie na jakość plonu, a badanie liści pozwala wychwycić nieprawidłowości, wykonać zabieg dokarmiania i ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby fizjologicznej.

  • Wsparcie w podejmowaniu decyzji agrotechnicznych

Wyniki badania składu chemicznego liści pozwalają lepiej zaplanować nawożenie, ograniczyć lub zwiększyć ilość wnoszonych składników pokarmowych takich jak azot (N), fosfor (P), potas (K). Badanie liści pozwala na określenie skuteczności działania danych nawozów, umożliwia również ocenę wpływu stosowanych kondycjonerów gleby, biostymulatorów czy innych środków wspomagających uprawę roślin.

Odżywienie roślin – analiza liści

Czym wyróżnia się ta usługa?

DLACZEGO WARTO WYBRAĆ AGRO SMART LAB WYKONUJĄC ANALIZĘ LIŚCI?

  • Profesjonalne badanie z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik analitycznych
  • Specjalny pakiet badawczy umożliwiający ocenę stanu odżywienia roślin na podstawie analizy liści pobranych na odpowiednim etapie wzrostu.
  • Dedykowany pakiet badań 2 próbek liści roślin  tego samego gatunku uprawianych na tym samym stanowisku. Jedna próbka pochodzi od roślin prawidłowo rozwijających się, a druga od roślin, na których pojawiają się problemy. Analiza ma w celu określenia różnic pomiędzy zawartością pierwiastków .
  • Czytelny i łatwy do interpretacji raport z wynikami analizy składu chemicznego liści
  • Szybki czas badania liści, zazwyczaj od 3do 5 dni roboczych.
  • Formularz poboru próbek liści składa się wyłącznie z 1 strony i nie stwarza problemów podczas wypełniania.
  • Możliwość wysyłki próbek liści do analizy składu chemicznego przez kuriera i paczkomatem
  • Możliwość zlecenia i opłacenia badań przez Internet (https://sklep.agrosmartlab.com/)
  • Możliwość dostarczenia próbek liści na miejsce 24/7
  • Nie wymagamy płatności przed realizacją usługi badania liści (możesz wysłać próbkę i zapłacić po otrzymaniu wyników)

Odżywienie roślin – analiza liści

Zakres usługi

Pakiet 1: Stan odżywienia roślin

Badanie 1 próbki liści na zawartość N, P, K, Ca, Mg, S, Cl, Mn, Fe, Cu, Zn wraz z określeniem stanu odżywienia roślin na podstawie wyników i dostępnych liczb granicznych.

Pakiet 2: Analiza porównawcza

Badanie 2 próbek liści tego samego gatunku uprawianych na jednym stanowisku na zawartość N, P, K, Ca, Mg, S, Cl, Mn, Fe, Cu, Zn.

 

Pakiet 1: Stan odżywienia roślin

Analiza stanu odżywienia roślin na podstawie badania 1 próbki liści. Badanie liści w zakresie pakietu obejmuje określenie całkowitej zawartości następujących pierwiastków:

Azot (N), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S), chlor (Cl), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn).

Wszystkie wyniki badań zawartości pierwiastków w liściach w celu określenia stanu odżywienia odnoszą się do suchej masy liści. Zawartość N, P, K, Ca, Mg, S i Cl wyrażona jest w procencie suchej masy (% s.m.). Wyniki zawartości Mn, Fe, Cu i Zn wyrażone są w miligramach na kilogram suchej masy (mg/kg s.m.)

Na podstawie wyników badań analizy chemicznej liści określa się poziomu odżywienia porównując zawartość pierwiastków z liczbami granicznymi wskazującymi na prawidłowy poziom odżywienia danego gatunku rośliny. Liczby graniczne są dedykowane liściom pobranym w określonej fazie wzrostu. Nie posiadamy liczb granicznych do wszystkich gatunków roślin i wszystkich faz wzrostu.

 

Pakiet 2: Analiza porównawcza

Analiza porównawcza 2 próbek liści tego samego gatunku, z tego samego stanowiska. Badania liści w zakresie pakietu obejmuje określenie całkowitej zawartości następujących pierwiastków:

Azot (N), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S), chlor (Cl), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn).

Wszystkie wyniki zawartości pierwiastków w liściach do analizy porównawczej odnoszą się do suchej masy liści. Zawartość N, P, K, Ca, Mg, S i Cl wyrażona jest w procencie suchej masy (% s.m.). Wyniki zawartości Mn, Fe, Cu i Zn wyrażone są w miligramach na kilogram suchej masy (mg/kg s.m.)

Badanie umożliwia porównanie zawartości pierwiastków dwóch próbek liści tego samego gatunku rośliny uprawianej na tym samym stanowisku. Analizę można wykonać na każdym etapie wzrostu. Jeżeli posiadamy liczby graniczne wskazujące prawidłowy przedział zawartości pierwiastków dla badanego gatunku rośliny, to podajemy je na sprawozdaniu.

Odżywienie roślin – analiza liści

Norma jaką przyjmujemy

W JAKI SPOSÓB WYKONUJEMY BADANIE LIŚCI?

  • Oznaczanie zawartości azotu (N) metodą spektroskopii w środkowej podczerwieni (MIR)
  • Oznaczanie zawartości ), fosfor (P), potas (K), wapń (Ca), magnez (Mg), siarka (S), chlor (Cl), mangan (Mn), żelazo (Fe), miedź (Cu), cynk (Zn) metodą fluorescencji rentgenowskiej (XRF)

Odżywienie roślin – analiza liści

Pobranie próbki

OGÓLNE INFORMACJE ZWIĄZANE Z POBIERANIEM PRÓBEK LIŚCI DO BADAŃ

Kiedy nie pobierać próbek liści do analizy chemicznej liści na zawartość pierwiastków

  • Tuż po aplikacji dolistnej nawozów, ŚOR i środków wspomagających uprawę. Należy odczekać kilka dni oraz zamieścić informacje w formularzu poboru próbek o tym, że stosowany był preparat nalistny.
  • Po ulewnych deszczach, nie należy pobierać mokrego i wilgotnego materiału roślinnego. Nie pobierać próbek z samego rana, kiedy osadzona jest na nich wilgoć (rosa).

Kiedy pobrać próbki liści do analizy składu mineralnego?

  • W suchy i bezdeszczowy dzień.
  • W celu oceny stopnia odżywienia, materiał roślinny należy pozyskać zgodnie z terminami poboru próbek dla poszczególnych gatunków.
  • W przypadku analizy porównawczej liści, próbki można pobrać w dowolnym terminie

Odżywienie roślin – analiza liści

Co jest potrzebne do pobrania próbki?

DO POBRANIA PRÓBEK LIŚCI NALEŻY PRZYGOTOWAĆ:

  • Kopertę papierową na każdą próbkę, a w razie jej braku:

Worek strunowy lub reklamówką (jednorazówka) lub pojemnik na żywność

  • Niezmywalny flamaster/ pisak lub kartka, taśma i ołówek
  • Formularz poboru próbek liści (dostępny w sekcji „Pobierz formularze / raporty”)
  • Opcjonalnie: wiadro/ pojemnik na pojedyncze próbki liści zbierane w trakcie poboru

Wszystkie materiały wykorzystywane do pakowania próbek powinny być czyste. Próbki najlepiej pobierać z zachowaniem środków ochronnych takich jak rękawiczki jednorazowe

Jak pobrać próbki liści do analizy chemicznej – instrukcja poboru próbek liści do badania. Kiedy wykonać analizę liści i pobrać próbki? Który liść pobrać do badania? Ile liści pobiera się do analizy zawartości pierwiastków na podstawie badania liści?

 

PAKIET 1: STAN ODŻYWIENIA ROŚLIN (ANALIZA WZGLĘDEM LICZB GRANICZNYCH) – JAK POBIERAĆ PRÓBKI?

Dla tego pakietu kluczowe jest pobranie liści w określonej fazie wzrostu, zgodnie z wytycznymi dla danego gatunku. Poniżej znajdują się szczegółowe informacje na temat poboru próbek liści dla konkretnych grup roślin. W ramach opisu omówiono kiedy pobierać próbki i który liść należy pobrać do analizy składu chemicznego do określenia stanu odżywienia roślin.

Jeżeli analiza ma na celu określenie stanu odżywienia roślin, próbki liści pobiera się:

  • Reprezentatywnie z powierzchni całego stanowiska przemieszczając się zgodnie z wskazanymi schematami:

 

Kiedy, który liść i ile materiału pobrać w przypadku analizy stanu odżywienia roślin zbożowych, oleistych, pastewnych i specjalnych na podstawie badania składu chemicznego liści?

  • ŻYTO, OWIES, JĘCZMIEŃ, PSZENICA – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści żyta, owsa, jęczmienia i pszenicy do badania należy pobrać przed zawiązaniem kłosa. Optymalny czas to faza liścia flagowego.
    • Który fragment? Do analizy pobiera się 4 szczytowe liście z 25 – 50 roślin.
    • Ile materiału? Do analizy żyta, owsa, jęczmienia lub pszenicy należy pobrać od 100 do 200 liści
  • KUKURYDZA– pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści kukurydzy do badania składu chemicznego pobiera się przed wiązaniem kolb / kwitnieniem*. Optymalny czas to faza ok 10-12 liści

* termin ten odnosi się do fazy wzrostu tuż przed rozpoczęciem fazy generatywnej, czyli przed pojawieniem się: znamion na kolbach (żeńskich organów kwiatowych), i wiech (męskich kwiatostanów).

    • Który fragment? Do badania pobiera się pierwszy w pełni wykształcony liść kukurydzy* z 10 roślin.
      *licząc od wierzchołka, pierwszy liść, którego blaszka liściowa jest w pełni rozwinięta – u nasady liścia wykształcił się tzw. kołnierzyk, jasna obwódka pomiędzy pochwą liściową a blaszką. Taki liść jest uznawany za „dojrzały fizjologicznie”, a jego skład chemiczny jest stabilny i reprezentatywny.
    • Ile materiału? Do badania należy pobrać 10 liści kukurydzy.
  • LUCERNA – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści lucerny do badania pobiera się w fazie pąków do początku kwitnienia (okres, w którym maksymalnie 10% roślin rozpoczęło kwitnienie)
    • Który fragment? Do analizy liści pobiera się 1/3 górnej części lucerny – fragment łodygi z liśćmi, bez korzeni z 30-40 losowo wybranych roślin.
    • Ile materiału? Do analizy należy pobrać 30-40 górnych fragmentów lucerny.
  • RZEPAK – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści rzepaku do badania pobiera się w fazie pełni kwitnienia. W zależności od regionu i odmiany próbki rzepaku ozimego optymalnie pobrać w końcówce kwietnia – maj. Liście rzepaku jarego pobiera się w czerwcu lub na początku lipca
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia rzepaku pobiera się 3 młode, ale w pełni rozwinięte liście z 10-20 roślin. Liście pobiera się wyłącznie z górnej i środkowej części łodygi. Należy unikać pobierania liści przyziemnych (starszych) oraz liści najmłodszych, jeszcze nie w pełni rozwiniętych. Takie liście nie są wskazane do oceny diagnostycznej stanu odżywienia rzepaku.
    • Ile materiału? Do badania należy pobrać 30-60 liści rzepaku
  • BURAK CUKROWY – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści buraka cukrowego do analizy pobiera się w środku sezonu wegetacyjnego przed silnym rozrostem korzenia (10-20% docelowej wielkości), przy w pełni wykształconej rozecie liściowej. Zazwyczaj ma to miejsce w czerwcu/ lipcu (w zależności od regionu oraz terminu siewu).
    • Który fragment? Do oceny stanu odżywienia buraka pobiera się 1 młody, ale w pełni rozwinięty liść ze środkowej części rozety z 15-20 roślin. Liście należy pobrać bez ogonków liściowych. Należy unikać pobierania starych i uszkodzonych liści.
    • Ile materiału? Do badania należy pobrać 15-20 liści buraka cukrowego.
  • TYTOŃ – pobieranie próbek liści do badania oceny stanu odżywienia roślin na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści tytoniu do badania pobiera się tuż przed kwitnieniem, gdy roślina nie rozpoczęła jeszcze formowania kwiatostanów. Jest to faza, gdy roślina zakończyła intensywny wzrost wegetacyjny.
    • Który fragment? Do analizy liści tytoniu pobiera się czwarty liść licząc od wierzchołka z 10 roślin. Należy unikać pobierania liści z dolnych partii rośliny oraz z samego wierzchołka.
    • Ile materiału? Do badania należy pobrać ok 10 liści tytoniu.
  • KONOPIE – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia roślin na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści konopi do oceny stanu odżywienia pobiera się w środkowej fazie wzrostu rośliny, przed początkiem kwitnienia. Termin ten przypada zazwyczaj ok 5-8 tyg. po wschodach.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia konopi pobiera się najmłodsze, ale w pełni rozwinięte liście. Maksymalnie 2 liście z jednej rośliny, w sumie 30-50 liści. Pobiera się liście z wykształconą blaszką liściową o pełnym kształcie. Należy unikać pobierania liści starszych (dolnych), z przebarwieniami, uszkodzonych oraz zbyt młodych (zwiniętych).
    • Ile materiału? Do analizy należy pobrać 30-50 liści konopi.

 

Jak pobrać próbki liści warzyw, roślin okopowych i strączkowych do analizy składu chemicznego liści w celu określenia stanu odżywienia:

  • KAPUSTA – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści kapusty należy pobierać w fazie dobrze wykształconej rozety, tuż przed rozpoczęciem formowania główki.
    • Który fragment? Do badania liści i stanu odżywienia kapusty pobiera się młody, ale w pełni rozwinięty liść z centralnej części rozety, jeden liść z 10 różnych roślin. Liście kapusty powinny być zdrowe, jędrne, bez oznak starzenia, uszkodzeń lub porażenia. Unika się pobierania liści zewnętrznych (starszych) oraz bardzo młodych (zwiniętych).
    • Ile materiału? Do badania pobrać należy 10 liści kapusty.
  • KALAFIOR – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści kalafiora należy pobierać w fazie dobrze wykształconej rozety, tuż przed zawiązaniem kwiatostanu (róży). To etap intensywnego wzrostu wegetatywnego, w którym roślina intensywnie pobiera składniki pokarmowe, a ich poziom w liściach dobrze odzwierciedla efektywność nawożenia.
    • Który fragment? Do badania liści kalafiora należy pobrać młody, ale w pełni rozwinięty liść z centralnej części rozety. Jeden liść z 10 różnych roślin
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia należy pobrać 10 liści kalafiora.
  • SAŁATA – pobieranie próbek liści do analiza stanu odżywienia na podstawie badania.

W przypadku sałaty możliwe jest pobranie próbek liści w dwóch wariantach:

    1. Blaszki liściowe (przed formowanie główki)
    • Kiedy? Próbki liści sałaty do badania należy pobrać w środku wzrostu roślin, gdy rozeta liściowa jest dobrze rozwinięta, ale nie rozpoczęło się wiązanie główki.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia sałaty należy pobrać najmłodszy, ale w pełni rozwinięty liść sałaty z 20-30 roślin. Jest to liść, który osiągnął pełną długość i szerokość. Liść pochodzi z wewnętrznej części rozety, ale nie z samego środka stożka wzrostu (taki liść będzie zbyt młody). Nie należy pobierać liści starych znajdujących się w zewnętrznej części rozety.
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia sałaty należy pobrać od 20 do 30 liści.
    1. Cała główka
    • Kiedy? Próbki główki sałaty do analizy składu chemicznego należy pobrać w momencie dojrzałości handlowej, czyli wtedy kiedy główki sałaty osiągają typowy rozmiar, masę i zagęszczenie liści.
    • Który fragment? Do badania liści i stanu odżywienia sałaty pobiera się całe główki sałaty.
    • Ile główek pobrać? W celu wykonania badania stanu odżywienia sałaty do analizy powinno pobrać się od 3 do 5 główek sałat.

 

  • SZPINAK – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście szpinaku do analizy chemicznej pod kątem stanu odżywienia pobiera się w środku sezonu wzrostu – gdy rośliny osiągają pełną masę liściową, ale nie wykazują wybijania w pędy kwiatostanowe lub starzenia się. Zazwyczaj termin przypada na 2-3 tyg. po wschodach.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać najmłodsze, ale w pełni wyrośnięte liście szpinaku – te które mają w pełni ukształtowaną blaszkę liściową i nie są poskręcane lub nie wykazują oznak starzenia. Pobiera się 1 liść z 30-50 roślin. Nie należy pobierać liści bardzo młodych, starych, uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia szpinaku pobiera się od 30 do 50 liści szpinaku.
  • JARMUŻ – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście jarmużu do analizy chemicznej pod kątem stanu odżywienia pobiera się w środku sezonu wzrostu – gdy rośliny wytworzyła już dobrze rozwinięte liście, ale nie rozpoczęto jeszcze zbiorów. Zazwyczaj termin przypada na kilka tygodni po wschodach.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać najmłodsze, ale w pełni wyrośnięte liście jarmużu – całkowicie rozwinięte, o wyraźnej karbowanej blaszce liściowej. Pobiera się 1 liść z 30-50 roślin. Nie należy pobierać liści bardzo młodych, zwiniętych z centrum rozety oraz liści starych -zwisających z zewnętrznej części rozety oraz uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia jarmużu pobiera się od 30 do 50 liści jarmużu.
  • MARCHEW – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści marchwi należy pobrać przed silnym rozrostem korzenia, czyli w momencie, gdy korzeń osiąga ok 10-20% wielkości handlowej. Najczęściej optymalny termin to 40-60 dni po siewie.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście marchwi wraz z ogonkami z centralnej części rozety. Pobiera się 1 liść z 30-50 roślin. Nie należy pobierać liści marchwi bardzo młodych, oraz liści starych -zwisających z zewnętrznej części rozety oraz uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia marchwi pobiera się od 30 do 50 liści marchwi wraz z ogonkami.
  • PIETRUSZKA – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści pietruszki korzeniowej należy pobrać przed silnym rozrostem korzenia, czyli w momencie, gdy korzeń osiąga ok 10-20% wielkości handlowej. W zależności od terminu siewu i odmiany termin przypada zazwyczaj na czerwiec/lipiec.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście pietruszki wraz z ogonkami z centralnej części rozety. Pobiera się 1 liść z 30-50 roślin. Nie należy pobierać liści pietruszki bardzo młodych, oraz liści starych -zwisających z zewnętrznej części rozety oraz uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia pietruszki pobiera się od 30 do 50 liści pietruszki wraz z ogonkami.
  • SELER – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści selera należy pobrać przed silnym rozrostem korzenia, czyli w momencie, gdy korzeń osiąga ok 10-20% wielkości handlowej. Najczęściej optymalny termin to 50-70 dni po wysadzeniu rozsady.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście selera wraz z ogonkami z centralnej części rozety. Pobiera się 1 liść z 20-30 roślin. Nie należy pobierać bardzo młodych liści selera z wewnętrznej rozety oraz liści zbyt starych -zwisających z zewnętrznej części rozety, a także liści uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia selera pobiera się od 20 do 30 liści selera wraz z ogonkami.
  • SELER NACIOWY – pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści selera naciowego należy pobrać w środku sezonu wegetacyjnego (najlepiej faza BCH 45-49), gdy rośliny osiągnęły 60-70% docelowej wielkości, ale nie weszły jeszcze w końcowy etap dojrzałości handlowej. Zazwyczaj jest to od 4 do 6 tyg. od wysadzenia rozsady selera naciowego
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście selera naciowego z centralnej części rozety. Pobiera się 1 liść selera naciowego z 20-30 roślin. Nie należy pobierać bardzo młodych liści selera naciowego z wewnętrznej rozety oraz liści zbyt starych – zwisających, żółknących, a także liści uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia selera pobiera się od 20 do 30 liści selera naciowego wraz z ogonkami.
  • BURAK ĆWIKŁOWY– pobieranie próbek liści do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści buraka ćwikłowego należy pobrać przed silnym rozrostem korzenia, czyli w momencie, gdy korzeń osiąga ok 10-20% wielkości handlowej. Najczęściej optymalny termin to 40-60 dni po wysadzeniu rozsady.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście buraka ćwikłowego wraz z ogonkami z centralnej części rozety. Pobiera się 1 liść z 20-30 roślin. Nie należy pobierać zbyt starych liści buraka -zewnętrznych, zwisających, żółknących, a także liści uszkodzonych i z mocno widocznymi przebarwieniami.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia marchwi pobiera się od 20 do 30 liści buraka ćwikłowego wraz z ogonkami.
  • POMIDOR – pobieranie próbek liści pomidora gruntowego, pod osłonami, tunelowego lub szklarniowego do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści pomidora do analizy liści pod kątem składu chemicznego najlepiej pobrać na początku fazy kwitnienia (początek kwitnienia pierwszego grona) co odpowiada fazie BBCH 61-65. W uprawach pod osłonami/ w szklarni analizę wykonuje się również w innych terminach, jednak początek fazy kwitnienia to moment, w którym najlepiej odnosić się do liczb granicznych.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać lub 4. liść pomidora licząc od wierzchołka. Pojedynczy liść pobiera się z 15-20 roślin. Do analizy należy pobrać cały liść oderwany od łodygi. W przypadku roślin silnie rosnących pobiera się 4. liść, a w warunkach stresowych (niska temperatura, niedobory) 3. liść. Nie należy pobierać liści wierzchołkowych pomidora (zbyt młode) oraz liści w dolnych partiach roślin (zbyt stare). Należy unikać pobierania liści pomidora uszkodzonych, porażonych oraz mocno zabrudzonych (np. środkami dolistnymi).
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia pomidora pobiera się od 15 do 20 liści pomidora.
  • OGÓREK – pobieranie próbek liści ogórka gruntowego, pod osłonami lub szklarniowego do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści ogórka do badania liści pod kątem zawartości pierwiastków i stanu odżywienia najlepiej pobrać w fazie kwitnienia, przed zawiązaniem owoców, co odpowiada fazie BBCH 60-69.
    • Który fragment? Do badania najlepiej pobrać młode, ale w pełni wyrośnięte liście ze środka głównego pędu. Jeden liść z 15-20 roślin Nie należy pobierać zbyt młodych liści ogórka z wierzchołka stożku wzrostu oraz liści starszych z dolnych pięter. Należy również unikać pobierania liści uszkodzonych, porażonych oraz zabrudzonych.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia ogórka pobiera się od 15 do 20 liści ogórka
  • PAPRYKA – pobieranie próbek liści papryki gruntowej, tunelowej, pod osłonami lub szklarniowej do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści papryki do analizy liści pod kątem składu chemicznego i stanu odżywienia najlepiej pobrać tuż przed lub na początku kwitnienia. W uprawach pod osłonami/ w szklarni analizę wykonuje się również na etapie zawiązywania pierwszych owoców, jednak początek kwitnienia papryki to standard dla większości liczb granicznych.
    • Który fragment? Do badania należy pobrać młode ale w pełni rozwinięte liście z 20-30 roślin, których blaszka liściowa jest we właściwym rozmiarze. Zazwyczaj takie liście znajdują się 3-4 piętra poniżej wierzchołka papryki. Nie należy pobierać liści papryki zbyt młodych (błyszczących, skręconych) zazwyczaj występujących na wierzchołku. Do analizy liście nie pobieramy starych liści papryki z dolnych pięter oraz uszkodzonych, porażonych oraz mocno zabrudzonych (np. środkami dolistnymi).
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia papryki pobiera się od 20 do 30 liści papryki
  • FASOLA SZPARAGOWA – pobieranie próbek liści fasoli szparagowej do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści fasoli szparagowej do badania składu chemicznego i stanu odżywienia najlepiej pobrać przed zawiązaniem strąków – tuż przed kwitnieniem lub w trakcie
    • Który fragment? Do badania należy pobrać 2 w pełni rozwinięte liście z 15-20 roślin. Liście prawidłowo ukształtowanej blaszcze liściowej należy pobrać z wierzchołka rośliny. Nie pobierać liści fasoli szparagowej z najniższych pięter (starych) oraz liści zbyt młodych, nie w pełni rozwiniętych.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia fasoli szparagowej pobiera się od 30 do 40 liści fasoli.
  • GROSZEK ZIELONY – pobieranie próbek liści groszku zielonego do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści groszku do analizy składu chemicznego liści i stanu odżywienia najlepiej pobrać tuż przed kwitnieniem lub w jego początkowej fazie.
    • Który fragment? Do badania stanu odżywienia groszku należy pobrać1 liść z 3., 4., lub 5. węzła licząc od wierzchołka. 1 liść z 30-60 roślin. Nie należy pobierać liści szczytowych oraz z dolnych partii, gdzie liście mogą być stare.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia groszku zielonego pobiera się od 30 do 60 liści groszku.
  • ZIEMNIAK – pobieranie próbek liści ziemniaka do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści ziemniaka do badania zawartości pierwiastków i w celu określenia stanu odżywienia pobiera się tuż przed kwitnieniem lub w jego początkowej fazie. Roślina powinna być w pełni rozwoju wegetatywnego, lecz przed intensywnym przyrostem bulw.
    • Który fragment? Do badania stanu odżywienia ziemniak należy pobrać z 20-30 roślin lub 4. liść od wierzchołka rośliny, razem z ogonkiem liściowym, odcinając go tuż przy łodydze głównej. Nie należy pobierać liści z samego wierzchołka (zbyt młodych) i liści ziemniaka z najniższych pięter (liście zbyt stare).
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia ziemniaka pobiera się od 20 do 30 liści ziemniaka.
  • CEBULA – pobieranie próbek liści cebuli do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści cebuli do analizy stanu odżywienia na podstawie badania liści pobiera się w środkowej fazie sezonu wegetacyjnego, podczas intensywnego przyrostu części nadziemnej. Liście powinny mieć ok 50-70% docelowej wielkości. Analizę stanu odżywienia cebuli na podstawie badania liści należy wykonać przed rozpoczęciem intensywnego zgrubienia cebuli.
    • Który fragment? Do badania stanu odżywienia cebuli z jednej rośliny należy pobrać 2 młode, ale w pełni rozwinięte liście z 10-20 roślin. Nie należy pobierać liści starych, znajdujących się najdalej na zewnątrz od środka, nie pobierać żółknących i zbyt młodych (nierozwiniętych) liści cebuli.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia cebuli pobiera się od 20 do 40 liści cebuli
  • SZCZYPIOREK– pobieranie próbek liści szczypiorku do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści szczypiorku do badania składu chemicznego i stanu odżywienia pobiera się w środkowej fazie sezonu wegetacyjnego, w momencie gdy szczypiorek osiągnie wysokość ok 15-20 cm.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia szczypiorku na podstawie analizy liści pobiera się z każdej rośliny 3 najmłodsze, ale w pełni rozwinięte liście o długości od 15 do 20 cm z 10-20 roślin. Liście nie powinny mieć oznak starzenia, chorób i uszkodzeń., nie pobierać żółknących i zbyt młodych (nierozwiniętych) liści szczypiorku.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia szczypiorku pobiera się od 30 do 60 liści szczypiorku
  • KOPEREK– pobieranie próbek liści koperku do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści koperku do analizy chemicznej i stanu odżywienia pobiera się w środku wzrostu, gdy rośliny mają ok 50-70% docelowej wielkości. Zazwyczaj 3-4 tygodnie po siewie.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia koperku na podstawie analizy liści pobiera się młode, ale w pełni rozwinięte liście z 30-50 roślin. Chodzi o zieloną „naciową” część koperku, bez zgrubiałej nasady, bez dolnych żółknących liści.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia koperku pobiera się od 30 do 50 liści.
  • BAZYLIA– pobieranie próbek liści bazylii do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści bazylii do oceny stanu odżywienia na podstawie analizy liści pobiera się w fazie pełni wzrostu wegetacyjnego, na 1-2 tyg. przed pierwszym cięciem
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia bazylii na podstawie analizy liści pobiera się młode, ale w pełni rozwinięte liście z 30-50 roślin. Liście bazylii pobiera się ze środkowej i górnej części (ale nie z samego wierzchołka). Nie należy pobierać liści bazylii z dolnych partii (stare liście). Nie pobiera się łodyg.
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia bazylii pobiera się od 30 do 50 liści.

 

Jak pobrać próbki liści roślin sadowniczych, krzewów owocowych (w tym jagodowych), bylin i drzew ozdobnych.

  • JABŁOŃ– pobieranie próbek liści podchodzących z drzew jabłoni do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści jabłoni do oceny stanu odżywienia na podstawie analizy liści pobiera się 8 do 10 tygodni po pełni kwitnienia. W praktyce, liście jabłoni do analizy chemicznej pod kątem stanu odżywienia pobiera się zazwyczaj w lipcu, aż do połowy sierpnia.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia jabłoni na podstawie analizy liści pobiera się z 25 drzew po 2–4 dojrzałe liście wraz z ogonkami z krótkopędów lub liście ze środkowej części tegorocznych pędów (3., 4. lub 5. liść licząc od wierzchołka). Liście jabłoni powinny być w pełni rozwinięte, intensywnie zielone. Nie należy pobierać do analizy liści jabłoni z wierzchołków pędów (za młode).
    • Ile materiału? Do badania liści i stanu odżywienia jabłoni pobiera się od 50 do 100 liści jabłoni.
  • GRUSZA- pobieranie próbek liści gruszy do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Próbki liści gruszy przeznaczone do oceny poziomu odżywienia należy pobierać 8 do 10 tygodni po pełni kwitnienia. W praktyce liście gruszy do analizy chemicznej pobiera się zwykle od połowy lipca do połowy sierpnia, w zależności od odmiany i warunków pogodowych
    • Który fragment? Do oceny stanu odżywienia gruszy pobiera się z 25 drzew po 2–4 dojrzałe liście wraz z ogonkami ze środkowej części tegorocznych pędów (3., 4. lub 5. liść licząc od wierzchołka). Liście powinny być w pełni rozwinięte, intensywnie zielone i zdrowe. Nie należy pobierać do analizy liści z wierzchołków pędów (zbyt młode) ani liści z widocznymi uszkodzeniami.
    • Ile materiału? Do analizy składu chemicznego liści gruszy pobiera się łącznie od 50 do 100 liści.
  • WIŚNIA I CZEREŚNIA- pobieranie próbek liści wiśni lub czereśni do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście wiśni i czereśni do badania stanu odżywienia roślin na podstawie analizy chemicznej powinno zbierać w środku sezonu wegetacyjnego – około 8-10 tygodni po pełni kwitnienia. W praktyce najczęściej wykonuje się pobór od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia.
    • Który fragment? Do analizy liści pod kątem stanu odżywienia wiśni i czereśni pobiera się z 25 drzew po 2–4 dojrzałe liście wraz z ogonkami ze środkowej części tegorocznych pędów (3., 4. lub 5. liść licząc od wierzchołka). Ważne, aby liście były zdrowe, bez oznak uszkodzeń i bez zniekształceń. Nie należy pobierać liści wiśni i czereśni zbyt młodych, z górnej części pędów.
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia na podstawie badania zawartości składników pokarmowych liści wiśni i czereśni pobiera się łącznie od 50 do 100 liści.
  • BRZOSKWINIA I MORELA- pobieranie próbek liści brzoskwini i moreli do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Zalecany termin poboru liści do badania stanu odżywienia moreli i brzoskwini przypada na okres pełni sezonu wegetacyjnego, czyli 8 do 10 tygodni po kwitnieniu. W praktyce najczęściej liście pobiera się od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia.
    • Który fragment? Do badania składu pokarmowego i stanu odżywienia brzoskwiń i moreli pobiera się z 25 drzew po 2–4 dojrzałe liście wraz z ogonkami ze środkowej części tegorocznych pędów (3., 4. lub 5. liść licząc od wierzchołka). Nie należy pobierać liści z wierzchołków, ani tych uszkodzonych przez choroby, suszę lub grad.
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia brzoskwini i moreli na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 50 do 100 liści.
  • ŚLIWA- pobieranie próbek liści śliwy do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Zalecany termin poboru liści do badania stanu odżywienia moreli i brzoskwini przypada w środku sezonu wegetacyjnego – od drugiej połowy lipca do połowy sierpnia.
    • Który fragment? Do badania składu mineralnego i oceny stopnia odżywienia śliwy pobiera się z 25 drzew po 2–4 dojrzałe liście wraz z ogonkami ze środkowej części tegorocznych pędów (3., 4. lub 5. liść licząc od wierzchołka). Nie zaleca się pobierania próbek z wierzchołków pędów oraz z ich dolnych części.
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia śliwy na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 50 do 100 liści.
  • ORZECH WŁOSKI- pobieranie próbek liści orzecha włoskiego do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście orzecha włoskiego do analizy chemicznej na stand odżywienia powinno się pobierać 6 do 8 tygodni po pełni kwitnienia, w fazie pełni rozwoju wegetatywnego.
      W praktyce zalecany okres przypada od końca czerwca do końca lipca, zależnie od terminu kwitnienia i warunków pogodowych.
    • Który fragment? Do badania analizy chemicznej i stanu odżywienia orzecha włoskiego pobiera się z każdego drzewa po 1 dojrzałym liściu wraz z ogonkiem. (przy czym liść orzecha włoskiego to liść złożony – należy pobierać całą strukturę liściową wraz z ogonkiem, bez dzielenia na listki). Nie należy pobierać liści z wierzchołków, ani tych uszkodzonych przez choroby, suszę lub grad.
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia orzecha włoskiego na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 20 do 30 liści.
  • TRUSKAWKA- pobieranie próbek liści truskawki do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście truskawek do badania składników pokarmowych i oceny stanu odżywienia pierwiastkami pobiera się w środku sezonu wegetacyjnego danej odmiany truskawki. Liście pobiera się w momencie kiedy rośliny są w pełni rozwinięte.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia na podstawie badania chemicznego liści pobiera się młode, ale w pełni wyrośnięte liście (blaszki liściowe bez ogonków) 1 liść z 1 rośliny. Nie należy pobierać liści truskawek zbyt młodych i nie w pełni rozwiniętych (zwykle mniejsze, błyszczące, złożone). Do analizy nie powinno pobierać się najstarszych liści truskawek (zwykle na zewnętrznej części, o większych niż pozostałe rozmiarach). Ponadto nie pobiera się liści uszkodzonych, żółknących (chyba, że większość liści wykazuje takie objawy).
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia truskawek na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 30 do 50 liści.
  • MALINA I JEŻYNA- pobieranie próbek liści malin i jeżyn do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście malin i jeżyn do analizy składników pokarmowych wraz z oceną stanu odżywienia roślin w środku sezonu wegetacyjnego danej odmiany, po zakończeniu dojrzewania pędów przed rozpoczęciem intensywnego wzrostu i dojrzewania owoców. W praktyce, zazwyczaj liście malin i jeżyn pobiera się od końca maja (wczesne odmiany) do lipca (odmiany jesienne).
    • Który fragment? Do badania liści pod kątem poziomów odżywienia malin i jeżyn pobiera się wyłącznie w pełni rozwinięty liść z środkowej części tegorocznych pędów (4. lub 5. liść licząc od wierzchołka pędu). Nie należy pobierać zbyt młodych liści malin i jeżyn z wierzchołków pędów. Do analizy nie powinno pobierać się starych liści z dolnych części pędów. Ponadto do badania nie pobiera się uszkodzonych czy żółknących liści malin i jeżyn (chyba, że większość liści wykazuje takie objawy).
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia malin i jeżyn na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 30 do 40 liści, każdy liść z innej rośliny.
  • BORÓWKA AMERYKAŃSKA (BORÓWKA WYSOKA)- pobieranie próbek liści borówek do analizy stanu odżywienia na podstawie badania.
    • Kiedy? Liście borówki amerykańskiej (wysokiej) do oceny stanu odżywienia na podstawie analizy chemicznej roślin pobiera się w środku sezonu wegetacyjnego danej odmiany, gdy owoce są w fazie dojrzewania lub tuż po zbiorze pierwszej partii. Przyjmuje się, że analizę należy wykonać około 6-8 tygodni po zakończeniu kwitnienia. Umownie przyjmuje się, że pobranie próbek powinno nastąpić w momencie pierwszego zbioru odmiany bluecrop. Pobieranie próbek liści wczesnych odmian zazwyczaj odbywa się w drugiej połowie czerwca do początków lipca. Dla odmian średnich i późnych próbki liści borówek do analizy chemicznej pod kątem stanu odżywienia pobiera się między połową lipca, a początkiem sierpnia.
    • Który fragment? Do analizy składników odżywczych i oceny stanu odżywienia borówek pobiera się w pełni rozwinięty liść z środkowej części pędów (4. lub 5. liść licząc od wierzchołka pędu). Nie należy pobierać liści borówek z wierzchołków pędów (liście zbyt młode). Do analizy nie powinno pobierać się starych liści z dolnych części pędów. Ponadto nie należy pobierać liści borówek, które wykazują uszkodzenia mechaniczne i są silnie przebarwione(chyba, że większość liści wykazuje takie objawy).
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia borówek na podstawie badania składu chemicznego liści pobiera się łącznie od 40 do 60 liści, każdy liść z innej rośliny.
  • WINOROŚL – pobieranie próbek liści winorośli do analiza stanu odżywienia na podstawie badania.

W przypadku winorośli możliwe jest pobranie próbek liści w dwóch wariantach:

  1. Pobieranie próbek liści winorośli przed kwitnieniem
    • Kiedy? Próbki liści winorośli w tej fazie do badania pobiera się ok 2 tygodnie przed początkiem kwitnienia (BBCH 57-61). Zazwyczaj jest to przełom maja i czerwca.
    • Który fragment? Do analizy stanu odżywienia winorośli w fazie przed kwitnieniem należy pobrać z tegorocznego pędu 4., 5. lub 6. w pełni rozwinięty liść (bez ogonka) licząc od wierzchołka. Nie należy pobierać liści szczytowych (za młode) i tych u podstawy pędu (za stare).
    • Ile materiału? Do analizy stanu odżywienia winorośli w fazie przed kwitnieniem należy pobrać od 30 do 40 liści. Jeden liść z jednej rośliny.
  1. Pobieranie próbek liści winorośli przed owocowaniem
    • Kiedy? Do oceny stanu odżywienia winorośli w tej fazie pobiera się próbki liści winorośli od momentu końca kwitnienia do pojawienia się niewielkich jagód, przed intensywnym wzrostem i dojrzewaniem (BBCH 71-73). Gdy zawiązki owoców są widoczne, ale nie większe niż groszek.
    • Który fragment? Do badania liści i stanu odżywienia winorośli w fazie przed owocowaniem pobiera się liść (bez ogonka) znajdujący się bezpośrednio naprzeciwko pierwszego grona. Liść powinien być w pełni rozwinięty.
    • Ile materiału? W celu wykonania badania stanu odżywienia winorośli w fazie przed owocowaniem powinno pobrać się od 30 do 40 liści, każdy z innej rośliny.

 

PAKIET 2 ANALIZA PORÓWNAWCZA LIŚCI – JAK POBIERAĆ PRÓBKI DO BADANIA?

Analiza porównawcza służy do oceny różnic w zawartości składników pokarmowych między dwiema próbami liści tego samego gatunku, pobranymi z jednego stanowiska. Celem badania jest zidentyfikowanie przyczyn różnic w kondycji, tempie wzrostu lub plonowaniu roślin na tym samym polu, w tunelu lub szklarni.

Kiedy pobierać materiał do badań?

Badanie można przeprowadzić w dowolnej fazie wzrostu rośliny, o ile materiał roślinny umożliwia pozyskanie wystarczającej ilości próbki. W przypadku analizy porównawczej termin poboru nie jest tak istotny jak w przypadku badania stanu odżywienia. Próbki do analizy należy pobrać w momencie, gdy uwidaczniają się różnice w kondycji lub wyglądzie roślin rosnących na tym samym stanowisku (np. na jednej części stanowiska pojawiają się chlorozy, widoczne jest zahamowanie wzrostu czy słabsze kwitnienie).

 

Jeżeli analiza ma na celu porównanie zawartości pierwiastków dwóch próbek liści, jakie rośliny porównać?

Próbka 1 (kontrola)

  • Punkt odniesienia, do którego porównywać będziemy zawartość pierwiastków w próbce liści nr 2.
  • Pobiera się liście z fragmentów, na którym rośliny rosną prawidłowo (gdy na stanowisku odnotowuje się problemy z uprawami).
  • Lub jest to fragment stanowiska, na którym nie będą przeprowadzane testy nowych preparatów.

Próbka 2 (porównawcza)

  • Pobiera się liście roślin, które rosną słabiej i występują pośród nich problemy
  • Lub, fragment stanowiska z roślinami, na których zastosowano jakiś środek z zamiarem porównania skuteczności działania.

 

Który fragment rośliny zebrać?

✅ Zawsze pobieraj liście próbek 1 i 2 z tego samego piętra rośliny – np. 3. lub 4. liść od wierzchołka, środkowy liść z rozety itp.

✅ Obie próbki (kontrolna i porównawcza) muszą być zebrane zgodnie z identyczną metodą – ten sam typ liścia (młody, stary), ta sama część rośliny.
❌ Nie pobieraj liści próbek 1 i 2 z różnych części rośliny, (np.  próbka 1 górna część, próbka 2 dolne piętro) – może prowadzić to do różnicy w wynikach i błędnych wniosków!

Ile liści pobrać?

  • Liczba liści próbki 1 i 2 powinna być podobna
  • Ilość materiału do analizy zależy od gatunku rośliny. Można przyjąć, że do badania danej rośliny należy pobrać taką samą liczbę liści jak w przypadku analizy stanu odżywienia lub
  • Należy wziąć pod uwagę wielkość liści danej rośliny i w oparciu o nią pobrać wskazaną ilość:
  • Duże liście (np. kapusta, kalafior, kukurydza): 15 liści
  • Średnie liście (np. jabłoń, ogórek, pomidor, winorośl): 20-30 liści

Małe liście (np. truskawki, pszenica, pietruszka): 40-50 liści

Odżywienie roślin – analiza liści

Pakowanie próbki

W JAKI SPOSÓB SPAKOWAĆ PRÓBKĘ LIŚCI DO ANALIZY CHEMICZNEJ? W JAKI SPOSÓB OPISAĆ PRÓBKĘ LIŚCI DO BADANIA SKŁADU MINERALNEGO?

  1. Próbkę liści pobraną zgodnie z wytycznymi należy umieścić w papierowym opakowaniu lub w razie jego braku – z tworzywa sztucznego (reklamówka, worek strunowy, pojemnik na żywność). Nie zamykać szczelnie opakowania!
  2. Na zewnątrz opakowania umieścić numer próby
    1. Za pomocą flamastra/ pisaka lub
    2. Przykleić kartkę z zapisanym numerem za pomocą taśmy
  3. Informacje dotyczące próbki liści wraz z danymi osoby zlecającej badanie należy mieścić w formularzu poboru próbek liści (wypełnij na komputerze lub zapisz wyraźnie długopisem/ ołówkiem)
  4. W paczce należy umieści próbkę liści i formularz poboru próbek liści lub wysłać go na adres e-mail: Laboratorium@agrosmartlab.com,

Dopuszczalne jest przesłanie suchych próbek liści, jednak niedopuszczalne jest wysyłanie próbek mokrych i wilgotnych, w których istnieje możliwość zajścia procesów gnilnych podczas transportu.

Odżywienie roślin – analiza liści

Przechowywanie próbki

CZY MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PRÓBKI LIŚCI DO BADANIA? W JAKI SPOSÓB PRZECHOWYWAĆ MATERIAŁ ROŚLINNY DO ANALIZ?

  • Po pobraniu próbka powinna być jak najszybciej dostarczona do laboratorium, gdzie należy ją wysuszyć w temp. 70 stopni.
  • Jeżeli zachodzi konieczność przechowania próbki przez krótki czas (do kilku dni) to należy ją umieścić:
    • W niskiej temperaturze (ok 4oC)
    • Lub pozostawić do wysuszenia w ciemnych miejscach bez dostępu do światła, o niskiej wilgotności i swobodnym przepływie powietrza, który przyśpieszy suszenie.

Odżywienie roślin – analiza liści

Formy dostaw próbki

W JAKI SPOSÓB MOŻNA ZLECIĆ BADANIE LIŚCI?

  • Osobista wizyta w laboratorium
  • Zakup usługi przez sklep internetowy (5% rabatu)
  • Wysyłka próbki wraz z formularzem poboru próbek do laboratorium (nie wymagamy przedpłaty za wykonanie usługi)

 

W jaki sposób dostarczyć próbki liści do laboratorium?

  • Próbki liści do laboratorium można wysłać przesyłką kurierską lub paczkomatem:
    Dane do wysyłki paczki:

Agro Smart Lab sp. z o.o.
Niegardów 26
32-104 Koniusza
tel. kontaktowy 668 122 202

Paczkomat:
Paczkomat NIA01A
Niegardów-Kolonia 40B
Niegardów-Kolonia 32-104
https://inpost.pl/paczkomat-niegardow-kolonia-nia01a-niegardow-kolonia-paczkomaty-malopolskie
tel. Kontaktowy 668 122 202

  • Próbki liści można dostarczyć osobiście do siedziby firmy (7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę)
    Niegardów 26

32-104 Koniusza
tel. Kontaktowy 668 122 202

Odżywienie roślin – analiza liści

Formy płatności

W JAKI SPOSÓB MOŻNA ZAPŁACIĆ ZA BADANIE LIŚCI?

Opłata przez sklep internetowy (https://sklep.agrosmartlab.com)

  • PayU
  • Przelewy24
  • Autopay
  • Karty płatnicze
  • Google Pay
  • Blik

Opłacając badanie na stronie internetowej obowiązuje 5% rabat.

Opłata na miejscu

  • Gotówka
  • Karta
  • Blik

Płatność po wykonaniu usługi (przelew na podstawie dokumentu płatności)

Po otrzymaniu próbki do analizy, niezwłocznie przystępujemy do badań. Po ich zakończeniu wyniki przesyłamy drogą mailową, a wraz z nimi dołączamy dokument płatności (faktura, proforma lub paragon) wraz z numerem konta, na który należy uiścić płatność za zrealizowaną usługę. Nie wymagamy przedpłaty przed wykonaniem analizy.

Odżywienie roślin – analiza liści

Sposób przekazania wyników

W JAKI SPOSÓB PRZEKAZUJEMY WYNIKI BADAŃ LIŚCI?

  • Sprawozdanie z badań wysyłamy na wskazany w formularzu adres e-mail
  • Możliwy jest również odbiór osobisty sprawozdania
  • Za dodatkową opłatą (20 zł), wysyłka sprawozdania na wskazany adres

Odżywienie roślin – analiza liści

Terminy realizacji

JAK DŁUGO CZEKA SIĘ NA WYNIKI BADAŃ LIŚCI? KIEDY MOŻNA SPODZIEWAĆ SIĘ SPRAWOZDANIA Z ANALIZ SKŁADU CHEMICZNEGO LIŚCI?

Agro Smart Lab oferuje szybkie analizy liści. Dla pojedynczych próbek od 2 do 7 dni roboczych od dnia dostarczenia próbki, zazwyczaj czas badań liści wynosi od 3 do 5 dni roboczych.

Pakiet 2: Badanie porównawcze dwóch próbek

Dla pojedynczych próbek od 2 do 7 dni roboczych od dnia dostarczenia próbki, zazwyczaj 3-5 dni

Odżywienie roślin – analiza liści

Co znajdziesz w raporcie

CO ZNAJDUJE SIĘ NA RAPORCIE Z ANALIZY LIŚCI?

  • Dane osoby zlecającej badanie (Imię i nazwisko, adres korespondencyjny)
  • Numer raportu
  • Informacje o próbce (lokalizacja poboru próbki, termin pobrania próbki, gatunek uprawianej rośliny na badanym stanowisku)
  • Termin przyjęcia próbki do laboratorium
  • Termin wykonania badania
  • Wyniki badań zależne od wybranego pakietu badawczego
  • Liczby graniczne określające prawidłową zawartość badanego parametru jaka powinna być, aby uzyskać najlepszy plon (dla wybranych gatunków roślin)
  • Poziom odżywienia roślin danym pierwiastkiem (głęboki niedobór, lekki niedobór, prawidłowe odżywienie, nadmierne odżywienie) – dla pakietu 1 stan odżywienia roślin
  • Różnica procentowa w zawartościach pierwiastków pomiędzy badanymi próbkami (punkt odniesienia to próbka nr 1 – kontrola) – dla pakietu 2 badanie porównawcze

Zobacz jak wygląda raport – do pobrania na dole tej strony

Materiały do Odżywienie roślin – analiza liści

Pobierz formularze / raporty.

Formularze i przykłady raportów do usługi: Odżywienie roślin – analiza liści.

  • Przykładowy raport badanie liści pakiet 2 analiza porównawcza

  • Przykładowy raport badanie liści pakiet 1 stan odżywienia

  • Formularz poboru próbek liści

    Formularz poboru próbek liści niezbędny do wykonania badania "Stan odżywienia roślin" oraz "Porównawcze liści dwóch próbek tego samego gatunku"

    Pobierz
  • Stan odżywienia roślin - pobieranie próbek rośliny zbożowe, oleiste, włókniste, cukrodajne, pastewne i specjalne

    Stan odżywienia roślin - pobieranie próbek rośliny zbożowe, oleiste, włókniste, cukrodajne, pastewne i specjalne

    Pobierz
  • Stan odżywienia roślin - Rośliny warzywne, okopowe i strączkowe

    Stan odżywienia roślin - Rośliny warzywne, okopowe i strączkowe

    Pobierz
  • Stan odżywienia roślin - Rośliny sadownicze, krzewy owocowe, byliny, ozdobne, drzewa i krzewy liściaste

    Stan odżywienia roślin - Rośliny sadownicze, krzewy owocowe, byliny, ozdobne, drzewa i krzewy liściaste

    Pobierz
  • Kup w sklepie

    Spis treści