
Wysiękowe zapalenie naskórka u trzody chlewnej
Wysiękowe zapalenie naskórka u trzody chlewnej – co to jest? Wywoływany jest przez bakterię…
Znajdziesz tutaj nie tylko bieżące informacje, aktualności i promocje ze świata Agro Smart Lab, ale również obszerną bazę wiedzy tworzoną pfrzez naszych specjalistów.
Wysiękowe zapalenie naskórka u trzody chlewnej – co to jest? Wywoływany jest przez bakterię…
Salmonelloza trzody chlewnej jest ważną chorobą bakteryjną trzody chlewnej ze względu na zdolność do…
Różyca trzody chlewnej jest bakteryjną chorobą ogólnoustrojową charakteryzującą się pojawieniem się na skórze romboidalnych…
Leptospiroza trzody chlewnej to choroba wywoływana przez bakterie, która mają powinowactwo do nerek i…
Kolibakterioza świń (trzody chlewnej) (kolibacillosis) jest chorobą wywoływaną przez bakterie Escherichia coli (E. coli), które są naturalną częścią flory bakteryjnej jelit...
Dyzenteria świń jest wywoływany przez krętek zwany Brachyspira hyodysenteriae i powoduje ciężko zapalenie w obrębie jelita grubego, powodując krwistą i...
Choroba obrzękowa ( obrzękówka) pojawia się w okresie okołoodsadzeniowym i jest związana z zakażeniem Escherichia coli K88 (F4) lub F18,...
Wirus PRRS - co to jest? Zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) jest infekcją wirusową z największym wpływem na rentowność hodowli w...
Patogeny odglebowe atakujące system korzeniowy truskawki stanowią poważne zagrożenie dla wzrostu i rozwoju roślin oraz powodzenia produkcji truskawek. Mogą prowadzić...
Najczęstsze choroby pomidorów – jak je rozpoznać i czym je zwalczać Pomidory są jednymi z najpopularniejszych warzyw uprawnych na świecie,...
Przechowywanie owoców - dlaczego owoce tracą jakość w trakcie przechowywania? Zdolność przechowalnicza jabłek i gruszek jest jednym z kluczowych parametrów...
Uprawiasz paprykę lub pomidory i zauważyłeś ciemne, suche plamy na końcach owoców? To prawdopodobnie sucha zgniliznawierzchołkowa pomidora lub papryki –...
Wybór liści jako materiału badawczego nie jest przypadkowy. To one najczęściej reagują na niedobory i nadmiary składników pokarmowych, a ich...
W jakim celu badać liście? Analiza umożliwia określeniu ilości składników pokarmowych w częściach wskaźnikowych roślin - liściach. Dzięki analizie chemicznej...